Nastavljeno suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika

Sveštenici su stigli, bez mitropolita Joanikija, a njegov branilac Sava Kostić rekao je da mitropolit zbog posta, kao i zbog obaveza neće moći da prisustvuje ni danas ni 14.decembra, kada je zakazan Sinod SPC, gdje je njegovo učešće obavezno, ali da je dao saglasnost da se suđenje nastavi i bez njegovog prisustva

9094 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Osnovnom sudu u Nikšiću nastavljeno je suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

Prema navodima iz optužnice, mitropolit Joanikije i sveštenici se terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore. Sudija je Mirko Kojović.

Sveštenici su stigli, bez mitropolita Joanikija, a njegov branilac Sava Kostić rekao je da mitropolit zbog posta, kao i zbog obaveza neće moći da prisustvuje ni danas ni 14.decembra, kada je zakazan Sinod SPC, gdje je njegovo učešće obavezno, ali da je dao saglasnost da se suđenje nastavi i bez njegovog prisustva.

U sud su stigli svjedoci, Tihomir Goranović, bivši načelnik CB Nikšić, Darko Mađarić, bivši komandir policije, kao i pripadnici policije Dragoljub Peković, Miroslav Spasojević i Đorđije Vukotić.

U optužnom predlogu stoji da su "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada".

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Građani su se tog 12. maja 2020. samoinicijativno okupili, a iz Mitropolije su tada upozoravali da će se poštovati epidemiološke mjere.

Bonus video: