Suđenje Dušku Kneževiću u predmetu “Kaspija” odloženo za april

Glavni pretres je trebalo da otpočne bez prisustva okrivljenog Kneževića, odnosno da mu se sudi u odsustvu. Branilac okrivljenog, advokat Zdravko Đukanović se protivio da se ročište održi

4401 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo suđenje okrivljenom Dušku Kneževiću i Đorđu M. Đurđiću u predmetima “Kaspija 1” i Kaspija 2” za treći april naredne godine.

Glavni pretres je trebalo da otpočne bez prisustva okrivljenog Kneževića, odnosno da mu se sudi u odsustvu. Branilac okrivljenog, advokat Zdravko Đukanović se protivio da se ročište održi. Naveo je da nisu ispunjeni uslovi za suđenje Dušku Kneževiću u odsustvu jer za to ne postoje razlozi koje propisuje zakon, odnosno pozitivno pravni propisi države Crne Gore.

Advokat Đukanović je obavijestio Viši sud da će sud u Londonu odlučivati jesu li ispunjeni uslovi za ekstradiciju ili nisu. Odbrana očekuje da zahtjev za ekstradiciju bude odbijen, jer je nezakonit a i ukinute su sve potjernice Interpola u odnosu na Duška Kneževića. Nastavak postupka za Kneževića se očekuje u februaru ili martu 2023. godine.

“Sud je donio odluku da pozive Duška Kneževića preko adrese u Londonu, koju će odbrana dostaviti sudu. Mi smo tu adresu ranije dostavljali tužilaštvu, ali tužilaštvo tu adresu u ovom postupku nije dostavljalo sudu, pa će je odbrana dostaviti sudu”, izjavio je “Vijestima” advokat Zdravko Đukanović.

Kneževiću se optužnicom Specijalnog tužilaštva stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja i Đurđića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Biznismen Duško Knežević, koji se nalazi u bjekstvu, odbio je da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom „Kaspia Property“.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. sa umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura. Naveo je da je nalogodavac Knežević, a da je korisnik “Kaspia Properti”, i kojom se garantuje da će “Atlas banka” ovoj kompaniji platiti najviše do ovog iznosa od 12,5 miliona eura, na ime kupovine hotela “Princes”.

Apelacioni sud je donio presudu da je “Atlas banka” dužna da kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, da isplati kompletan iznos plus zatezne kamate. Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. januara 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14. 1. 2014, kao i prenosom sa računa iznosa dva miliona eura 5. marta 2014. sa svrhom uplate akcija hotela „Princes“ i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela „Princes“, navedeno je u presudi.

Bonus video: