Suđenje Koljenšiću: Za odbranu sporan nalaz antropologa da se na snimku nalazi Cvetanović

Predsjednica vijeća zakazala za 30. januar nastavak suđenja

9216 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2022. 14:06h

Nastavak suđenja Ratku Koljenšiću, optuženom za krivično djelo - kriminalno udruživanje i krivično djelo - teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu, održano je danas u Višem sudu u Podgorici.

Zbog izmjene u sastavu vijeća, suđenje je počelo iznova.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Vesna Kovačević pročitala je na glavnom pretresu nalaz sudskog vještaka antropologa Marije Đurić Srejić iz Beograda. U zaključku tog nalaza se, između ostalog, navodi da se na video snimku vidi Saša Cvetanović sa kačketom na glavi, i to sa velikom vjerovatnoćom. Riječ je o video snimku koji je napravljen neposredno prije ubistva Bojovića.

Advokat Boris Marinović je prigovorio zaključku i predložio da se sasluša vještak. Smatra da se na snimku uopšte ne može uočiti da se radi o Saši Cvetanoviću. Nakon vijećanja, sud je prihvatio njegov predlog i vještak će biti saslušan putem video linka.

Predsjednica vijeća, sudija Vesna Kovačević, zakazala je za 30. januar nastavak suđenja.

Na jednom od prethodnih suđenja advokat Marinović je kazao da je sporno da li je Cvetanović na tom snimku jer ima kačket na glavi i da li je pucao.

“Okrivljeni Koljenšić ne spori da je bio tu, da se sreo sa Cvetanovićem, ali tvrdi da nije bio prisutan u vrijeme ubistva i da nije znao šta će uraditi", izjavio je ranije Marinović.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Ratko Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013. do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Crne Gore i Srbije, sa umišljajem, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, a čiji su pripadnici postavli Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Goran Maletić rođen Bojanić.

U optužnici piše da su Delibašić i Šaranović S., za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan na skiravnju pripadnika grupe, obezbijedili novac, oružje i municiju, te organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja Saše Cvetanovića i Vojinovića, na improvizovanom strelištu i metama u obliku plastičnih lutaka u mjestu Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, radi vršenja ubistva i drugih krivičnih djela. U uoptužnici se navodi da su obezbijedili 150.000 eura za ostvarenje plana i isplatu naknade pripadnicima organizovane kriminalne grupe, te pratili kretanje i ustaljene navike lica koja su planirali da ubiju. Planirali su da ubiju Vladimira Jovanovića iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara i Korać Filipa iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke kriminalne grupe Luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 8. 10. 2009. godine u Beogradu.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni Koljenšić u toku aprila i maja mjeseca 2013. u Beogradu i Budvi s umišljajem pomogao drugome u izvršenju ubistva, tako što je zajedno sa Cvetanović Sašom prihvatio ponudu sada pokojnog Slobodana Šaranovića da za 30.000 eura ubiju Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. U optužnici se navodi da je iznajmio stan u Beogradu, u kojem je boravio sa Cvetanovićem, te iznajmio automobil od rentakar agencije, a zatim zajedno pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića.

U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru.

Bonus video: