Spasojević: Spremiću Đukanoviću ćeliju po svim standardima, očekujem ga brzo; Radović: Kabinet će zatražiti odgovornost

IZ DPS-a su ocijenili da je Spasojević svojim "krajnje neumjesnim ponašanjem učinio disciplinski prestup koji bi u krajnjem mogao da dovede do prestanka radnog odnosa"

36440 pregleda 121 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Načelnik Istražnog zatvora u Spužu Predrag Spasojević kazao je da vrlo brzo očekuje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kod njega i da će mu "spremiti ćeliju po svim standardima".

Spasojević je to kazao gostujući u emisiji na TV A plus, a odgovarajući na pitanje voditelja zašto Đukanović nije javno reagovao na bacanje bombe, kazao da "nije sam", već da je "solidan red" onih koji nisu reagovali.

"On i ja smo stari drugari i njemu je vjerovatno krivo što to nije uspjelo. Definitivno ja njega čekam kod mene. I to vrlo brzo ako Bog da. I on to zna i za to mu je krivo što ovo nije uspjelo. Zato se nije oglasio. Spremiću mu ćeliju veoma dobro kad bude došao", rekao je Spasojević.

Kako je kazao, "Đukanović jeste visok čovjek", ali da to nije problem.

"On jeste visok dva metra ali naći ćemo duži krevet, nije problem. Po standardima da dobije sobu i kvadraturu i sve što treba", rekao je on.

Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) je potom saopštio da se u potpunosti ograđuje od tih izjava.

"Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se u potpunosti ograđuje od svih izjava službenika Spasojevića (posebno onih koje sadrže ili mogu sadržati bilo koji politički segment), a koje nisu spojive sa poslovima i radnim zadacima jednog državnog službenika i namještenika UIKS-a", saopštili su oni.

"Kabinet Đukanovića će zatražiti odgovornost Spasojevića pred nadležnim organima"

Šef kabineta predsjednika Crne Gore Miodrag Radović kazao je da je načelnik Istražnog zatvora u UIKS -u Predrag Spasojević na krajnje neprimjeren način nasrnuo na najvišu državnu instituciju, te da će kabinet predsjednika Mila Đukanovića zatražiti njegovu odgovornost u odgovarajućem postupku pred nadležnim organima zbog kršenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Načelnik istražnog zatvora u UIKS Predrag Spasojević je na krajnje neprimjeren način nasrnuo na najvišu državnu instituciju, na Predsjednika Crne Gore. Ne pamti se takva degradacija državne uprave. U tome su mu tercirali i voditelj i učesnici emisije", naveo je Radović na Tviteru.

Radović je rekao da su Spasojević i ta emisija "nažalost pravo lice aktuelne vlasti i naše političke scene".

Posebno čudi, kako kaže Radović, što je izostala reakcija Ministarstva pravde, pod čijom je nadležnošću Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

"Kabinet Predsjednika će zatražiti odgovornost Spasojevića u odgovarajućem postupku pred nadležnim organima zbog flagrantnog kršenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima", poručio je Radović.

DPS: Spasojević učinio težu povredu dužnosti svojom primitivnom izjavom

Iz Demokratske partije socijalista saopštili su da izjava Spasojevića osim što je zabrinjavajuća sa društvenog, političkog i građanskog aspekta, zahtijeva i odgovarajuću pravnu reakciju.

"Gospodin Spasojević je imenovani državni službenik, a ne rijaliti zvijezda. Poslodavac Predraga Spasojevića je država Crna Gora. Imajući u vidu tu činjenicu, a polazeći od ustavne podjele vlasti, nedvosmisleno dolazimo do zaključka da je Predrag Spasojević uličarskim nastupom i izgovaranjem gnusnih riječi upućenih predsjedniku države, uvrijedio i samu državu. Na takav način, ponašanjem na nivou nekog primitivnog rijaliti programa, Spasojević je nanio štetu sebi, ali i instituciji u kojoj je zaposlen", navodi se u njihovom saopštenju.

Smatraju da je Spasojević bio u obavezi da svoju dužnost starješine jedne državne institucije vrši u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima.

Ocijenili su da je Spasojević svojim "krajnje neumjesnim ponašanjem učinio disciplinski prestup koji bi u krajnjem mogao da dovede do prestanka radnog odnosa".

"Pravni osnov za ovakve naše tvrdnje svakako se nalazi u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Cijenimo da je Spasojević, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj i dajući određene komentare bez ikakvog utemeljenja, a ponašajući se kao da je Istražni zatvor njegova prćija, iz razloga njemu poznatih, doveo sebe u situaciju da je nedostojan funkcije koju objavlja jer je, između ostalog, učinio težu povredu dužnosti", kazali su iz DPS-a.

Iz te partije smatraju da se protiv Spasojevića mora pokrenuti disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti i istovremeno privremeno ograničiti vršenje dužnosti načelnika Istražnog zatvora, "ne ulazeći u prave razloge za takvu Spasojevićevu izjavu, u kojima svakako ima i želje za političkom promocijom".

"Više je nego očigledno da njegovo prisustvo na radu šteti interesu državnog organa u kojem je zaposlen. O činjenici na koji način šteti ne treba trošiti riječi, imajući u vidi ustavno pravni položaj i nadležnosti institucije Predsjednika države, kao i Ustavom zajamčenu nepovrjedivost ličnog, profesionalnog, psihičkog i tjelesnog integriteta svakog građanina, a sa druge strane nadležnost i opis poslova načelnika Istražnog zatvora kao rukovodećeg lica u toj instituciji, čije ponašanje i ophođenje prema poslu mora biti reper svim ostalim zaposlenima u tom državnom organu", piše u saopštenju.

Poručili su da u vezi sa "ovim skandalom" očekuju reakciju od strane poslodavca Spasojevića.

"Jer u suprotnom bi se dalo zaključiti da se njegov poslodavac saglašava sa izjavama imenovanog i da dijeli njegov stav o državi i instituciji Predsjednika države", saopštili su oni.

Spasojević nakon reakcija ponovio da "vrlo rado" očekuje Đukanovića u zatvoru

Nakon reakcija na tu izjavu, Spasojević je ponovio da "vrlo rado" očekuje Đukanovića u zatvoru.

"Svima nam je jasno da je taj čovjek produkovao zadnjih 30 godina svo ovo zlo koje nam se dešava i on jeste zaslužio zatvorsku kaznu. Ja ga vrlo rado očekujem", rekao je Spasojević gostujući na TV Prva nakon što su kabinet predsjednika Crne Gore i DPS reagovali na njegovu izjavu.

Kazao je i da sada obavlja dužnost načelnika Istražnog zatvora kao državni službenik i namještenik, te da nije funkcioner u smislu Zakona o funkcionerima, a, između ostalog, je i slobodan građanin.

"Kao što znate, ja sam bio organizator protesta "Odupri se" i znate da sam poveo čak neke manje proteste sa sloganom "Mora da ide", misleći na predsjednika države koji nije predsjednik svih građana. Ja lično sam doživio taj osjećaj da je on predsjednik DPS-a i DPS građana i u tom smislu nadam se da ćemo dobiti novog predsjednika koji će biti predsjednik svih građana Crne Gore i koji će ih tretirati na jednak način. Ja kao građanski aktivista u prošlosti, a i danas kao član jedne od političkih partija imam takođe pravo da se bavim i društvenim pitanjima", naveo je Spasojević.

Smatra i dalje, kako je rekao, kao i tada kada je govorio da treba da bude smijenjen.

"Treba da podnese ostavku, treba da napusti tu funkciju i da oslobodimo Crnu Goru od njegovog terora. Jedan od načina je naravno da ga nadležne institucije privedu poznaniju prava i nakon toga da dobije svoju zasluženu kaznu", ocijenio je Spasojević.

Komentarišući to što Demokratska partija socijalista nije osudila ni prvi ni drugi napad na njegovu kuću ocjenjuje da je to "veoma simptomatično".

"Napad na državu, napad na institucije je nešto što je evidento u ovom predmetu. Ali oni nisu doživjeli u pravom smislu riječi da je to država za sve građane, nego država je "to smo mi". Ako bi neko njih napao, evo vidite jednom običnom rečenicom, a možda nije obična rečenica, možda je proročka, odmah su reagovali, a ostatak države može sav da izgine to njih mnogo ne interesuje i zato nisu reagovali", rekao je Spasojević.

Komentarišući reakciju menadžmenta UIKS-a na njegove medijske istupe o Đukanoviću, smatra da su u pravu što su se ogradili.

"Neka povedu postupak nemam problem sa tim, ja sam rekao iz srca ono što mislim i nemam problem sa tim", kazao je Spasojević.

Bonus video: