Tragedija u Rogamima: Ima li krivaca u državi?

Saobraćaj nije bio blokiran iako je voda poplavila most. Direktorat za zaštitu i spasavanje, dva dana ranije upozorio je na moguće posljedice od nevremena i pozvao nadležne da budu u pripravnosti

34108 pregleda 10 komentar(a)
Dva automobila završila u nabujalom potoku, Foto: Boris Pejović
Dva automobila završila u nabujalom potoku, Foto: Boris Pejović

Ukoliko se utvrdi da je saobraćajna nesreća u kojoj su prije par dana, u potoku Širalija stradali majka i dva sina izazvana propustom bilo kog državnog organa, protiv njih će biti pokrenut postupak.

To su za Vijesti kazali iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kojim rukovodi tužilac Duško Milanović.

Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M. K. nijesu 20. novembra uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka u Rogamima, kada je bujica odnijela automobil u kom su bili.

Saobraćaj nije bio blokiran iako je voda poplavila most. Direktorat za zaštitu i spasavanje, dva dana ranije upozorio je na moguće posljedice od nevremena i pozvao nadležne da budu u pripravnosti.

”Povodom predmetne saobraćajne nezgode obavještavam da je državni tužilac izašao na lice mjesta i obavio uviđaj prilikom kojeg je dao odgovarajuće naredbe kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa saobraćajnom nezgodom. Ukoliko se nakon sprovedenog izviđaja utvrdi da je saobraćajna nezgoda izazvana propustom od bilo kojeg državnog organa, protiv odgovornih lica biće pokrenut postupak”, odgovorili su Vijestima iz ODT Podgorica.

Prethodno, i iz izvršne vlasti najavili su da će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedjelju 20. novembra, uprkos tome što je usljed nevremena dio puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom.

Rogami nesreća
foto: Boris Pejović

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spašavanje, nijesu odgovorili da li će i oni tražiti da se utvrdi ko je kriv što kritične tačke, poput malog mosta preko potoka u Rogamima, nijesu bile adekvatno obezbijeđene uprkos upozorenju nadležnih.

Kazali su samo da su za to da je most poplavio saznali nakon što je Odjeljenju bezbjednosti Podgorica prijavljena saobraćajna nesreća.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu

Rogami nevrijeme
foto: Boris Pejović

zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

”Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto poslije pet sati, bujica je u vodu odnijela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga i njeni sinovi nijesu uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka u koji je bujica odnijela automobil u kom su bili.

Četrdesettrogodišnjakinja Aleksandra Koruga ispala je iz automobila, ali se utopila. Njeno tijelo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tijela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

Danilo Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela poslije nesreće rekao je da su ronioci, nakon kraće potrage, na pet metara dubine pronašli vozilo u kojem su se nalazila dva beživotna tijela.

”Tijela smo izvukli i predali nadležnim organima na dalje postupanje”, rekao je Mijajlović 20. novembra Vijestima.

Bonus video: