Čađenović ostaje u pritvoru

Uhapšenom specijalnom tužiocu pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da utiče na svjedoke

14391 pregleda 10 komentar(a)
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Čađenović, Foto: Boris Pejović

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane Saše Čađenovića na određivanje pritvora tom uhapšenom specijalnom tužiocu, kazala je "Vijestima" portparolka suda Aida Muzurović.

Čađenoviću je pritvor ranije određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da utiče na svjedoke.

On je uhapšen 9. decembra, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja".

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je došlo do sumnji da je Čađenović u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavčani".

Povezani članci

13. Decembar 2022.

Čađenović privremeno udaljen sa tužilačke funkcije

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije 'kavački klan', sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", navodi se u saopštenju SDT-a koje je potpisao tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Čađenović je pred tužiocem Milošem Šoškićem, ali i sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

On je u septembru 2015. izabran u tim SDT-a, kojim je do 17. februara ove godine rukovodio bivši GST Milivoje Katnić.

Bonus video: