VDT: Saradnja sa Tužilaštvima regiona pomoći će u suzbijanju prekograničnog kriminala

EUROJUST će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj unaprjeđenje prekogranične saradnje između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, u slučajevima teškog i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju

2851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

"Nastojimo, da unaprijedimo saradnju sa tužilaštvima regiona kako bi doprinijeli suzbijanju prekograničnog kriminala", saopštila je Vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović.

To je kazala tokom sastanka sa potpredsjednikom Evropske Agencije za pravosudnu saradnju u krivičnom pravosuđu (EUROJUST) Boštjanom Škrlecom.

EUROJUST će u narednom periodu realizovati projekat "Unaprjeđenje prekogranične saradnje u krivičnom pravosuđu na Zapadnom Balkanu", čiji je cilj unaprjeđenje prekogranične saradnje između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u slučajevima teškog i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Jovanović je istakla da saradnja sa sa EUROJUST -om ima poseban značaj.

"U tom smislu Državno tužilaštvo će aktivnim učešćem pružiti punu podršku realizaciji ovog projekta, koji će doprinijeti unaprjeđenju prekogranične saradnje u regionu u slučajevima teškog i organizovanog kriminala", istakla je ona.

Sagovornici su se saglasili da će realizacija projekta kroz aktivno učestvovanje predstavnika Tužilaštva svih šest zemalja regiona, uz podršku EUROJUST -a, doprinijeti djelotvornijim istragama u konkretnim predmetima.

Sastanku su prisustvovali i Glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović kao i državna tužiteljka za vezu sa Agencijom, Jelena Đaletić.

Sa potpredsjednikom EUROJUST -a, susreo se i Ministar pravde, Marko Kovač, tema sastanka bio je regionalni projekat WB CRIM JUST.

Eurojust ove godine navršava 20 godina svog postojanja i u tu svrhu obilježiće svoj rad realizacijom projekta koji se odnosi na Zapadni Balkan.

I cilj ovog projekta jeste jačanje prekogranične, regionalne saradnje kako bi se zemlje Zapadnog Balkana efikasno izborile sa ozbiljnim slučajevima organizovanog kriminala i to na način što će se državni tužioci i relevantni akteri udružiti i zajedno raditi na ovakvim predmetima, navodi se u saopštenju.

"Želimo pružiti tehničku i operativnu podršku Crnoj Gori, koja će sa ostalih šest zemalja udružiti snage i paralelno raditi sa svojim istraživačkim timovima i tužiteljima na slučajevima organizovanog kriminala koji su svakodnevne teme javnog mnjenja", kazao je Škrlec.

Kako kaže, "evropski eksperti biće na raspolaganju da svoja iskustva podijele sa predstavnicima Zapadnog Balkana, pri čemu će svaka zemlja odabrati po dva predstavnika".

"Evropski eksperti će sa državnim tužiteljima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije podijeliti savremene alate za borbu protiv organizovanog kriminala", dodao je Škrlec.

Sastanku su prisustvovali i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju, Branimir Janjević i državna tužiteljka za vezu Crne Gore u EUROJUST -u, Jelena Đaletić.

Bonus video: