Siniša Kusovac legalno smijenjen, tužba neosnovana

Tužba koju je bivši gradonačelnik podnio preko advokata Nikole Martinovića odbijena je kao neosnovana

8967 pregleda 2 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

Upravni sud je odbio tužbu bivšeg predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca (DPS) protiv lokalne uprave Tivta, kojom je tražio poništenje odluke Skupštine opštine o njegovoj smjeni sa mjesta gradonačelnika, 16. oktobra 2020. godine.

Kusovčeva tužba koju je podnio preko advokata Nikole Martinovića odbijena je kao neosnovana.

"Sud nalazi da je osporena Odluka zakonita i da su navodi tužbe kojima se ukazuje na povrede pravila postupka, neosnovani. Procedura postupka razrješenja predsjednika Opštine sprovedena je u cjelosti u skladu sa odredbama Poslovnika o radu SO Tivat, Statuta Opštine i Zakona o lokalnoj samoupravi", piše u presudi koju je početkom novembra donijelo vijeće Upravnog suda koje su činili sudija Davor Stojković kao predsjednik vijeća i članovi, sutkinje Tatjana Krpović i Svetlana Radošević.

Presuda je tek ovih dana zvanično dostavljena Opštini kao tuženoj.

Nakon što je DPS izgubio lokalne izbore u Tivtu 30. avgusta 2020, Kusovac je mjesec i po dana kasnije na sjednici lokalnog parlamenta sa dužnosti predsjednika Opštine smijenila novoformirana lokalna vlast triju građanskih listi NP, BF i GB i SDP-a.

Skupštinska većina je Kusovca smijenila uz obrazloženje da nije obezbijedio realizaciju Stateškog plana razvoja Tivta 2019-2023, pri čemu tridesetak projekata iz tog dokumenta nije ni započeo, te da je gradu pričinio veliku materijalnu štetu potpisujući nezakoniti ugovor o oprostu 5,6 miliona eura duga za komunalije Porto Montenegru, "zaboravljajući“ skoro dva miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlas banci i nesprovođenjem sudske presude u aferi "Dalmacijavino“.

Protiv njegove smjene tada su bili odbornici DPS, dok su se dugogodišnji koalicioni partneri te partije u dotadašnjoj lokalnoj vlasti SD i HGI uzdržali od glasanja, iako su i te dvije partije prethodno često kritikovale Kusovca i njegov način rada na čelu Opštine.

Nova većina na istoj sjednici je za predsjednika Opštine izabrala Željka Komnenovića (NP) koji je i sada na toj funkciji.

Kusovčev advokat Nikola Martinović je pred Upravnim sudom osporio ovu odluku tivatskog parlamenta, tvrdeći da je ona donesena uz povrede Zakona o upravnom postupku, pri čemu, navodno, njegovom klijentu povrijeđeno pravo da se izjasni, iako je Kusovac na sjednici SO 16.oktobra 2020 učestvovao u višečasovnoj raspravi koja se tada vodila povodom predloga za njegovo razriješenje.

Sud je u potpunosti kao neosnovene odbacio ovakve navode advokata Martinovića, pozivajući se na zapsinik sa sporne sjednice SO “iz kojega proizilazi da se tužilac o svakoj tački predloga za razrješenje decidno izjasnio“.

Upravni sud je ocijenio da je SO Tivat tada u potpunosti postupila u skladu sa releventnim članovima Zakona o lokalnoj samupravi i da nije bilo povrede procedure na štetu bivšeg tivatskog gradonačelnika.

Na spornoj sjednici Kusovac je, uprkos tome što su ga iz redova tada nove vlasti žestoko i detaljno prozivali za brojne slučajeve nedomaćinskog gazdovanja gradskim novcem i resursima, nezakonito partijsko zapošljavanje i potpuno pražnjenje nekad bogate gradske kase, negirao je sve optužbe i odbio da sam podnese ostavku na mjesto gradonačelnika, iako su ga iz NP, BF, GB i SDP pozivali da to uradi nakon što je DPS izgubio izbore.

Odbornici DPS Jovanka Laličić i Ivan Novosel tada su odlučno branili Kusovca, ocijenivši da je inicijativa za njegovu smjenu sa mjesta predsjednika Opštine "pravno manjkava i da će sigurno pasti na sudovima“, kao i da su motivi za nju politički, a ne utemeljeni na zakonu i realnom stanju stvari.

"Ja nemam čega da se stidim i mogu slobodno da se pogledan u ogledalo i kažem da sam uradio sve što sam mogao za ovu zajednicu“, poručio je Kusovac, neposredno prije nego što je razriješen dužnosti.

U međuvremenu su protiv njega podnesene brojne krivične prijave od kojih je njih nekoliko prihvatilo i Specijalno državno tužilaštvo, pa je bivši tivatski gradonačelnik krivično procesuiran i predmet je postupaka pred sudovima. U tim procesima Kusovca ponovno zastupa i brani advokat Nikola Martinović.

Bonus video: