Pešukić traži da svjedoči o "kriminalu Aca Đukanovića"

"Želim da ispričam kako je htio da uzme Meljine i zbog čega je Duško Knežević prošao onako kako je prošao, ali i kako su planirali da 'prebiju noge' Vanji Ćalović Marković", kaže Pešukić

74940 pregleda 27 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje istinitost navoda optužene Ane Pešukić o navodnim kriminalnim aktivnostima njenog bivšeg poslodavca i vlasnika Prve banke Aca Đukanovića.

Pešukić se istražiteljima nudi da bude svjedok u predmetu protiv brata predsjednika države, koga je, kako piše u optužnici, pokrala za 370.000 eura.

Iz SDT-a su za “Vijesti” kazali da je taj predmet u izviđaju.

”Specijalnom državnom tužilaštvu je, u maju, podnijeta prijava A.P., po kojoj je formiran krivični predmet radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti. U toku je izviđaj”, odgovorio je “Vijestima” specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pešukić je za “Vijesti” rekla da se od maja nudi da SDT-u i Specijalnom policijskom odjeljenju ispriča sve o, kako tvrdi, kriminalnim planovima i djelima vlasnika Prve banke iz perioda dok je radila u njegovoj kući.

Dodaje i da je u krivičnoj prijavi podnijetoj SDT-u, kojim rukovodi Vladimir Novović, napisala da će im tokom saslušanja saopštiti detalje. Tvrdi i da je nakon toga i bezuspješno tražila razgovor sa šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Predragom Šukovićem.

”Pomislila sam da su hakeri ‘progutali’ moju krivičnu prijavu, iako je ona predata u pisanoj formi, jer me mjesecima niko ne zove iako želim da ispričam kako je Aco htio da uzme Meljine, zato što mu je nedostajala samo privatna bolnica i zbog čega je Duško Knežević prošao onako kako je prošao. Želim i da im ispričam kako su, prije svega toga, planirali da ‘prebiju noge’ Vanji Ćalović Marković - ‘jer je previše istraživala tokove njihovog krvavog novca’...”, kazala je Pešukić “Vijestima”.

Ona se oglasila nakon što je Viši sud ukinuo pritvor nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, ne određujući joj pritom nijednu mjeru nadzora.

”Na djelu je, po ko zna koji put, selektivna pravda. Sudija Goran Ščepanović, koji meni godinama produžava mjeru obaveznog javljanja, optuženoj Vesni Medenici ukida pritvor i pušta je bez ikakve mjere. Prije više od mjesec tražila sam njegovo izuzeće, jer vidim što kroje, ali predsjednik Višeg suda, Boris Savić, kaže da je on dostojan da mi sudi”, kazala je ona.

Ističe i da je, dok je bila u pritvoru, imala “specijalni tretman”, ali i da jedan poznati podgorički advokat tada nije želio da je zastupa - “iz ličnih razloga”.

”Stvarno sam htjela sve da ispričam gospodinu Novoviću, koji bi možda i Acu Đukanoviću, kao i meni kojoj je bio sudija za istragu, branio da porodica dolazi u posjetu. Tada je, u odnosu na mene, procijenio da mi majka ne može doći u zatvorsku posjetu. Možda su se bojali da majka ne pozove medije, jer se strogo vodilo računa da se ovo ne sazna... Ili je možda Aco naredio da mi niko me smije doći. Nema drugog objašnjenja, jer za majku nije postojala nikakva zakonska prepreka da dođe, niti je ona imala bilo kakve veze sa krivičnim djelom. Svjedok tome je izvjesna Bjanka koja radi u Višem sudu, koja je rekla - ‘tako je naređeno’. Ko Vam je naredio i šta Vam je naredio? Đe Vam je integritet i nezavisnost? Ko Vama može šta da naredi? Ko može da naredi čuvarima pravde? Sve ovo su dokazi da su svi u istom kolu. I advokat koji je odbio da me brani, i sudije Višeg suda koje su probale da mi dođu glave... Slala sam pritužbe Tužilačkom savjetu, ali sve je ovo teška tragedija zbog čega pozivam sve relevantne međunarodne institucije da me zaštite i garantuju mi pravo na pravično suđenje, jer je u mojoj zemlji pravda kobajagi”, kazala je ona.

Nikšićanka je još u martu 2020. godine priznala tada osnovnom državnom tužiocu Vukasu Radonjiću da je ukrala vrijedan nakit, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

U oktobru te godine, tadašnja specijalna tužiteljka Stojanka Radović protiv nje je podigla optužnicu, tvrdeći da je sa zlatarima Filipom i Čedom Ralevićem formirala krimi-organizaciju.

Prema optužnici, Filip Ralević podstrekao je Anu Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata.

Viši sud je prilikom kontrole optužnice oboje oslobodio od optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i potvrdio dio optužnice za krivična djela teške krađe, teške krađe putem podstrekivanja i zloupotrebu službenog poslovanja u privrednom poslovanju.

Bonus video: