Novovića interesuje prijava koju je Katnić ignorisao

Specijalno državno tužilaštvo izuzelo dokumentaciju iz Opštine i saslušavalo bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika oko kontroverznog posla sa lokalnim biznismenom

48954 pregleda 19 komentar(a)
Sporna zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Sporna zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izuzelo je iz Opštine Tivat svu dokumentaciju koja se odnosi na zajednički posao lokalne uprave sa tivatskim biznismenom Radom Gagom Arsićem u vezi sa izgradnjom velike stambeno-poslovne zgrade na Seljanovu, u kojoj je Opština Tivat, navodno, oštećena za višemilionsku sumu.

Prema saznanjima “Vijesti”, SDT kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je, osim izuzimanja dokumentacije, uzelo i izjave od aktuelnog predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (Narod pobjeđuje), rukovoditeljke Službe unutrašnje revizije Opštine Tivat Jele Mrdak (DPS) i bivšeg tivatskog gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).

Opština Tivat je, inače, u februaru ove godine podnijela SDT-u krivičnu prijavu protiv bivšeg tivatskog gradonačelnika Kusovca, zbog sumnje da je u poslovanju sa lokalnim biznismenom Radom Gagom Arsićem i Kotoraninom Androm Saulačičem navodno nanio milionsku štetu Opštini. Radi se o poslu zajedničke izgradnje velikog stambeno-poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji na Seljanovu, koju je sa Saulačićem još 2007. započeo bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), a koji su nastavile sve kasnije DPS-om predvođene uprave Tivta i u koji se kao glavni investitor, kasnije uključio toj partiji do sada bliski lokalni biznismen Arsić.

Prijavom koju je protiv Kusovca podnijela administracija aktuelnog tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića, bivšem predsjednku Opštine se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja time što je potpisivao ili davao saglasnost i ovlašćenje pravnom zastupniku lokalne uprave Goranu Samardžiću da potpisuje anekse ugovora o zajedničkoj izgradnji spornog objekta na Seljanovu, a kojima je Opština Tivat pretrpjela veliku materijalnu štetu prilikom raspodjele izgrađenog prostora među partnerima u ovom poslu.

Kusovcu se stavlja na teret i da je pričinio direktnu finansijsku štetu od nešto preko 21.350 eura, koju je investitor Arsić, prema sporazumima koje je sklapao sa Kusovcem, trebalo 2020. da uplati u budžet grada na ime takse za izgradnju regionalnog vodovoda, ali to Arsić nije uradio. U prijavi stoji da je Kusovac, neovlašćeno postupio i gradu pričinio još neutvrđenu veliku materijalnu štetu time što je 3. juna 2020. i potpisao i ovjerio specijalno punomoćje opštinskom službeniku Samardžiću da ovaj pred notarom u Budvi, sklopi Ugovor o raspodjeli prostora u novoizgrađenom objektu “kojim je vlastodavac Opština Tivat pretrpjela znatnu materijalnu štetu prilikom diobe prostora u objektu mješovitog karaktera na Seljanovu i to zbog prekoračenja službenog položaja i nevršenja službene dužnosti”.

Kusovcu se na teret stavlja i ranije njegovo potpisivanje i ovjeravanje specijalnog punomoćja Samardžiću da kod notarke Verice Knežević 18. decembra 2019. sklopi prvi aneks ugovora u vezi sa raspodjelom prostora u novom objektu na Seljanovu između partnera u njegovoj izgradnji, a kojim je Opština takođe pretrpjela veliku materijalnu štetu.

U prijavi piše da je Kusovac “prekoračenjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti, istovremeno omogućio drugima pribavljanje imovinske koristi”.

Siniša Kusovac
Siniša Kusovacfoto: Opština Tivat

”Pored prijavljenog krivičnog djela postoji i osnovana sumnja da je izvršeno i više drugih krivičnih djela u sticaju, i to prilikom diobe izgrađenog prostora i izračunavanja udjela Opštine Tivat na objektu mješovite namjene na Seljanovu. Eventualnu kvalifikaciju ostavljamo na procjenu nadležnom Tužilaštvu, pošto se na osnovu vještačenja utvrdi visina pretrpljene štete i stepen povrede prava Opštine Tivat”, piše u krivičnoj prijavi koja je u februaru dostavljena SDT-u na čijem je čelu tada bio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Tek nakon Katnićevog odlaska sa te funkcije ljetos i preuzimanja rukovođenja SDT-om od Vladimira Novovića, u tom tužilaštvu su intenzivnije krenuli u istragu tog slučaja. Posao koji je sada predmet istrage SDT-a je još prije 15 godina iniciran od tadašnjeg tivatskog gradonačelnika Kankaraša da se započne izgradnja na parceli ukupne površine 5.740 kvadrata čiji je većinski vlasnik sa pet osmina udjela u idealnom dijelu, Opština Tivat. Po jedna osmina placa pripada Kotoraninu Andriji Saulačiću, Antoniji Ilić iz Risna i Erneu Galu iz Ljubljane, a svi oni, uključujući i Opštinu Tivat, svojevremeno su ovlastili Sulačića da ih zastupa u poslu zajedničkog traženja investitora sa kojim bi u partnerstvu, izgradili DUP-om predviđeni veliki poslovno-stambeni objekat na ovoj atraktivnoj lokaciji, neposredno uz Jadransku magistralu na Seljanovu.

Odlukom tadašnje DPS-SDP-HGI vladajuće koalicije u Tivtu na predlog Kankaraša, lokalni parlament je donio odluku da se Opština, iako je većinski vlasnik vrijednog placa na Seljanovu, u potpunosti osloni na jedno privatno lice - Andriju Saulačića i njemu prepusti posao traženja investitora spremnog da uloži novac u gradnju DUP-om predviđenog objekta. Opština je u ljeto 2007. sa Saulačićem, Ilićevom i Galom sklopila ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta na toj parceli po kojem je pristala da u taj posao uloži svojih pet osmina zemljišta plus vrijednost komunalija koje bi investitor inače trebalo da plati Opštini, a da zauzvrat, grad Tivat dobije 30 odsto ukupnih površina u novoizgrađenom objektu.

Posao je ugovoren u ljeto 2007. sa tivatskim biznismenom Radom Gagom Arsićem sa kojim je Saulačić u svoje i ime ostalih suvlasnika zemljišta sklopio ugovor o zajedničkoj izgradnji, pritom se izborivši da za sebe i ostala dva fizička lica, svoje rođake, dobije veći udio u novoj zgradi nego što će ga Opština Tivat dobiti za svoj većinski dio zemljišta i oslobađanje investitora obaveze plaćanja komunalija koje se u ovom slučaju mjere sa nekoliko stotina hiljada eura. Naime, u ugovoru koji je potpisao Saulačić, Opština Tivat će za svojih pet osmina placa plus komunalije, dobiti 30 odsto površina u novom objektu, Arsić koji ima obavezu da o svom trošku finansira kompletnu gradnju zgrade dobija 47,5 procenata njene površine, dok Saulačiću, Ilićevoj i Galu za njihove ukupno tri osmine placa pripada čak 22,5 odsto površine novog objekta.

Međutim, jednim od u međuvremenu sklopljenih aneksa na čije je potpisivanje saglasnost dao Kusovac, obračun površine novog objekta na koji je primijenjena raspodjela je sveden na samo 6.942,7 kvadratnih metara. Po toj diobi, Opštini je pripala pijaca od 613 kvadrata, dva poslovna prostora od ukupno 141,5 kvadrata i osam stanova ukupne površine 546,5 kvadrata, te 23 parking mjesta u podzemnoj garaži objekta. Saulačić je dobio tri poslovna prostora, osam stanova i deset parking mjesta, dok je sve ostalo pripalo Arsiću. U procentima, objekat je podijeljen na način da je Opština Tivat dobila 18,5 odsto, Saulačić 8,44 odsto, dok je Arsiću na kraju pripalo čak 72,81 posto. U sporazumu piše i da “na osnovu inicijalnih razgovora (ne navodi se kojih) Opštini Tivat pripada pijaca” u novoizgrađenom objektu.

Na novom objektu u toku je tek prva faza zanatskih radova i on neće biti u skorije vrijeme završen.

U krivičnoj prijavi koju je Komnenović u februaru podnio SDT-u se posebno apostrofira da po obračunu neto površina iz glavnog projekta, ispada da novi objekat ima ukupno 11.603,8 kvadrata, te da kada se od toga oduzmu garaže za ukupno 118 automobila, ostaje 7.931,6 kvadrata neto površine koju je trebalo raspodijeliti među učesnicima u njegovoj izgradnji. Upravo na površinama iz glavnog projekta, rađen je i obračun komunalija za ovu zgradu u ukupnom iznosu od 804.086 eura koji je Opština Tivat pored svojeg zemljišta, uložila kao svoje učešće u ovom kontroverznom poslu.

Željko Komnenović
Željko Komnenovićfoto: Siniša Luković

”Bruto građevinska površina objekta iz glavnog projekta je 13.332,3 kvadrata, a u idejnom rješenju na koje je saglasnost dao Glavni državni arhitekta navodi se da je maksimalna bruto gađevinska površina 9.168 kvadrata bez garaže, ili 12.725 kvadrata sa garažom. Iz navedenog proizlazi da nije jasno kako se dioba radila na neto površinu od 6.942 kvadrata”, piše u krivičnoj prijavi koju je podnijela Opština.

Napominje se da po mišljenju Službe interne revizije Opštine koja je pregledala papire u vezi s tim poslom bivše gradske uprave sa Saulačićem i Arsićem, stoji i da je “neophodno utvrditi da li je Opština prenijela dio svog suvlasničkog dijela na zemljištu saugovaraču Arsiću i ukoliko jeste, ima li za to saglasnost Vlade”. Ta Služba, kojom je čitavo to vrijeme rukovodila Mrdak, po svojoj osnovnoj funkciji i ulozi u sistemu lokalne uprave, treba upravo da spriječi lokalne funkcionere u vršenju nelegalnih poslova i da ih na vrijeme upozori na moguće nezakonitosti njihovih postupaka. Mrdak to, međutim, nije činila u vrijeme kada je Kusovac sa Arsićem sklapao te poslove, iako je bila svjesna potencijalnih rizika po javni interes u ovim slučajevima. Ona je u posljednjoj godini njegovog mandata ušla u otvoreni lični sukob sa Kusovcem, pa je novoj gradskoj upravi Tivta kada je DPS izgubio lokane izbore u avgustu 2020. onda prenosila sav “prljavi veš” njihovih prethodnika u zamjenu za to što je ostala na funkciji šefice Službe unutrašnje revizije.

Upadao u Opštinu, prijetio Komnenoviću i Mrdakovoj

Zbog krivične prijave podnijete sredinom februara i medijskih napisa njoj, Rado Gago Arsić je par dana kasnije, upao u kabinet gradonačelnika Komnenovća i prekinuo službeni sastanak koji je bio u toku. Arsić je tada, prema navodima Komnenovića i drugih svjedoka, prijetio gradonačelniku i vrijeđao ga. On je tada navodno prijetio i Mrdakovoj koja je zbog toga napustila svoju i od razjarenog biznismena se sakrila u kancelariji potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića.

Zbog tog incidenta uprkos prijavama koje su Komnenović i Mrdak podnijeli protiv njega, ni Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru ni Vrhovno državno tušilaštvo u Podgorici nisu krivično procesuirali Arsića, već je on samo prekršajno gonjen.

Arsić je u naknadnoj izjavi za portal Bokanews sve negirao, istakavši da nije bilo nikakvog sukoba niti verbalnih prijetnji prema predsjedniku Opštine, kao i da je tačno da ga je “posjetio nenajavljeno”. Istakao je da mu je namjera bila da Komnenoviću, njegovom timu i revizorima “pokuša objasniti da oni, izgleda, ne znaju dobro matematiku i da ne čitaju ugovore koji su potpisani između mene kao investitora, Opštine Tivat kao partnera i vlasnika 2/3 parcele i ostalih partnera suvlasnika 1/3 parcele na kojoj sam napravio zgradu površine 13.600 kvadrata”.

”Pokušao sam ga (Komnenovića - prim.aut.) zamoliti i objasniti mu kao razumnom čovjeku, da ako smo partneri u zajedničkom poslu, njegova matematika oko kvadrature koju treba da dobije Opština Tivat i spinovanja, dovodi mene kao poslovnog čovjeka i investitora u nezavidnu poslovnu situaciju, gdje zainteresovanim kupcima moram objašnjavati aktuelne izjave i medijske natpise”, kazao je Arsić.

SDT istražuje i slučaj MR2

Osim dokumentacije vezane za saradnju sa Arsićem i gradnju na Seljanovu, SDT je iz Opštine Tivat izuzeo i svu dokumentaciju koja se odnosi na trošenje novca koji joj je Vlada Crne Gore svojevremeno prenijela strogo namjenski da sa tim sredstvima lokalna uprava izgradi MR2 pristupnu saobraćajnicu za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima.

Umjesto da ih usmjeri za taj projekat, administracija tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kusovca je 902.217 eura koje joj je za gradnju MR2 krajem decembra 2019. prenijela Vlada, narednih mjeseci potpuno nenamjenski “spiskala” kroz tzv. tekuću potrošnju. Zato se kasnije nova tivatska vlast kada je DPS izgubio izbore u avgustu 2020, morala zadužiti kod banaka da bi počela gradnju MR 2. Stoga je administracija aktuelnog gradonačelnika Željka Komnenovića oktobra 2021. podnijela krivičnu prijavu protiv Kusovca zbog nesavjesnog rada u službi i nenamjenskog trošenja javnih fondova. Međutim, taj predmet je dok su na čelnim funkcijama u tužilaštvu bili Milivoje Katnić i v.d. VDT-a Dražen Burić, nekoliko puta “šetao” na nadležnost između ODT-a Kotor i SDT-a, te je tek dolaskom Novovića na čelo SDT-a, konačno počela ozbiljna njegova istraga.

Bonus video: