Pregledana dva snimka pucnjave "Gejming pab" i "Čelebić"

Vještak balističke struke Božidar Bakić se izjašnjavao o položaju ruke okrivljenog u momentu kada ispaljuje hice

8435 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici, pred krivičnim vijećem sudije Vesne Kovačević, u nastavku dokaznog postupka na suđenju Nikoli Bogojeviću, optuženom da je 25. septembra 2019., ubio Branka Vučkovića, pregledan video snimak sa nadzorne kamere ispred ugostiteljskog objekta "Gejming pab" i poslovnog centra “Čelebić”.

Nakon odgledanog snimka, vještak balističke struke Božidar Bakić se izjašnjavao o položaju ruke okrivljenog u momentu kada ispaljuje hice. Balističar je kazao da se na prvom snimku ispred ugostiteljskog objekta "Gejming pab", vidi da je Bogojevićeva ruka bila u horizontalnom položaju i blago spuštena.

“Nakon pregleda video nadzora, vidi se da mladić (Vučković) dolazi na motociklu, a potom se parkira i silazi. Sa njegove desne strane i od pozadi, iza leđa, prilazi mu lice (okr. Bogojević). Zatim se vidi da je u pozadini i zalazi iza njegove (Vučković) figure. U trenutku kada ovo lice pada, vidi se da se nalazi u potpunosti iza njega, tako da se ne vidi položaj ruke, niti položaj vatrenog oružja”, kazao je Bakić.

Sudija Kovačević je navela da se na snimku vidi da je ruka bila u ravni, nakon čega je Bakić reagovao riječima da sudija apsolutno nije u pravu.

“Jer se ruka bila blago horizontalno i ka dolje. Ne vidi se položaj ruke, niti vatreno oružje u trenutku kada ovo lice pada. To je jedino mjerodavno na osnovu čega bi se mogao donijeti zaključak o balističkoj putanji”, naveo je balističar Bakić.

I branilac okrivljenog, advokat Zoran Piperović je reagovao.

“To što ste rekli sudija, da je “ruka okrivljenog u horizontalnom položaju”, znači da ste mu već presudili. Cilj je utvrditi istinu zbog porodica Vučković i Bogojević”, kazao je on.

Nakon što je ogledan video snimak kamere sa poslovnog centra “Čelebić”, balističar Bakić je analizirao položaj ruku kod okrivljenog.

“Vidi se da lice sa ispruženim rukama, da drži neki predmet, najvjerovatnije oružje. Obje ruke su ispružene približno horizontalno, i vidi se predmet tamne boje. Vatreno oružje koje je približno horizontalno, ruke su ispružene u pravcu lica /Vučkovića/ na rastojanju od oko tri metra. Ispaljuje projectile. Vidi se plamen i vidi se kao ruka odskače ka gore u trenutku pucanja”, pojasno je Bakić.

Vještak balističar Milovan Mihailović je naveo da je u svemu saglasan sa izjašnjenjem kolege Bakića.

Sudija Kovačević je dodala da su i ruke i predmet bile u horizontalno položaju, sa čime je bila saglasna državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić u višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Na izjašnjenje Bakića, nije bilo primjedbi od strane tužiteljke, kao ni od odbrane advokata Piperovića i od advokata Tomislava Dedića, punomoćnika oštećene porodice Vučković.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Bogojević je 25. septembra 2019. godine oko 23,20 časova, ispred ugostiteljskog objekta "Gejming pab" u Ulici Oktobarske revolucije u Podgorici, sa umišljajem na podmukao način ubio Vučkovića.

Kako piše u optužnici, zbog ranijih navodnih konflikata sa oštećenimu vezi vraćanja novčane pozajmice, došao kod ugostiteljskog objekta, i u vremenu od 22,30 do 23, 20 časova, na prostoru iza kontejnera za odlaganje smeća, preko puta ovog ugostiteljskog objekta, čekao dolazak Vučkovića.

Kada je naišao motociklom iz pravca autobuske stanice, i parkirao se na kolovozu, ispred lokala "Gejming pab", okrivljeni Bogojević je iskoristio pogodan trenutak, neopaženo priđao sa leđa, za vrijeme dok je koračao u pravcu lokala, iz crne torbice izvadio revolver "magnum", te u prvacu zadnje strane tijela, sa udaljenosti oko tri-četiri metra, ispalio tri hica.

U optužnici piše da su dva promašila, dok ga je jedan pogodio u predjelu donjeg dijela leđa, desne slabine, i od zadobijene povrede je preminuo u Kliničkom centru Crne Gore", navodi se u optužnici. Sud je završnu riječ zakazao za 22. decembar.

Usaglašeni nalazi balističara

Na glavnom pretresu održanom u septembru, pročitan je dopunski nalaz vještaka balističara Milovana Mihailovića. Tada je advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Bogojevića, podsjetio je da je okrivljeni iznoseći odbranu između ostalog kazao da je izvadio revolver "magnum 357" i uperio u donji dio tijela i da je trznuo kada je ispalio hice, od kojih je jedan pogodio Vučkovića u desnu slabinu.

Balističar Mihailović je pojasnio da je municija 357 veoma jake kinetičke energije, tako da prilikom ispaljenja hica iz revolvera dolazi do jakog trzaja. Dodao je da se to događa posebno kod amatera u korišćenju vatrenog oružja.

“Odstupanje u pucnjavi od nišanske tačke može biti dosta veliko, zavisno od osobe koja koristi ovo oružje. To definiše fizička sposobnost da drži oružje prilikom pucanja i ta sposobnost ne može da se određuje od strane vještaka. Koliko su ta odstupanja ne mogu da se izjasnim precizno. To je individualna karakteristika čovjeka”, izjavio je tada Mihailović.

Vještak balističar Božidar Bakić danas je takođe naveo da odskok odnosno trzaj revolvera je individualna karakteristika onog koji puca, a što je uslovljeno od toga koliko je osoba obučena u rukovanju.

Bonus video: