Krenula borba za VDT-a

Tužilački savjet Skupštini predložio hitnu izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu kojim žele da v.d. VDT-a na toj poziciji ostane sve do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. Upućeni tvrde da je u pitanju pokušaj TS-a da sačuvaju Maju Jovanović, jer u pravosuđu postoje dvije struje koje žele drugu osobu, van tužilačke organizacije, na čelo tužilaštva

75396 pregleda 29 komentar(a)
Ostaje li na čelu Tužilaštva: Maja Jovanović, Foto: Luka Zeković
Ostaje li na čelu Tužilaštva: Maja Jovanović, Foto: Luka Zeković

Za manje od dva mjeseca aktuelnoj vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović ističe drugi polugodišnji mandat, ali je uveliko počela borba dviju struja - ko će poslije 5. februara 2023. godine preuzeti najvažniju poziciju u tužilačkoj organizaciji.

Prvi pravni potez povukao je aktuelni Tužilački savjet, koji se u četvrtak 15. decembra obratio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, ali i skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu kako bi razmotrili izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu, odnosno, člana 48 stav 4 i 5, ali i brisanje stava 6, kojim je određeno da ista osoba najviše dva puta po šest mjeseci može biti u v. d. stanju na čelu VDT-a.

”Smatramo da je opravdano razmotriti da se izmijeni Zakon o državnom tužilaštvu i to na način što bi se izmijenio član 48 stav 4 tako da glasi: za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može biti određen državni tužilac, koji ispunjava uslove iz člana 43 Zakona; izmijenio član 48 stav 5 tako da glasi: vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca određuje se do izbora VDT-a; brisao član 48 stav 6 Zakona o državnom tužilaštvu”, piše u dopisu Tužilačkog savjeta.

Na taj način jasno je da Tužilački savjet želi da, ukoliko dođe do zakonskih izmjena, sačuva tužiteljku Maju Jovanović na čelnom mjestu u Vrhovnom državnom tužilaštvu sve dok se ne izabere neko da u punom kapacitetu rukovodi tužilačkom organizacijom.

Jedan od sagovornika “Vijesti” tvrdi da zahtjev TS-a pomalo i čudi ukoliko se zna da su oni ti koji biraju i razrješavaju u tužilačkom sistemu tako da bez njihove saglasnosti ne može biti biran niko ko nije po volji većine članova u tom tijelu.

Hitno razmotrite...

Tužilački savjet je u obraćanju parlamentu naglasio da je ovo pitanje od naročitog značaja za funkcionsanje tužilačke organizacije i TS-a pa su zbog toga zamolili da njihov zahtjev uzmu u razmatranje u najkraćem mogućem roku.

”Kod činjenice da još uvijek nije izabran vrhovni državni tužilac u punom mandatu, suočavamo se sa situacijom da će za manje od dva mjeseca najvjerovatnije biti potrebno odrediti novog v. d. VDT-a. Bez prejudiciranja odluke o određivanju vršioca dužnosti, ovim putem izražavamo stav da diskontinuitet na poziciji vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i predsjednika TS-a, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na funkcionisanje institucije budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu v. d. upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti”, navodi Tužilački savjet, koji je u srijedu na sjednici jednoglasno odlučio da se obrati predsjednici Skupštine i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Direktno se obratili parlamentu: sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva)
Direktno se obratili parlamentu: sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva)foto: Luka Zeković

Na sjednici tog dana nijesu bili članovi Stevo Muk i Borivoje Đukanović.

U dopisu, TS je pomenuo i mišljenje Venecijanske komisije od jula 2021. godine, kadaje poručeno da se vršilac dužnosti određuje iz reda državnih tužilaca. Takvo mišljenje je u februaru prošle godine ovaj saziv TS-a ispoštovao izborom tužiteljke Jovanović, a što je konstatovala i Evropska komisija u oktobarskom izvještaju.

Ko će prije...

Koliko je Tužilačkom savjetu bitno da ovo pitanje što prije dođe na red jasno je i iz toga što su se direktno obratili parlamentu, a zaobišli da Ministarstvo pravde inicira zakonske izmjene.

Da su išli tim redom, koji je uobičajen za zakonske izmjene, izgubilo bi se vrijeme (predlog, javna rasprava) pa do kraja ove godine odnosno do kraja jesenjeg skupštinskog zasjedanja izmjene Zakona o državnom tužilaštvu ne bi ni došle do plenuma.

Upućeni tvrde da se Tužilački savjet na ovaj potez odlučio jer postoji druga stuja unutar tužilaštva, ali i političkih partija koja želi da nakon što Maji Jovanović istekne 2. polugodišnji v. d. mandat preuzme rukovođenje VDT-om.

Spekuliše se da je već poznato i ime osobe koja nije iz tužilačkog sistema a koja je odabrana za ovu poziciju da nakon 5. februara u v. d. mandatu sjedne u fotelju koja je u punom kapacitetu upražnjena od 8. oktobra 2019. godine.

Sagovornik “Vijesti”, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da je u pravosuđu ali i dijelu aktuelne vlasti formirana interesna grupa koja želi da po svaku cijenu sačuva Maju Jovanović na čelo VDT-a.

”Iniciranjem izmjena Zakona, žele da postave svoje ljude od povjerenja”, kazao je izvor “Vijesti”.

U februaru bili jednoglasni

Tužiteljka Maja Jovanović, koja je jednoglasnom odlukom Tužilačkog savjeta, 5. februara ove godine izabrana za vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužilaštva, imala je ključnu ulogu u prvim mjesecima nakon konstituisanja novog saziva tog tijela.

Jovanovićeva je u specifičnom trenutku prihvatila povjerenje TS-a, a nakon njenog dolaska, Tužilački savjet je 17. februara donio odluku kojom je konstatovao prekid funkcije dugogodišnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i još 10 tužilaca jer su stekli uslove za starosnu penziju.

Toj odluci, prethodila je dan ranije burna sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj su neke kolege upirale prstom u vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca, govoreći joj da je “izdajica i da radi za URU”.

Mjesec nakon odlaska Katnića, Jovanovićeva je na sjednici TS-a odabrala da sudija Vladimir Novović bude njen predlog za novog GST-a, što su kasnije jednoglasno prihvatili svi članovi TS-a. Zbog toga je Tužilački savjet, polovinom septembra konstatovao izmjenu odluke, kojom je predviđena mogućnost da v. d. VDT-a nakon isteka drugog v. d. mandata, ukoliko to zatraži, ostane u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Jovanovićeva je prije izbora bila karijerni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bonus video: