Maja Jovanović: Neophodna stabilnost na čelu tužilaštva kako bi rezultati bili još bolji

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da i dalje postoje neformalni centri moći koji kroz medijske napade pokušavaju minimizirati rad tužilaštva, ali da će toga biti sve manje

14933 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2022. 13:24h

Čini mi se da nam je danas više od svega potrebna dobra volja da razgovaramo, pa neka poziv na dijalog bude prva poruka ovog skupa, kazala je na otvaranju konferencije "Značaj nezavisnog tužilaštva za vladavinu prava i proces evropskih integracija", direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da smo svjedoci da i dalje postoje neformalni centri moći koji kroz medijske napade pokušavaju minimizirati rad tužilaštva, ali da će toga biti sve manje.

Kazao je da rezultati postignuti od kada su se dogodle promjene u tužilaštvu, pokazuju da su na dobrom putu. Poručio je tužiocima da će imati podršku.

Na konferenciji govori i Jost Reintjest, ambasador Holandije. Njemu i Holandiji Tadić Mijović se zahvalila na podršci koju pružaji Crnoj Gori i civilnom sektoru.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović kazala je da je uvjerena da je sve manje onih koji sumnjaju u to da su oni spremni da pred lice pravde izvedu sve učinioce krivičnih djela bez obzira na ime, funkciju, položaj, vjeru, naciju...

Poručila je da za njih nema zaštićenih.

"Važni su nam pogledi sa strane, ali smatram da veliki značaj ima i sopstveni odraz u ogledalu", kazala je ona.

foto: Luka Zeković

Ona je istakla da je povjerenje u rad tužilaštva značajno poraslo.

Tadić Mijović je, objasnivši da na projektu čiji dio je i konferencija, rade dvije godine i da je u prethodnom periodu, prije promjena u tužilačkoj organizaciji, povjerenje u njihov rad bilo veoma nisko.

Istakla je da su na osnovu dokumenata koje su prikupili zaključili da je tužilaštvo godinama urušavano.

Citirajući šeficu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popu, Tadić Mijović je rekla da dok na svim ostalim poljima stagniramo, tužilaštvo, od promjene u Tužilačkom.savjetu i na čelu te organizaije, dobija pohvale.

Direktorka CIN CG kazala je i da su u tom periodu, od kada su se dogodile promjene, tužioci pokazali da nema nedodirljivih, šti je pokazalo hapšenje Mednice, Jovanića, Lazovića, narkokartela...

"Koliko god mi pozivali i apelovali na ono što nam je prijeko potrebno, na koncenzus... mi imamo politizaciju. Zbog takvog pristupa, proteklih deceniju mi imamo zarobljenost sistema i upravo zbog toga mi u MP razmišljamo o novim modalitetima provjere", kazao je Kovač.

On je pozvao na razrješenje političke krize, kako bi sve institucije mogle da rade u punom kapacitetu, bez upliva politike.

Marko Kovač
foto: Luka Zeković

Vrhovna državna tužiteljka Jovanović kazala je da je neophodna stabilnost na čelu tužilaštva, kako bi rezultati bili još bolji.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva i specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da neće baratati brojkama optužnica, oduzete imovine... jer su sadržani u izvještaju.

"Mene ti statistički podaci ni ne interesuju, interesuje me da niko nevin ne bude osuđen, a da učinioci krivičnih djela budu procesuirani", rekao je.

Kazao je da su svi predmeti koji su pominjani danas, na konferenciji, formirani na osnovu dokaza, a da će SDT satisfakciju dobiti kada to bude potvrđeno presudama.

Rekao je i da neće pričati o uslovima u kojima rade, jer se o tome dugo priča, ali da na njih motivišuće djeluju pohvale Evropske komisije i porast povjerenja građana u SDT.

"Cilj da tužilačku organizaciju ostave bolju nego što su je našli"

Član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda rekao je da je njihov cilj da tužilačku organizaciju ostave bolju nego što su je našli.

"Kao jedan od problema prepoznajem neku vrstu kolegijalne solidarnosti", rekao je on.

Ocijenio je da teško dolazi do toga da jedan tužilac pozove na odgovornost drugog.

foto: Jelena Jovanović

Kazao je da je promjena odnosa snaga u TS tome doprinjela samo dobro, podsjećajući da nije bilo političkog uticaja i da su, minulog ljeta, nosiocima izvršne vlasti poslali jednoglasnu poruku - da ne prisvajaju rezultate tužilaštva i da ih ne kritikuju neosnovano.

Stručna saradnica CIN CG Ana Nenezić, koja je sa istraživačima CIN-a radila na izradi analize, kazala je da su dokumenta prikupljena na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama... Na izradi su sarađivali i sa CEGAS-om.

Kazala je da su notirali da se može konstatovati da sistem disciplinskog kažnjavanja u periodu od 2016. do 2020. godine i dalje ne funkcioniše.

foto: Luka Zeković

Tadić Mijović je kazala da je za posljednjih par godina, koliko su analizirali rad tužilaštva, samo jedan tužilac dobio ocjenu 3, ali da ni on nije snosio nikakve posljedice zbog toga.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Bojan Božović, kazao je da su, kada su došli u taj resor, zatekli samo jednog pravosudnog inspektora, te i da je za tu poziciju veoma niska zarada.

Božović je naglasio da po zakonu disciplinski postupak protiv tužilaca može da pokrene i ministar pravde i da očekuje da u narednom periodu budu pokrenuta nekolika postupka.

Kazao je i da su u MP, takođe, analizirali sporazume o priznanju krivice i o tome razgovarali sa v. d. VDT Majom Jovanović.

Tadić Mijović je kazala i da su, tokom analize, veoma puno nelogičnosti primijetili upravo u sporazumima.

Radonjić: Preispitati odgovornost tužilaca u čijim predmetima zastarjelost nastupi zbog njihovog nemara

Specijalni tužilac Vukas Radonjić rekao je da je Državno tužilaštvo samostalan organ i da se njihovi poslovi ne vrše ni pod čijim uticajem, te da MP može da nadzire samo pisarnicu...

Kazao je i da je primijetio da viša tužilaštva nijesu redovno nadzirala rad nižih, ali da u prethodnom periodu ni MP nije pokretalo disciplinske postupke.

Poručio je da treba, osim uslova, obezbjediti i odgovarajući kadar.

Objasnio je da kandidati dobijaju mentore po 18 mjeseci, i da se na taj način ne može popuniti broj tužilaca koji nedostaje, poručivši da i prilikom izbora kandidata treba napraviti filter, jer svi od mentora dobijaju pozitivne rezultate.

Radonjić je rekao i da smatra da treba preispitati odgovornost tužilaca u čijim predmetima zastarjelost nastupi zbog njihovog nemara.

Oana Kristina Popa: Crnoj Gori pod hitno potreban stabilan institucionalan sistem

Oana Popa je kazala da je Crnoj Gori potreban stabilan institucionalan sistem i to pod hitno, dodajući da je neophodna produktivna posvećenost vlade implementaciji reformi u oblasti evropske integracije.

Ona je poručila da je "Crnoj Gori hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu".

Šefica Delegacije EU istakla je da pravosudne reforme predstavljaju srž evropskih integracija, dodajući da je u izvještaju Evropske komisije naglašeno da je pravosudni sistem Crne Gore samo umjereno spreman u ovoj fazi i da je prošle godine napravljen ograničen napredak.

“Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu je bilo negdje u fazi stagnacije. Imenovanja u pravosuđu, uključujući vrhovnog državnog tužioca, i dalje se iščekuju. Crnoj Gori trenutno treba funkciionalan proces imenovanja, da bi se imenovali pojedinci koji nezavisno i sa integritetom mogu da obavljaju te funkcije”, navela je šefica delagacije EU Popa.

Kako je kazala, autonomija i odgovornost Državnog tužilaštva imaju važnu ulogu za pružanje podrške vladavini prava.

"Tužilaštvo treba da bude autonomno u donošenju odluka i da ih donosi i sprovodi bez spoljnih uticaja", istakla je.

Kristina Oana Popa
foto: Luka Zeković

Ona je navela da profesionalizam sudija i tužilaca treba osnažiti sprovođenjem odgovarajućeg ustavnog i zakonskog okvira, donošenjem izmjena tog okvira u skladu sa evropskim standardima.

"Zabrinula nas je činjenica da su neke od ključnih institucija u oblasti vladavine prava bile blokirane ili ne funkcionišu u punom kapacitetu. Neke čak uopšte ne. Crnoj Gori je potreban stabilan institucionalni sistem i to hitno. Iznad svega, zemlji je potrebna produktivna posvećenost Vlade implementaciji reforme u oblasti evropskih integracija. Takođe je potreban politički dijalog u parlamentu, da bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, Ustavni sud, vrhovni drđavni tužilac i članovi Sudskog savjeta", kazala je ona.

Popa je istakla da će EU i dalje podržavati Crnu Goru na evropskom putu, ali da oni to ne mogu da rade sami.

"U tom smislu, vjerujem da možemo da se oslanjamo na pravosudne institucije, kao i na sve vas... Željno isčekujemo neke ishode ove diskusije", rekla je Oana Popa.

Ambasador Holandije u Crnoj Gori, Jost Reintjes, kazao je da je nezavisan pravosudni sistem neophodan da bi se napravio odnos između građana i Vlade, ocijenivši da slobodni i nezavisni mediji izvještavaju u javnom interesu i imaju vrlo bitnu ulogu u kreiranju atmosfere u društvu.

"Vjerujem da reforma pravnog sistema predstavlja poseban izazov, posebno u posljednjem periodu. Nema jednog rješenja za izazove koji se tiču reforme pravosudnog sistema, postoje standardi kojih se moramo pridržavati“, istakao je Reintjes.

Bonus video: