Nedović, Laličić i Marković osuđeni za ubistvo Bogdana Milića na Cetinju

Lazar Nedović je osuđen na 19 godina zatvora za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja, Pero Laličić je osuđen na 17 godina zatvora, a Mitar Marković na 11 godina za teško ubistvo putem pomaganja i nedozvoljeno držanje oružja.

27293 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2022. 13:16h

U Višem sudu u Podgorici danas je prvostepenu presudu izreklo krivično vijeće sudije Vesne Pean za ubistvo Bogdana Milića na Cetinju 11. juna 2019. godine.

Lazar Nedović je osuđen na 19 godina zatvora, za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Pero Laličić je osuđen na 17 godina zatvora, a Mitar Markovic na 11 godina za teško ubistvo putem pomaganja i nedozvoljeno držanje oružja.

Nedović i Laličić su takođe prvostepenom presudom osuđeni za teško ubistvo i ranjavanje.

Svi okrivljeni su oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Lazar Nedović i Pero Laličić označeni su kao pripadnici kriminalne organizacije koji su direktni izvršioci ubistva Bogdana Milića i ranjavanja Gorana i Dragana Vušurovića i Marka Vujačića, navodi se u optužnici koju je potpisao specijalni tužilac Saša Čađenović.

Osim Nedovića i Laličića optužnicom su obuhvaćeni i Mitar Marković, Mošo Paović i Žarko Pejaković. Okrivljeni Marković je prema optužnici, po nalogu šefa kriminalne grupe nabavio pištolje "browing“ i "stayer magnicler“ za koje nije imao dozvolu i predao ih Nedoviću i Laličiću kako bi ubili Milića i osobe koje su se sa njim nalazile u društvu.

Oni su, kako se osnovano sumnja, od nepoznatog člana ove organizacije dobili informacije da se Bogdan Milić nalazi na terasi lokala "Portun“.

Na glavnom pretresu u aprilu prošle godine, okrivljeni Lazar Nedović, optužen za ubistvo Bogdana Milića na Cetinju 11. juna 2019. godine, izjavio je da nije počinio to ubistvo, te da nije ni član bilo kakve kriminalne organzacije. Pred specijalnim tužilaštvom se branio ćutanjem, dok je na suđenju detaljno iznio odbranu pred sudom.

"Nisam kriv. Žao mi je zbog smrti Bogdana Milića. Negiram da sam izvršio ubistvo. Nije tačno da sam postao član kriminalne organizacije. Netačni su navodi optužnice da sam u dogovoru sa Perom Laličićem, da iz pripremljenog oružja pucam u Milića. Nisam ga poznavao. Nisam ni imao motiv da to uradim. Niz nesretnih okolnosti me dovelo na ovu optuženičku klupu i moja mladalačka radoznalost ", izjavio je tada Nedović.

Za optuženog Pera Laličića je naveo da mu je najbolji drug, sa kojim je trenirao košarku.

“Na moju žalost, moja mladalačka radoznalost i glupost me dovela na optuženičku klupu. Dan/dva prije tragičnog događaja, sa Laličićem sam bio na košarkaški trening. Nakon toga, presvukli smo se i sportsku odjeću stavili u torbe. Potom smo otišli kod druga na stan koji je slavio rođendan. Tamo su bile dvije djevojke i jedan meni nepoznati momak. Popili smo po dvije-tri čaše vina. Ovaj naš drug je potom donio torbu i izvadio silikonske maske i oružje. Rekao nam je da mu je to donio neki momak iz Podgorice da je preda nekom čovjeku iz Cetinja. Potom smo te maske stavljali na lice i dodirivali oružje, kako bi zabavili djevojke”, rekao je Nedović.

Dodao je da je sa Laličićem otišao u grad, a te sportske torbe/ruksake, su ostavili kod tog druga u stan.

“Nakon dan/dva, ja sam uhapšen. Nejasno mi je kako je moj ruksak našao na drugom mjestu. Mislim da sam iskorišten i zloupotrijebljen jer sam dirao silikonske maske”, kazao je Nedović.

I okrivljeni Mitar Marković, negirao je navode optužnice da je tokom 2109. godine postao član kriminalne organizacije koju je formiralo neidentifikovano lice, te da je nabavio pištolje i predao ih Nedoviću i Laličiću kako bi ubili Milića.

Okrivljeni Laličić je u odbrani kazao da ne priznaje izvršenje krivičnog djela i da se ne osjeća krivim.

"Nije tačno da sam postao član kriminalne organizacije 2019. godine, niti da sam postupao na naređenjima organizatora kriminalne grupe. Nije tačno da sam pucao u Bogadana Milića, kao ni u Dragana i Gorana Vušurovića i Marka Vujačića. Nisam bio u sukobu sa njima. Nisam imao razloga da pucam u njih", izjavio je Laličić.

I okrivljeni Paović i Pejaković negirali su navode optužnice da su tokom 2109. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo neidentifikovano lice radi vršenja krivičnih djela.

"Nisam ni na koji način učestvovao u ubistvu Bogdana Milića", rekao je Pejaković.

Milena Milić, predstavnik oštećene porodice Milić, izjavila je u Višem sudu u Podgorici da se pridružuje krivičnom gonjenju protiv svih optuženih za ubistvo Bogdana Milića.

"Kao porodica tražimo maksimalne zatvorske kazne za okrivljene. Imovinsko pravni zahtjev na potražujemo, ne interesuje nas", navela je Milić.

Bonus video: