Prisluškivanje je bilo neustavno?

Sud odbio predlog Tužilaštva da se filtriranje snimljenih razgovora graničnih policajaca povjeri Agenciji iz Sarajeva

10238 pregleda 3 komentar(a)
Da li su mjere tajnog nadzora odrađene zakonski (ilustracija), Foto: Shutterstock
Da li su mjere tajnog nadzora odrađene zakonski (ilustracija), Foto: Shutterstock

Viši sud u Bijelom Polju odbio je predlog Tužilaštva da se posao filtriranja razgovora izuzetih mjerama tajnog nadzora graničnih policajaca, povjeri Agenciji za forenzičko ispitivanje i vještačenje iz Sarajeva.

To je sudija Višeg suda Dragan Mrdak saopštio juče u nastavku suđenja Almiru Grudi (46) i Darku Dašiću (47) iz Berana, kojima se sudi zbog zahtijevanja i primanja mita, 2019. godine.

Državni tužilac Slavenko Smolović uputio je ranije predlog da se filtriranje razgovora povjeri toj Agenciji, a sudija Mrdak je kazao da nema pouzdanih dokaza da se radi o licenciralnoj agenciji, niti su dobili uvjeravanje da bi se sa sigurnošću mogli izdvojiti predmetni glasovi drugih osoba.

”Pa bi ishod samo vodio odugovlačenju postupka”, kazao je sudija.

Sud je prihvatio predlog odbrane, advokata Atifa Adrovića i Goran Pantovića, da se od mobilnih operatera pribave dokazi da li su im od strane nadležnih institucija dostavljeni posebni nalozi za snimanje razgovora, izuzetnih mjerama tajnog nadzora, s obzirom na to da su razgovori snimani pomoću takozvanih ambijentalnih mikrofona-bubica.

Odbrana je istakla da je snimanje pomoću ambijentalnih mikrofona protivustavno i protivzakonito.

Forenzički centar Crne Gore ranije se izjasnio da ne može da filtrira razgovore policajca, izuzetih mjerama tajnog nadzora.

Dvojica optuženih policajaca tvrdili su tokom postupka da trećeoptuženog Bahtijara Murića (39) iz Rožaja znaju samo iz viđenja i da sa njim nisu imali poslovnih kontakata.

Oni se terete da su izvršili krivično djelo u periodu od 1. jula do 31. oktobra 2019. godine, prilikom obavljanja službenih dužnosti koje podrazumijevaju nadzor državne granice.

Prema optužnici, njih dvojica su zahtijevali i primali mito u novcu od više nepoznatih lica koja krijumčare akciznu i drugu robu razne namjene u većim količinama sa teritorije Srbije na teritoriju Crne Gore i obratno.

Gruda i Dašić su prema optužnici od NN lica uzeli mito u iznosu od 20 eura, da ne preduzmu službene radnje.

”NN lice je mimo graničnog prelaza, preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Srbije u Crnu Goru unijelo neutvrđenu količinu cigareta. Optuženi ga nisu spriječili, niti preduzeli radnje otkrivanja i privođenja, kao izvršiocu kriivičnog djela krujmčarenja”, navodi se u optužnici.

U tom aktu dalje piše da su 5. jula 2019. godine, u mjestu Stupa, kao službenici za vršenje službenih radnji nadzora državne granice i sprečavanja NN lica da izbjegavanjem carinskog nadzora unose robu iz Srbije u Crnu Goru, zajedno od okrivljenog Bahtijara Murića primili mito u iznosu od 60 eura.

”Nakon toga je Murić u Crnu Goru unio neutvrđenu količinu kafe. Istog dana na istom mjestu od NN lica su uzeli mito u iznosu 30 eura”.

Mito su uzimali, dodaje se u optužnici, i 18. jula i 20. septembra, od nepoznatih lica.

I Murić je negirao izvršenje krivičnog djela - davanje mita, u sticaju sa produženim djelom krijumčarenje.

Bonus video: