Suđenje za ubistvo Klisića i ranjavanje Gardaševića: Odbrana traži izdvajanje iskaza svjedoka oštećenog

O predlozima advokata odbrane sud će donijeti odluku na narednom ročištu

2957 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno je suđenje optuženima za ubistvo Baranina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića u Baru. Optužnicom je predstavljeno da je direktni izvršilac ubistva okrivljeni Stefan Đukić.

Odbrana je zatražila da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik izjave oštećenog Gardaševića koji je dao pred Višim državnim tužilaštvom 2019. godine, koji je danas trebalo da svjedoči.

“Predlažem da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik o saslušanju Velizara Gardaševića od 07.11.2019, zapisnik o saslušanju predstavnika oštećene porodice Luke Klisića od 06.04.2022, zapisnik o saslušanju svjedoka Orlandić Vuka od 08.11.2019. Kako su saslušanji bez prisustva advokata optuženih, nisu nam dali pravo učešća, smatram da ove zapisnike treba izuzeti iz spisa predmeta, posebno imajući u vidu da sam predala zahtjev SDT-u kom sam tražila da budem obavještena o svim radnjama i da prisustvujem saslušanju svjedoka”, kazala je advokatica Snežana Mićanović Nikčević.

Advokatica Bojana Franović je navela da predlaže da se iskaz svjedoka Snežane Vojinović izdvoji iz spisa predmeta jer je ona tetka optužene Danijele Mandić, jer smatra da nije bila upozorena da po zakonu ima pravo da ne svjedoči u slučaju gdje joj je neko u srodstvu optužen.

Dodala je i da treba da se izuzme zapisnik o saslušanju svjedoka Vuka Orlandića, smatrajući da se optužnica bazira na njegovom iskazu, a da je on tako dobio povlašćen status za druge predmete i krivična djela koja je izvršio u drugom predmetu.

Pozvala se na odluku Ustavnog i Vrhovnog suda koja se odnosi na drugo lice i predmet koji nije dio ovog postupka, a gdje je ustanovljeno da je došlo do "beneficiranog" statusa svjedoka, koji nije iz ovog predmeta, a koji je počinio neka krivična djela.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović je reagovao da se ta odluka ne odnosi na ovaj predmet.

“Imajući u vidu predloge i šta su advokati odbrane naveli, u ovom trenutku mogu reći da se odluke Ustavnog i Vrhovnog suda, koje su donijete u drugom predmetu, ne mogu primjeniti u ovom slučaju, jer se branilac poziva na nešto što nije dokaz. Istovremeno, dodajem sudu da je svjedok Orlandić za krivična djela koja je izvršio optužen i pravosnažno osuđen. Tako da ne stoje navodi branioca da je beneficiran, već je to zla namjera branioca koja se graniči sa zloupotrebom prava u pogledu zahtjeva izuzimanja iskaza svjedoka koji su dati u istrazi”, kazao je Čađenović.

Specijalni tužilac je sudu naveo da je, ukoliko se ne vara, dio iskaza u predmetu za ubistvo Jovana Klisića uziman od strane Višeg državnog tužilaštva, a dio od strane Specijalnog državnog tužilaštva.

“Koliko se mogu sjetiti, a treba da provjerim, svaki branilac je bio obaviješten o radnjama koje se vrše, mjestu i vremenu, shodno po zakonu. Ipak bih to tražio, zbog obimnosti spisa, da provjerim”, pojasnio je tužilac.

Advokatica Bojana Franović se nakon toga obratila sudu, navodeći da je tužilac trebao biti opomenut kada je izgovorio "zlonamjeran pokušaj advokata" jer je u pitanju njen integritet.

O predlozima advokata odbrane sud će donijeti odluku na narednom ročištu.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, okrivljeni Stefan M. Đukić je optužen da je prvog novembra 2019. kao saizvršilac počinio krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića, dok se njegova supruga, majka i polubrat – Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optužuju za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavičanin i Lakićević su optuženi za neodzvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Đukić takođe optužen za isto krivično djelo. Okrivljeni Đukić, Lakićević i Vujadinović su optuženi da su 20. avgusta 2019. godine, pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. decembar.

Bonus video: