Udruženje sudija: Optužbe Đeljošaja na račun sutkinje Becić neprihvatljiv tretman prema predstavnici sudske vlasti

Ocjenjuju da je situacija u kojoj se našla Becić još jedan dokaz negativnog odnosa kako javnosti, tako i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prema sudstvu i sudijama, "što je poražavajuća praksa koja već godinama ne jenjava"

8545 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj iznio je optužbe na račun sudije Ivane Becić, koje se ne mogu drukčije tumačiti nego kao neprimjeren i neprihvatljiv tretman prema predstavnici sudske vlasti, narušavajući joj tom prilikom integritet i autoritet koji kao odgovoran sudija odgovorno pokazuje.

To je se navodi u reagovanju Udruženja sudija Crne Gore, koje je osudilo izjave i insinuacije koje je Đeljošaj uputio Becić 15.12.2022. godine, tokom ročišta u predmetu u kom je on stranka.

"Zabrinjava i to što je istom prilikom Đeljošaj izjavio da "će ih poraziti u svakom smislu, pa makar morao i onako kako zna da ne treba", što nedvosmisleno ima prizvuk prijetnje, što svakako ne bi smjelo proći neopaženo od strane nadležnih organa", piše u reagovanju.

Ocjenjuju da je situacija u kojoj se našla Becić još jedan dokaz negativnog odnosa kako javnosti, tako i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prema sudstvu i sudijama, "što je poražavajuća praksa koja već godinama ne jenjava".

"Uz niz drugih loših praksi koje vode degradaciji sudijskog poziva, stiče se utisak da crnogorske sudije ne uživaju niti elementarnu zaštitu u društvu.Takav odnos prema sudijama vodi u stanje u kojem profitiraju isključivo zastupnici uskih interesa, dok nosioci sudijske funkcije i, konačno, građani, trpe nesagledivu i nenadoknadivu štetu", piše u saopštenju koje potpisuje oredsjednica Udruženje sudija Crne Gore Hasnija Simonović.

Udruženje je pozvalo nadležne organe da preduzmu konkretne mjere kako bi se suzbio svaki tretman koji vodi ugrožavanju sudstva i sudija, "sa posebnim osvrtom na odnos koji predstavnici preostale dvije grane vlasti ispoljavaju prema sudskoj, a koji se ni po čemu ne može nazvati pozitivnim i korektnim".

Bonus video: