Rasvijetliti ko je policajcima naredio da zadrže Amfilohija

Među zaključcima, koji će biti proslijeđeni poslanicima, piše da treba "da se konačno sazna istina o tome ko je kako i zašto doveo do selektivnog postupanja organa tadašnje vlasti u cilju zataškavanja afere i prikrivanja počinilaca krivičnih i drugih protivpravnih djela"

19619 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu je glasovima parlamentarne većine usvojio Izvještaj sa kontrolnog saslušanja o slučaju zadržavanja nekadašnjeg mitropolita Amfilohija u Centru bezbjednosnti Podgorica u junu 2020. godine.

Predstavnici opozicije nijesu bili na današnjoj sjednici Odbora.

O slučaju zadržavanja preminulog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohija u CB Podgorica govoriće se i na plenumu.

Među zaključcima, koji će biti proslijeđeni poslanicima, piše da treba "da se konačno sazna istina o tome ko je kako i zašto doveo do selektivnog postupanja organa tadašnje vlasti u cilju zataškavanja afere i prikrivanja počinilaca krivičnih i drugih protivpravnih djela".

"Kontrolno saslušanje pružilo je mogućnost da se javnost informiše i sazna da je u pitanju bio jedan politički motivisan revanšizam i progon vjerskog velikodostojnika tokom njegove borbe za zaštitu ustavnih prava njegove vjerske zajednice, koju je predvodio... Vjerovatno su policijski službenici od određenih lica imali naređenje da tako postupe, što je potrebno do kraja rasvijetliti kroz postupanje nadležnog tužilaštva", jedan je od zaključaka.

Odbor je naveo da tadašnja vlast nije imala dužno uvažavanje prema Amfilohiju.

"Odbor je ocijenio da je u uslovima beskrupuloznog istrajavanja tada aktuelne političke vlasti na ostvarivanju svojih ciljeva izostao odnos dužnog uvažavanja prema starijoj osobi, kao i primjeren odnos prema dokazanom autoritetu zasnovanom na vrijednostima, čime se narušava i dostojanstvo ličnosti kao zaštićena ustavna vrijednost", naglašeno je u njihovoj ocjeni.

Bonus video: