Nalog za bombe stigao iz zatvora

Prema saznanjima “Vijesti”, menadžment UIKS-a još prije mjesec sa policijom je podijelio saznanja da je Lakušić zadužen da baci bombu na kuću Spasojevića ili da mu, eventualno, zapali automobil

77655 pregleda 32 komentar(a)
Uviđaj ispred kuće Spasojevića, Foto: Boris Pejović
Uviđaj ispred kuće Spasojevića, Foto: Boris Pejović

Podgoričani Željko Lakušić (34) i Filip Popović (21), nalog za bacanje bombe Predragu Spasojeviću navodno su dobili od jednog od pritvorenika iz Istražnog zatvora, saznaju “Vijesti”.

Ti navodni pripadnici podgoričkog ogranka kavačkog klana uhapšeni su juče zbog bombaških napada na kuću načelnika Istražnog zatvora.

Prema saznanjima “Vijesti”, menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija još prije mjesec sa policijom je podijelio saznanja da je Lakušić zadužen da baci bombu na kuću Spasojevića ili da mu, eventualno, zapali automobil.

Navodno, tada im je prijavljeno i od koga je dobio nalog.

Lakušić je prije dva mjeseca izašao iz spuškog zatvora u kom je boravio više puta zbog ubistva, razbojništva, napada na zatvorske čuvare...

Popović je u julu 2021. godine, u podgoričkom naselju Zagorič, ispalio sedam metaka ka sugrađaninu Vukiću Nedoviću i njegovom društvu.

Njihove kuće sinoć su pretresene u policijskoj akciji, nakon čega su im po nalogu tužiteljke Osnovnog državnog tužilaštva Maje Knežević stavljene lisice na ruke.

Iz Uprave policije sinoć su saopštili da su njihovi službenici, u saradnji sa tužiteljkom Knežević rasvijetlili slučaj bacanja ručnih bombi na imovinu načelnika Istražnog zatvora.

”Službenici policije su nakon niza preduzetih istražnih i kriminalističkih mjera i radnji, kao i odgovarajućih vještačenja u Forenzičkom centru došli do osnovane sumnje da su Ž.L. (34) i F.P. (21) bacili ručnu bombu na porodičnu kuću načelnika Spasojevića. Ova lica se u policijskim evidencijama vode kao bezbjednosno interesantna lica”, saopštili su iz Uprave policije.

Istakli su da se obojici na teret stavlja krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović, kazao je sinoć za “Vijesti” da je u predmetu formiranom povodom bacanja i aktiviranja eksplozivnih naprava-bombi u neposrednoj blizini porodične kuće Spasojevića postupajuća državna tužiteljka Maja Knežević naložila službenicima Uprave policije nakon izvršenog pretresa, da liše slobode Lakušića i Popovića “zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Načelnik Istražnog zatvora dva dana zaredom bio je meta bombaških napada, 30. novembra i 1. decembra.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutra veče i oko 20.20 časova bacili su još jednu kašikaru ka njegovoj kući. Spasojević je ranije za “Vijesti” ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Načelnik Istražnog zatvora, Spasojević, i menadžment UIKS-a tvrde da su bombaški napadi i prijetnje odmazda zbog zavođenja reda u toj instituciji i konstantnog oduzimanja ilegalnih predmeta - improvizovanih bodeža, mobilnih telefona...

Bonus video: