Suđenje za "državni udar": SDT ima rok od 15 dana da dostavi novu optužnicu

Branilac okrivljenog Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović predložio je predsjedniku vijeća sudiji Radoviću, da se optužnica u ponovljenom postupku odbaci

25027 pregleda 17 komentar(a)
Milan Knežević dolazi na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković
Milan Knežević dolazi na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković

Početak ponovljenog sudskog procesa u predmetu poznatom kao "državni udar" održan je danas u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović i vijeće kojim predsjedava odlučilo je da zbog novog činjeničnog stanja u ovom predmetu, specijalno državno tužilaštvo ima rok od 15 dana da dostavi sudu novu optužnicu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je kazao da je optužnica potvrđena odlukom vanraspravnog vijeća Višeg suda.

"O istoj je odlučio Viši sud a nakon toga, u žalbenom postupku, i Apelacioni. Rešenjem Apelacionog suda od 30. 12. 2022. jasno je navedeno da se predmet vraća na ponovno suđenje, a ne na ocjenu opravdanosti i zakonitosti optužnice, što advokat navodi i zahtijeva da se napiše nova koja će biti predmet ocjene. To nije nalog ni Apelacionog suda, niti Zakon tu mogućnost poznaje. Isto tako predmet je započet u ponovljenoj fazi glavnog pretresa, gdje je presuda ukinuta u osuđujućem djelu, dakle postoji optužni akt, po kojem je sud dužan da postupa”, istakao je tužilac Čađenović.

Branilac okrivljenog Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović, predložio je predsjedniku vijeća sudiji Radoviću da se optužnica u ponovljenom postupku odbaci. On je sudu ukazao da je optužnica u ponovljenom postupku sporna zbog djelova u optužnici u kojoj se spominju krivična djela za koja više ne postoji pravno "gonjenje" i jer se spominje Miloš Jovanović čiji postupak je od ovog odvojen.

Mandić ispred Višeg suda
Mandić ispred Višeg sudafoto: Luka Zeković

"U ovom postupku moja dva branjenika nemaju preciznu i jasnu optužnicu, od koga da se brane i ko tvrdi optužbe. U ovoj fazi postupka nema drugog pravnog sredstva koje je djelotvorno, i koje se može upotrebiti, osim zahtjeva za odbacivanje optužnice”, naglasio je Jovanović.

Dodao je da je zahtjev odbrane za odbacivanje optužnice nastao zbog nekoliko okolnosti, a jedna od njih je da optužnica mora biti precizna i jasna.

“Da bi se optuženi, nevino optuženi u ovom postupku, izjasnili o optužnici, koliko god bila politizovana, ona mora biti jasna i precizna. Okrivljeni Miloš Jovanović se spominje 30 puta, optuženi na pitanje suda o njemu ne mogu odgovoriti jer je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja te osobe. Smatram da se optuženi ne mogu izjašnjavati, jer se ne zna od čega se brane”, naveo je advokat Miroje Jovanović.

Nejasnoće u optužnici advokat Jovanović je naveo i na odloženom ročištu koje je trebalo da se održi 30. maja ove godine. Naveo je činjenicu da je tužilac Čađenović odustao od krivičnog gonjenja protiv Miloša Jovanovića, koji se u ovoj optužnici za „državni udar“ pominje 30 puta. Nakon toga je sud donio presudu da se odbija optužba protiv Jovanovića, protiv kojeg je bio razdvojen postupak. Presuda je postala pravosnažna 23. oktobra 2019.

„Okrivljeni Miloš Jovanović i dalje figurira u optužnici, iako je pravosnažno oslobođen“, izjavio je tada advokat Miroje Jovanović.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni Mandić i Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Mandić i Knežević osuđeni su tada na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću

Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem. Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar 2023. godine.

Bonus video: