SDT: Čađenović 2020. postao član kavačkog klana

Čađenović je na saslušanju iznio odbranu i negirao krivicu, nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca

214490 pregleda 424 komentar(a)
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2022. 17:55h

Specijalni tužilac Saša Čađenović sredinom 2020. godine postao je pripadnik kavačkog klana, navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Čađenoviću je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja kojim je rukovodio tužilac Miloš Šoškić.

Čađenović je uhapšen jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja.

"Specijalni tužilac S. Č. saslušan je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotreba službenog položaja. Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije 'kavački klan', sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", navodi se u saopštenju SDT-a koje potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

Navode da je Čađenović saslušan u prisustvu branioca, da je iznio odbranu i da nije priznao krivična djela za koja se sumnjiči, niti odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. "Nakon što bude određeno sprovođenje istrage protiv njega, nadležnom sudu će biti predloženo i da mu odredi pritvor", dodaju iz SDT-a.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

Čađenović je iskaz dao u prisustvu svog branioca, advokata Lazara Akovića.

Aković je za Vijesti rekao da je Čađenović pred tužiocem Šoškićem "kategorično negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret".

Aković
Akovićfoto: Boris Pejović

Čađenović je u zgradu SDT-a priveden oko podne.

"Nakon što se upoznam sa rješenjem u zakonskom roku, izjaviću žalbu", rekao je advokat Aković, dodajući da zbog nesmetanog vođenja postupka ne može govoriti o detaljima sa saslušanja.

On je istakao i da je Čađenović detaljno iznio odbranu.

Saša Čađenović
foto: Boris Pejović

Čađenović je, kako je ranije danas saopštio portparol državnog tužilaštva Vukas Radonjić, uhapšen zbog osnova sumnje da je obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022. godine, učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

"Specijalno državno tužilaštvo će o svojim daljim radnjama i stanju postupka blagovremeno obavještavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi", saopštio je Radonjić.