Baćović odbio da angažuje branioca

Odgođeno ročište za potvrđivanje optužnice u predmetu “Trejdjunik”

25825 pregleda 4 komentar(a)
Objekat TQ Plaza u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Objekat TQ Plaza u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanin Ljubiša Baćović, jedan od optuženih u predmetu “Trejdjunik”, odbio je da angažuje branioca, iako je to obavezno, zbog čega je rasprava o potvrđivanju optužnice odgođena za 1. februar.

Vijeće Višeg suda, kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević, raspravu zakazanu za 14. decembar morala je odgoditi kako bi Baćoviću angažovali advokata po službenoj dužnosti.

Taj Budvanin, optužen za zloupotrebu službenog položaja, ranije je angažovao branioca koji, zbog hapšenja, više nije na listi advokata.

Optužnica, na kojoj se našlo 11 imena, podignuta je nakon sedam godina izviđanja.

Prema optužnici, koju potpisuje tužiteljka Tanja Čolan Deretić, oni su od 2007. do kraja 2010. godine u Budvi, postali članovi kriminalne organizacije koju je godinu ranije formirao Svetozar Marović.

”I prihvatili da učestvuju u donošenju odluka koje se odnose na raspolaganje imovinom Opštine Budva, suprotno njenim interesima... I iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavili imovinsku korist preduzeću Trejdjunik, a Opštini Budva nanijeli štetu koja prelazi 30.000 eura”, piše u optužnici.

U tom aktu, jasno se opisuje i navodna uloga sada pokojnog Rajka Kuljače, tadašnjeg predsjednika Opštine Budva:

”Donio je odluku o pokretanju i sprovođenju postupka javne nabavke, u kojoj su navedeni uslovi koje je odredio Marović Svetozar”, piše u optužnici koja je obuhvatila većinu onih koji u budvanskim predmetima nijesu potpisali sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

Na listi optuženih nekadašnja je šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, strina odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe i bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Ona se juče nije pojavila u sudnici, kao ni tadašnja službenica Sekretarijata za investicije Opštine Budva Dragica Popović. Popović je tašta Miloša Marovića, koji je, baš kao i njegov otac, nakon sporazuma o priznanju krivice uspio da izbjegne robiju koju je dogovorio. Pobjegao je u Beograd, a kazna mu je zastarjela.

Na raspravu nijesu došli ni optuženi Milka Lazarević i Miodrag Mitrović. Predsjednica vijeća, sutkinja Vesna Kovačević, konstatovala je da su svi četvoro uredno pozvani.

Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni bivši menadžer Opštine Budva, Aleksandar Tičić, nekadašnji direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, Stevica Dragović, vještak građevinske struke Marko Radunović i Milojka Kovačević.

Među optuženima, ipak, nema kćerke Svetozara Marovića, Milene Marović, koja je uhapšena u akciji SDT-a 13. avgusta 2015. godine, kao dio kriminalne grupe koju je, prema sopstvenom priznanju, formirao njen otac.

Prema spisima u koje su Vijesti imale uvid, upravo je ona, a ne Tičić, bila na menadžerskoj poziciji kada je 11. novembra 2010. godine potpisan sporni Aneks III, na osnovu kog su Opština Budva i Trejdjunik izvršili podjelu objekta. Tičić je menadžersku poziciju napustio 1. avgusta 2010. godine.

Prema dokazima SDT-a, potpisivanjem tog aneksa sa kompanijom Mirka Latinovića, lokalna uprava oštećena je za više miliona eura.

Latinović, koji je u postupku protiv budvanske grupe dobio status svjedoka saradnika, priznao je da je sve ugovore i anekse sačinjavala njegova služba, po prethodnom dogovori sa Svetozarom Marovićem.

On i kompanija Trejdjunik, odnosno direktor te firme Goran Bojanić, sporazumom su prihvatili da, između ostalog, u budžet Budve vrate 19.500.000 eura, koliko je ta opština oštećena tokom izgradnje kompleksa TQ Plaze.

Bonus video: