Muk: Izmjene Zakona o tužilaštvu bez javne rasprave bi donijele više štete nego koristi

"Uz obrazloženje da se takvim izmjenama uvodi mandat vršioca dužnosti VDT bez ograničenja, čime se može obesmisliti obaveza i umanjiti odgovornost Skupštine Crne Gore da sprovede postupak izbora vrhovnog državnog tužioca u punom ustavnom mandatu i pronađe konsenzus za potrebnu kvalifikovanu većinu", saopštio je Muk

24979 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk saopštio je da vjeruje da bi izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, bez odgovarajućeg procesa javne rasprave, donio više štete, nego koristi.

On je pisao predsjedniku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momu Koprivici, dodajući da je u saznanju da je Tužilački savjet na sjednici održanoj 14. decembra razmatrao pitanje daljeg funkcionisanja Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta.

"A o čemu sam informisan sljedećeg dana (15.12) na način što mi je dostavljen na uvid akt, u formi inicijative, a koji vam je prema informaciji iz sekretarijata Tužilačkog savjeta upućen istog dana", saopštio je on.

"Vijesti" su pisale da za manje od dva mjeseca aktuelnoj vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović ističe drugi polugodišnji mandat i da je uveliko počela borba dviju struja - ko će poslije 5. februara 2023. godine preuzeti najvažniju poziciju u tužilačkoj organizaciji.

Prvi pravni potez povukao je aktuelni Tužilački savjet, koji se u četvrtak 15. decembra obratio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, ali i skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu kako bi razmotrili izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu, odnosno, člana 48 stav 4 i 5, ali i brisanje stava 6, kojim je određeno da ista osoba najviše dva puta po šest mjeseci može biti u v.d. stanju na čelu VDT-a.

Povezani članci

17. Decembar 2022.

Krenula borba za VDT-a

Muk je informisao Koprivicu da nije učestvovao u radu navedene sjednice, kao i da se nakon prijema navedene Inicijative, elektronskim putem izjasnio protiv te inicijative u odnosu na sugerisane izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

"Uz obrazloženje da se takvim izmjenama uvodi mandat vršioca dužnosti VDT bez ograničenja, čime se može obesmisliti obaveza i umanjiti odgovornost Skupštine Crne Gore da sprovede postupak izbora Vrhovnog državnog tužioca u punom ustavnom mandatu i pronađe konsenzus za potrebnu kvalifikovanu većinu", saopštio je on.

Dodaje i da je zakonsko propisivanje mandata bez ograničenja dodatno sporno, "s obzirom da ne postoji zakonom propisan način da se vršilac dužnosti VDT učini odgovornim za svoj rad i eventualno razriješi".

"Na kraju, i dalje izostaje propisivanje procedure utvrđivanja kandidata za v.d VDT. Podsjećam vas da je aktuelni saziv Tužilačkog savjeta na početku mandata raspisao javni poziv zainteresovanim licima za vršenje funkcije v.d VDT, a vođen principima transparentnosti i osnaživanjem konkurencije, što bi sugerisanim izmjenama ubuduće bilo onemogućeno. Na kraju, vjerujem da bi izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, a bez odgovarajućeg procesa javne rasprave, donio više štete, nego koristi", naveo je Muk.

Bonus video: