Danilovgrađanin mjesecima proganjao bivšu djevojku: "Na nebo ćemo ti i ja"

”A 10. jula poslao joj fotografiju na kojoj u ruci drži pušku, ispod koje je napisao poruku - Ova će da sudi ko ti se primakne, k’o zeca ću ga ubiti... Ja ću i to reći u facu da ću ubiti svakog ko proba moje da uzme, da mi je iz kuće. Ko ti se primakne da proba da uzme moje, moje što volim najviše, toliko ću da ga bijem da me moli za metak”..

32515 pregleda 29 komentar(a)
Oštećena tvrdi da policija nije reagovala na četiri prijave (ilustracija), Foto: Shutterstock
Oštećena tvrdi da policija nije reagovala na četiri prijave (ilustracija), Foto: Shutterstock

Danilovgrađanin Nemanja Đurović mjesecima je navodno proganjao, prijetio i ucjenjivao bivšu djevojku N. J. ali policija, kako oštećena tvrdi, nije reagovala na četiri prijave podnijete u sedam dana.

Uhapšen je tek nakon što je krivičnu prijavu podnijela podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu. Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja Vijesti.

U danilovgradskom Osnovnom sudu juče je odgođen početak suđenja tom dvadesetosmogodišnjaku.

”Na nebo ćemo i ja i ti, “Ako ja legnem u kapelu i ti ćeš pored mene, majku ti je*em majčinu”....”Neće nas biti, ja ti kažem, ti znaš mene”... Samo su neke od poruka koje je Danilovgrađanin slao svojoj bivšoj djevojci, nakon što je sa njim raskinula emotivnu vezu.

Đurović je optužen da je N. J. proganjao od 8. jula do 6. oktobra 2022. godine na teritoriji Danilovgrada i Podgorice - presretao je, ucjenjivao, pratio je i ozbiljno joj prijetio.

”A 10. jula poslao joj fotografiju na kojoj u ruci drži pušku, ispod koje je napisao poruku - Ova će da sudi ko ti se primakne, k’o zeca ću ga ubiti... Ja ću i to reći u facu da ću ubiti svakog ko proba moje da uzme, da mi je iz kuće. Ko ti se primakne da proba da uzme moje, moje što volim najviše, toliko ću da ga bijem da me moli za metak”...

U razmaku od sedam dana ona je protiv njega policiji podnijela četiri prijave - zbog progonjenja, zlostavljanja, maltretiranja i ugrožavanja bezbjednosti, navodeći da je Đurović od ranije poznat policiji.

”Policijskim službenicima to nije predstavljalo nikakav alarm. Zbog čega?”, pitala je N. J. koja je podnijela pritužbu na rad policajaca.

Đurović je uhapšen 7. oktobra i nalazi se u pritvoru. Lisice na ruke stavljene su mu tek nakon što je N. J. krivičnu prijavu predala direktno Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

U danilovgradskom Osnovnom sudu juče je odgođen početak suđenja tom dvadesetosmogodišnjaku.

Optužnim predlogom na teret mu se stavlja da je počinio krivična djela proganjanje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Tužiteljka obrazlaže da je Đurović, u stanju bitno smanjene uračunljivosti, uporno proganjao oštećenu - “na način koji je osjetno ugrozio njeno zdravlje i način života”.

”Tako što je u navedenom periodu oštećenu neovlašćeno pratio i preduzimao druge radnje u cilju fizičkog približavanja oštećenoj, nastojao da uspostavi kontakt sa njom protivno njenoj volji, kako neposredno tako i putem sredstava komunikacije, iako je oštećena blokirala njegov broj telefona, te prijetio napadom na život, tijelo i slobodu nje i njoj bliskih lica”, piše, između ostalog, u obrazloženju optužnog predloga.

Objašnjeno je i da je više puta presretao vozilom prepriječivši joj put, blokirajući saobraćaj i pokušavajući nasilno da otvori vrata njenog automobila...

U istom periodu, ostavljao joj je ljubavne poruke ispod brisača, ispred kancelarije, ostavljao joj korpe cvijeća...zaglavljivao vrata kancelarije. R. V.

Tužiteljka je spasla

Zbog svega što je prijavljeni radio meni i ljudima iz mog bliskog okruženja, osjećala sam se ugroženo i strahovala sam za svoju bezbjednost. Iako sam uradila sve što je bilo u mojoj moći, prijavljivala, čekala nadređene policijske službenike, objašnjavala koliko sam uplašena, nisam osjećala nikakvu zaštitu. Naprotiv. Osjećala sam da su mi i ruke i noge vezane... Nisam smjela da se predam. Željela sam da živim. Nastavila sam da se borim i izborila sam se. Spas sam našla 7. oktobra, kada sam otvorila vrata kancelarije tužiteljke Maje Janković”, piše u pismu oštećene N. J.

Ona je od nadležnih zahtijevala da utvrde pojedinačnu i institucionalnu odgovornost onih kojima je podnosila krivične prijave:

”Kako bi se obezbijedila dosljedna primjena zakonom utvrđenih standarda i procedura za zaštitu žrtava i sankcionisanje nasilnika”, kazala je.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti o prijavama koje je oštećena podnosila, niti kako se po njima postupalo.

Bonus video: