Medenica nakon puštanja na slobodu, Foto: Boris Pejović

Sloboda "kupljena" ćutanjem?

Momo Koprivica iz Demokrata smatra da se radi o igri u kojoj bi se spriječilo da Medenica progovori o ostalima koji su gradili sistem bogaćenja na bezakonju i uzurpaciji institucija. "Javnost do sada nije upoznata koliki je zapravo bio opseg uticaja Medenice na rad sudija i da li u sudskoj organizaciji u ovim predmetima postupaju sudije koje su u mogućem konfliktu interesa, poručio je Dejan Milovac (MANS)

54963 pregleda 28 komentar(a)
Medenica nakon puštanja na slobodu, Foto: Boris Pejović
Medenica nakon puštanja na slobodu, Foto: Boris Pejović

Odluka Višeg suda u Podgorici o puštanju iz pritvora bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice - šamar je za pravnu državu, ali i govori o tome da se u sudstvu nalaze posljednje linije odbrane stubova bivšeg režima. Pravno posmatrano, ovo je velika smetnja za vođenje krivičnog postupka, a šire društveno u pitanju je dio igre da se prevenira situacija u kojoj bi ona progovorila o ostalim činiocima strukture koja je gradila sistem bogaćenja na bezakonju i uzurpaciji institucija.

To je za “Vijesti” ocijenio potpredsjednik Demokratske Crne Gore (DCG) i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica, naglašavajući da je optužena imala mrežu saradnika radi sticanja moći i naručivanja presuda, pa da je onda za očekivati da će sa slobode pokušati da ostvari uticaj da bi ometala krivični postupak.

”Utoliko više je ovo skandalozna odluka, ali i politički dirigovana imajući i u vidu opomene i ukore koje je lično Đukanović uputio tužilaštvu kad je procesuiralo stubove njegovog režima”, rekao je.

U predmetu protiv bivše prve žene pravosuđa u samo desetak dana donijete su dvije različite odluke u Višem sudu, a potom i Apelacionom sudu, koji imaju različita pravna tumačenja oko toga da li treba prihvatiti predlog Specijalnog državnog tužilaštva koje tvrdi da “postoji realna i velika opasnost da će Medenica pokušati da pobjegne”...

Vesna Medenica
foto: Boris Pejović

Medenica je optužena da je dio kriminalne organizacije svog sina Miloša Medenice.

Tu grupu tužilaštvo tereti za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica
Miloš Medenicafoto: Boris Pejović

Medenica je na potvrđivanju optužnice saopštila da je na “bojnom polju” uvijek bila u prvim redovima, da je branila i štitila sudije, ali da će od sada samo sebe “da brani i zaštiti”.

Ranije je, na saslušanju kod tužioca, istakla da je svjedok mnogih prljavih biografija, da mnogo zna i da su “mnoge mjere tajnog nadzora bile kod nje”.

Osim slučaja Medenica, Viši sud je prvo prihvatio predlog odbrane za milionsko jemstvo u krivičnom postupku protiv bivšeg agenta Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, a potom je vijeće tog suda to rješenje ukinulo tako da će službenik tajne službe i dalje ostati u spuškom pritvoru.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Izvršni direktor MANS-a Dejan Milovac tvrdi da bi pravosudni organi trebalo da objave detalje odluka o ukidanju pritvora Medenici i dvije različite odluke oko jemstva za pritvorenog Lazovića, jer postoji nesporan interes javnosti da se upozna sa razlozima iz kojih Viši sud u jednom veoma kratkom vremenskom periodu donosi dijametralno suprotne odluke.

”Ovo je posebno važno kad je u pitanju predmet koji se odnosi na Medenicu, koja je osumnjičena za protivzakonit uticaj, jer do sada javnost nije upoznata koliki je zapravo bio opseg njenog uticaja na rad sudija, te da li u sudskoj organizaciji u ovim predmetima postupaju sudije koje su mogućem konfliktu interesa”, naglasio je on.

Političke igre blokirale su ljetos kompletiranje sastava Sudskog savjeta, u koji je, od četiri predložena ugledna pravnika, izabran samo jedan Radoje Korać.

Sudeći prema godišnjim izvještajima, godinama nije bilo ni disciplinskih postupaka protiv sudija zbog procesnih grešaka u važnim predmetima ili zbog predugih sudskih postupaka koji su doveli do toga da je mali broj pravosnažno donijetih odluka iz nadležnosti SDT-a.

Trule daske, provjera imovine...

”Kada je u pitanju reforma sudstva, smatram da je otvaranje predmeta Medenica bio odličan početak procesa koji bi do kraja trebalo da nam pokaže šta su takozvane ‘trule daske’, a gdje stanuje neznanje. U oba slučaja je presudno da sistem pošalje poruku i sudskoj i tužilačkoj organizaciji da korupcija, nerad i neznanje ne mogu biti osnova za oporavak crnogorskog društva”, rekao je Milovac.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

Kazao je da je javnost do sada vidjela da je izvršna vlast imala direktan uticaj na rad sudija i tužilaca kroz takozvanu “aferu stanovi”, gdje je direktno narušen integritet obje organizacije i otvoren prostor za sumnju u objektivnost rada pojedinih sudija i tužilaca.

”Smatram da je detaljna provjera imovine i prihoda, ne samo nosilaca sudske i tužilačke funkcije, već i sa njima povezanih lica, prvi važan korak ka ‘raščišćavanju dvorišta’. Međutim, za to su nam potrebne nezavisne i jake institucije, u prvom redu Agencija za sprečavanje korupcije koja će biti lišena političkog uticaja, ali i Tužilački i Sudski savjet koji će konačno početi da ispunjavaju svoju funkciju”, naveo je Milovac.

Bogdanović: Veting je neophodan

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kaže da je sve što se izdešavalo za vrijeme bivšeg režima, a nastavilo i nakon promjene vlasti, jasna poruka da su u pravosuđu potrebne korjenite promjene.

”Veting proces jeste radikalan i složen zahvat, ali apsolutno neophodan, jer je to, u ovom trenutku, pravo rješenje. Jer je svaki zahvat (izbor, ocjenjivanje, napredovanje) koji se do sada primjenjivao bio apsolutno neproduktivan i nije dao nikakve rezultate”, konstatuje on.

Veting podrazumijeva procjenu imovine u vlasništvu sudija i tužilaca, članova njihovih porodica, provjeru eventualne povezanosti s kriminalom, procjenu profesionalnih kvalifikacija... Taj sistem se, između ostalog, primjenjuje u Albaniji i Moldaviji.

Poručuje da je puštanje Medenice na slobodu skandalozna odluka koju treba preispitati, jer, prema njegovim riječima, dolazi iz djelova korpusa onih institucija na koje je bivša prva žena crnogorskog pravosuđa imala direktan i odlučujući uticaj.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Boris Pejović

”Odluku o njenom puštanju na slobodu prati i odluka vijeća Višeg suda da, uz jemstvo, pusti na slobodu Petra Lazovića, lice koje je, prema optužbama SDT-a, čvrsto spregnuto s pripadnicima kavačkog klana. Ove dvije odluke su aspolutno povezane i zbog ovakvih odluka se Crna Gora stidi pred svijetom. Sve ove odluke se potpisuju sa ‘mama justucija’, kako od milošte zovemo bivšu predsjednicu Vrhovnog suda”, rekao je on “Vijestima”, nakon što su donesene prve odluke vijeća Višeg suda u slučajevima Medenice i Lazovića.

Na pitanje da li smatra da nekim sudijama nije mjesto u sistemu i ima li načina da se prepozna kadar koji je napredovao u vrijeme Medenice, kako bi se makar obezbijedilo da te sudije ne odlučuju u njenom predmetu, poslanik Demokrata odgovara da se analizom rada aktuelnog Sudskog savjeta vidi da su ocjene te institucije o sudijama “u značajnom dijelu skandalozne”.

”Čast izuzecima, ali sudije koje su donosile naručene presude su očito sve sami ‘odlikaši’. To je uhodana mreža dilova i interesa koja još uvijek funkcioniše po sistemu - ‘sa svim i sa svakim, samo da moć ostane u rukama koza nostre’. Ovakve odluke pojedinih sudija su direktna i jasna poruka njihovom šefu, i ona glasi - ‘firma i dalje radi, nemoj elito ništa da brineš’, naglašava sagovornik.

”Vijesti” komentar na ovu temu nisu dobile od DPS-a, Građanskog pokreta URA, Bošnjačke stranke...

Vučurović: Potreban hitan opšti reizbor sudija

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović naglasio je da se trenutno stanje u pravosuđu može riješiti samo konkretnim i hitnim rezovima.

Tvrdi da model Sudskog savjeta očigledno ne odgovara prilikama, i da se prosto nameće da je Crnoj Gori neophodan - opšti reizbor sudija.

”Jer se jedino tako iz sistema mogu udaljiti osobe koje kompromituju cijelu državu, a ne samo sudstvo, osobe koje su personifikacija bivšeg kriminalnog režima. Njihovo udaljavanje iz sudstva ne bi bila konačna mjera, nego krivično moraju da odgovaraju oni koji su na platnom spisku Đukanovića i mafije. Ova zemlja ima veliki broj mladih, obrazovanih, stručnih i časnih pravnika koji bi naše pravosuđe mogli podići iz ove tragične situacije”, poručuje Vučurović.

Vučurović
Vučurovićfoto: Boris Pejović

On je naveo da se nekada govorilo da postoje trule daske u sudovima, a vremenom smo se uvjerili da je to “potpuna trulež”.

”Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda optužena je da se bavila prodajom presuda, predsjednik Privrednog suda (Blažo Jovanić) je takođe uhapšen zbog niza malverzacija, takođe je i pola pravosuđa pod raznim sumnjama... Taj sistem je toliko obolio...”, naglašava poslanik DF-a.

Od karijernih uspona do unosnog naručivanja presuda

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su potrebne korjenite, dobro osmišljene, društveno-odgovorne i politički neutralne reforme sudske grane vlasti.

”Prema Ustavu, sudijska je funkcija stalna pa je reizbor sudija neizvodljiv, pa stoga ne treba trošiti veliku energiju u vezi sa razmatranjem neizvodljivih ideja, ma koliko one bile suštinski opravdane. Prije svega je neophodna reforma procesnog zakonodavstva, a zatim i organizacione strukture i sistema odgovornosti u sudstvu. Ne smije se više nikad dozvoliti politički motivisan rad sudija, kao i koncentracija moći unutar sudstva, koja se zloupotrebljava od karijernih uspona do unosnog naručivanja presuda. Ideja provjere imovine i integriteta sudija sasvim je opravdana, a sva moguća rješenja za ozdravljenje sudstva treba fundirati i na uporednom pravu”, kazao je on.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

Koprivica je naglasio da je očigledno radom pojedinih sudija obrukana ta časna profesija...

”Telefon Vesne Medenice dosta važnih stvari prepoznaje, pa tako i sutkinju Apelacionog suda, čije izuzeće traži SDT, jer je evidentirano da čestita Medenici međunarodni dan prijateljstva i jasno proizilazi jasan prijateljski odnos. Zamislite tu zamku za pravdu i za vođenje krivičnog postupka. Postupak protiv Medenice izložen je mnogim rizicima jer je ona iza sebe u sudstvu ostavila jaku mrežu sudija. Minimum je da se oni izuzmu, u skladu sa zakonom”, naveo je on.

Bonus video: