Odloženo suđenje za ubistvo Đuričkovića: Tužilac predao sudu Sky komunikacije da se provedu kao dokaz

Milošević, Mašanović i Vujačić optužnicom Višeg državnog tužilaštva se terete da su umješani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića

8944 pregleda 1 komentar(a)
Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Nastavak suđenja okrivljenom Mariu Miloševiću, optuženom za ubistvo Radomira Đuričkovića u Cetinju, odloženo je za 26. decembar u Višem sudu u Podgorici, usljed izostanka optuženog Vukana Vujačića zbog zdravstvenog stanja.

Osim Miloševića, za ubistvo Đuričkovića 2016., optuženi su i Igor Mašanović i Vukan Vujačić.

Prije nego što je predsjednik krivičnog vijeća sudija Veljko Radovanović odložio suđenje, zastupnik optužnice, državni tužilac Željko Tomković u Višem državnom tužilaštvu ju Podgorici, predložio je da se kao dokaz provedu Sky komunikacije koje mu je dostavila Uprava policije, a odnose se na optužene Miloševića, Vujačića i Mašanovića.

"Od Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije dobio sam izdvojene komunikacije a koje se odnose na ovaj postupak uz predlog da se u nastavku postupka ove komunikacije provedu kao dokaz", kazao je juče tužilac Tomković.

Sudija Radovanović je naložio da se komunikacije koje mu je predao tužilac kopiraju i predaju odbrani optuženih. Nije saopštio da li se radi o Sky komunikacijama koje je sudu dostavila branilac okrivljenog Miloševića, advokatica Natalija Karadžić Perković u kojima nepoznate osobe dogovaraju ubistva i visoke robije optuženima u ovom predmetu.

Advokatica Karadžić Perković je na glavnom pretresu 28. novembra , zatražila izuzeće višeg državnog tužioca Željka Tomkovića iz ovog predmeta zbog sumnje u nepristrasnost zatražila. Ona je pred sudom kazala da izuzeće traži jer tužilac Tomković nije ništa preduzeo povodom Sky komunikacija u kojima za sada nepoznate osobe dogovaraju namještanje ubistva i visoke robije optuženima u ovom predmetu.

Obrazlažući svoj zahtjev za izuzeće advokatica Karadžić Perković je navela da je postupajući tužilac prezumira krivicu Maria Miloševića jer ništa nije preduzeo ni nakon saznanja o postojanju komunikacija izmeđi S9D6J i- B20712 i S9D6JB od 6. marta 2020.godine u kojoj se eksplicitno, između ostalog, navodi: "Samo čekam suđenje da počne i kopam ga 40 godina samo ne spominji nikome", Ma idu oni po 20 godina a mario 40",,napraviću ja da je mario puca sve sam spremio ja" „zabetoniraću ga" ma svi su zabetonirani" kraj je njima" neće ga kosti iznositi vidjećes"...

“U ovom slučaju, tužilaštvo od samog početka, prezumira krivicu Milošević Maria! Ne može biti da tužilaštvo ne vidi da se instruiraju svjedoci da daju lažne iskaze pred sudom i da se okrivljenom Miloševiću namješta robija" od 40 godina i da ,,kosti ne iznosi iz zatvora". Ovakvim ponašanjem postupajućeg tužioca, stvara se pravna nesigurnost po sve građane Crne Gore jer se svi možemo naći u ulozi Milošević Maria. Vrši se, u istoriji crnogorskog pravosuđa, nezapamćena diskriminacija jednog čovjeka, bazirana na prezumpciji krivice a sve sa ciljem da se dode do osuđujuće presude”, navela je ona.

Dodala je da se u ovom slučaju ne goni učinilac krivičnog djela, već da se radi o pravnom progonu Milošević Maria i kršenju njegovih fundamentalnih ljudskih prava, garantovanih Ustavom i zakonima Crne Gore ali i međunarodnim konvencijama.

Milošević, Mašanović i Vujačić optužnicom Višeg državnog tužilaštva se terete da su umješani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića. Milošević je, prema navodima optužnice, označen kao direktni izvršilac ubistva. Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni su za 2.100 eura kupili vozilo „reno megan“ koje je korišćeno prilikom ubistva, konkretno da je optuženi Vujačić preuzeo vozilo 9. oktobra 2016. u Podgorici. Dodaje se da su 10. oktobra u Cetinju pratili kretanjeg Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo u Ulici IV proleterske u blizini lokala „Konoba“.

“U tom trenutku okrivljeni Milošević je ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usljed zadobijenih rana”, navodi se u optužnici. Oni su, kako se dalje navodi, pobjegli seoskim putem i zapalili vozilo u kojem su ostavili i automatsku pušku iz koje je pucano.

Bonus video: