SBOK-u odobren specijalni dodatak od 30 odsto

Pored povećanja zarada u SBPK, kako je saopšteno iz MUP-a, uskoro će zarade biti povećane i policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u iznosu do 60 odsto specijalnog dodatka na osnovnu zaradu.

4769 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o izmjeni Odluke o specijalnom dodatku, kojom je predviđeno uvećanje u iznosu od 30 odsto osnovne zarade za policijske službenike u Sektoru za borbu protiv kriminala (SBPK).

Pored povećanja zarada u SBPK, kako je saopšteno iz MUP-a, uskoro će zarade biti povećane i policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u iznosu do 60 odsto specijalnog dodatka na osnovnu zaradu.

"Unapređenje materijalnog statusa policijskih službenika pokazatelj je odgovornog odnosa menadžmenta Ministarstva unutrašnjih poslova prema onima koji čuvaju bezbjednost građana i države. U namjeri da dodatno motivišemo one koji svakodnevno obavljaju najsloženije zadatke u borbi protiv kriminala i korupcije, koji su na prvoj liniji odbrane od organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca, smatramo potpuno opravdanim i svrsishodnim povećanje zarada policijskim službenicima", saopštio je MUP.

Najnovijom izmjenom odluke, Vlada je odobrila specijalni dodatak za službenike u Odsjeku za borbu protiv droga, Odsjeku za specijalne istražne metode, Odsjeku za zaštitu svjedoka, Grupi za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, Grupi za specijalnu operativnu podršku u okviru Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, Grupi 1,215 u okviru Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove, Grupi za borbu protiv korupcije, Grupi za sprovođenje finansijskih istraga, Grupi za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, napada na novinare predstavnike medija, Grupi za međunarodne ciljane potrage u okviru Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju - INTERPOL-EUROPOL SELEC...

Zbog aprilskog smanjenja zarada u Upravi policije, koja je uslovljena novim obračunom po osnovu benificiranog staža, u cijelom sistemu su u prosjeku smanjene zarade od 5 do 10 odsto.

Vlada je ljetos izmjenom Odluke predvidjela 10 odsto povećanja u policijskoj organizaciji ali je to povećanje zaobišlo SPO jer, navodno, nije bilo zakonskog osnova da po dva osnova dobiju povećanje jer su već imali odobren specijalni dodatak od 45 odsto na osnovnu zaradu.

Kako je u avgustu podignuta ljestvica na 60 odsto specijalnog dodatka predviđa povećanje za 33 odsto specijalnog dodatka za sudije, tužioce i zaposlene u organima sudske vlasti i državnom tužilaštvu, koji se bave predmetima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma - "Vijesti" su postavile i logično pitanje zbog čega se taj dodatak ne podigne i za službenike SPO koji postupaju u istim tim predmetima.

Bonus video: