Sudski savjet osudio optužbe Đeljošaja: Sutkinja Becić postupala zakonito i nepristrasno

Osude postupanja i rada sutkinje Becić, kao i sve učestaliji napadi na nosioce sudijskih funkcija od strane pojedinih zvaničnika druge dvije grane vlasti, prije svega urušavaju ustavni princip podjele vlasti, vladavine prava i jačanja i afirmacije nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa, ističu iz Sudskog savjeta

8128 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudski savjet osudio je jučerašnje tvrdnje i optužbe predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, koji je stranka u postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici, na račun sutkinje Ivane Becić, koja je zadužena datim predmetom.

Kazali su da osude postupanja i rada sutkinje Becić, kao i sve učestaliji napadi na nosioce sudijskih funkcija od strane pojedinih zvaničnika druge dvije grane vlasti, prije svega urušavaju ustavni princip podjele vlasti, vladavine prava i jačanja i afirmacije nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Podsjećaju da je Sudski savjet i ranije više puta reagovao i ukazivao da se izjavama nosioca javnih funkcija kako na državnom, tako i na lokalnom nivou vrši neprimjeren i nezakonit pritisak na postupanje suda, odnosno sudije u svakoj fazi postupka i odlučivanja.

"Sutkinja Becić je postupala shodno zakletvi koju je položila, zakonito, nepristrasno i nezavisno po Ustavu i zakonu, štiteći autoritet institucije kojoj pripada, ali i cjelokupnog pravosuđa, jer nezavisnost sudija nije isključivo pravo ili povlastica koja im je odobrena u njihovom sopstvenom interesu, već u interesu vladavine prava i svih onih koji traže i očekuju pravdu", navodi se u saopštenju.

Sudski savjet apelovao je na sve predstavnike državnih organa i najviše državne i lokalne zvaničnike da čine sve što je u njihovoj moći da podrže nezavisnost pravosuđa, na institucionalnom i individualnom nivou. "A ne da svojim nepoštovanjem prema sudijama i sudu, neprimjerenim ponašanjem i neutemeljenim tvrdnjama iznose optužbe, izražavaju nezadovoljstvo i vrše pritisak zato što su stranka u postupku", zaključuje se u saopštenju.