Za Lazovićevu slobodu sad nude 6,2 miliona

Odbrana uhapšenog tajnog agenta sudu dostavila novi predlog - na već ponuđeno jemstvo dodali nekretnine firme “GUFO” u vrijednosti od 4,6 miliona eura

58959 pregleda 103 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Da bi se uhapšeni tajni agent Petar Lazović branio sa slobode, njegovi pravni zastupnici sada nude 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu.

To je “Vijestima” saopštio advokat Borivoje Đukanović.

U predlogu za jemstvo, podsjećaju da je vijeće Višeg suda obilo prethodnu garanciju od 1.640.300 eura, zaključivši da po vrijednosti “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

”Bez namjere i želje da se upuštamo u raspravu oko činjenice da li u crnogorskom društvu jedno privredno društvo može ravnodušno podnijeti gubitak 1,5 miliona, odlučili smo da sudu ponudimo jemstvo koje sasvim sigurno ne može ostati bez reakcije. U tom smislu, ovim podneskom, na ime jemstva, pored iznosa koji je u ranijem predlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina D.O.O. GUFO, u iznosu od 4.645.000 eura, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 eura iznosi 6.285.300 eura”, piše u predlogu koji potpisiju advokati Đukanović i Nikola Martinović.

Oni su napisali da očekuju da sud s pažnjom razmotri taj iznos jemstva:

”Te da odbrani i cjelokupnoj javnosti obznani šta predstavlja pravni standard srazmjernosti pri određivanju da li je jemstvo prihvatljivo”.

Đukanović
Đukanovićfoto: Filip Roganović

Tokom prošle sedmice, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na odluku sutkinje za istragu tog suda Suzane Mugoše, kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Lazovića.

Početkom oktobra, Lazovićev branilac predložio je Višem sudu da tog agenta tajne službe puste da se brani sa slobode, uz jemstvo od 1,2 miliona eura, od čega tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći.

Jemstvo je prvobitno odbijeno krajem oktobra, ali se odbrana žalila na rješenje Višeg suda, a u toj žalbi dopunili su spisak nekretnina - ponudili su da se hipoteke upišu na nepokretnosti dva pravna lica, procijenjene ukupne vrijednosti 1.540.000 eura i 100.000 eura u kešu, koje su njegovog oca Zorana Lazovića.

Nakon što je Mugoša prihvatila jemstvo, na njenu odluku žalio se SDT, a nakon odluke vanraspravnog vijeća mlađi Lazović ostao je u pritvoru.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a. Dan kasnije, na graničnom prelazu Božaj, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe “Kavači” učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Lazović
Lazovićfoto: Boris Pejović

Zbog sumnje da je dio te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića.

Članovima tog klana SDT označava i Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36).

Majka mijenjala stan sa Garićem

Firma koja nudi jemstvo za Lazovića, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata u vlasništvu je Željka Garića.

U aprilu tekuće godine MANS je obznanio da je početkom 2021. godine majka Petra Lazovića, Ljiljana, razmijenila stan sa Garićem, koji ima višestruke poslovne veze sa vlasnicima “Bemaxa” i njihovim drugim kompanijama.

Ona tada ustupa svoj stan od 64 kvadrata u Bulevaru Jola Piletića u zamjenu za stan od 84 metara kvadratnih i garažu u zgradi u centru Podgorice, iza hotela “Hilton”. Dokumentacija o razmjeni nepokretnosti, do koje je došao MANS, pokazuje da je Ljiljanin stan preko Morače bio procijenjen na 89.600 eura. Sa druge strane, stan od 84 kvadrata i garaža u samom centru Podgorice bili su procijenjeni na 100.000 eura. Na taj način Lazović dobija značajno veći stan po cijeni koja je ispod tržišne za taj dio grada, dok joj je parking mjesto praktično poklonjeno.

Tada su objavili i da su veze Garića sa kompanijom “Bemax” i njenim osnivačima višestruke i da je on osim firme “GUFO” i vlasnik Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”, i jedan od suvlasnika kompanije “Saprom”, u kojoj se nalazio i Ranko Ubović.

Đukanović: Odbijanjem jemstva degradiraju dignitet suda

Đukanović je za Vijesti rekao da stavovi vanpretresnog vijeća Višeg suda, na kojima zasnivaju svoje odluke o odbijanju predloženog jemstva iako ih je sudija za istragu prihvatio - naglašeno i pravno i životno degradiraju dignitet te pravosudne institucije.

”Posebno je značajno istaći da se okrivljeni Petar Lazović svaki put, cak i na telefonski poziv ovlašćenog tužioca, kao i policije, uredno odazivao pozivu, koje konkretne okolnosti, a odnose se na ličnost okrivljenog, su neosporivog karaktera. Ovakvim ponašanjem, tj. savjesnosti u poštovanju zakona, da se obavezno i uredno odazove na svaki poziv specijalnog tužioca i policije, utemeljen je apodiktički stav odbrane - okrivljeni je znao da je pokrenut krivični postupak protiv njega, mogao je nesmetano pobjeći iz države, što mu nije bilo ni u primisli”, kazao je advokat Đukanović.

Dodaje da je bez presedana u sudskoj praksi da se nekome ko zna da će biti inkupliran, i ko je je na najpouzdaniji način manifestovao svoju odlučnost da neće pobjeći, određuje i produžava pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

”Pritom odbijajući predlog odbrane za prihvatanje jemstva, a kako je to u dosadašnjem toku postupka, na nedopustivo nezakonit način postupilo vijeće Višeg suda. Sa logičkog, krivično pravnog i svakog zdravorazumskog stanovišta, samo bi neshvatljiva iracionalnost u promišljanju o navodnom postojanju navedenog pritvorskog osnova, kod naprijed iznjetih neupitnih činjenica, kada je u pitanju okrivljeni Petar Lazović mogla rezultirati u istrajavanju na fiktivnom krivično procesnom pritvorskom osnovu, kako je to postupilo vijeće Višeg suda”, rekao je advokat.

On ističe da rješenja vanpretresnog vijeća ne sadrže bukvalno ni jedan razlog u pravcu navedenih okolnosti, iako je to bila eksplicitna obaveza suda.

“Ovaj aspekt arbitrarnosti, u postupanju vijeća, neupitno upućuje na njegov prejudicirajuci stav o potencijalnoj krivici i navodnoj spremnosti za bjekstvo okrivljenog Petra Lazovića, što je eklatantan primjer, prejudicirane indikacije. S tim u vezi, Evropski sud za ljudsk prava u svakom slučaju sankcioniše kao nedopustivo postojanje prejudicirane indikacije, zasnivaju svoj stav na pravno neupitnoj činjenici - da se na taj način izričito povređuje pravo okrivljenog na pravično suđenje”.

Đukanović je ocijenio da je “očigledno i neskriveno” da je jedini razlog Vijeća za odbijanje predloženog jemstva bio taj što se pravilnim i nužnim sagledavanjem, relevantne okolnosti - da je znao da će biti uhapšen mjesecima unaprijed, ne bi moglo uklopiti u unaprijed formiran stav o navodnoj postojećoj inkulpaciji Lazovića, a posebno od opasnosti od bjekstva.

”U uvjerenju sam da samo jedan od iznijetih u nizu nesanirajućih propusta vanpetresnog vijeća nije generisan nedostatkom lične i profesionalne hrabrosti”, zaključio je Lazovićev branilac

Bonus video: