Potvrđena optužnica protiv Belivukove grupe

Optužnica za ubistvo Radulovića je nakon potvrđivanja spojena sa ranije potvrđenom optužnicom za ubistvo Nikole Stanišića

28863 pregleda 4 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga po nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića dva mjeseca kasnije ubili.

Optužnica za ubistvo Radulovića je nakon potvrđivanja spojena sa ranije potvrđenom optužnicom za ubistvo Nikole Stanišića, s obzirom da su oba zločina prema dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) počinili pripadnici kavačke grupe po nalogu Slobodana Kašćelana.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti te kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Na optužnici, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa (Miljković, Janković i Živković) je u dogovoru sa Kašćelanom, Božovićem i ostalim pripadnicima svoje kriminalne grupe 14. oktobra 2020. godine otela Radulovića koji je nakon dva mjeseca mučenja ubijen.

Radulović je pao u klopku zahvaljujući Ratku Živkoviću koji je od njega tražio da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću u Stanjevića Rupi, u Spužu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u Spuž gdje su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković. Pošto su ga savladali, držali su ga do večeri u Spužu a potom po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kotorsko naselje Radanovići u kuću koju je obezbjedio Duško Roganović.

Poslije 70 dana mučenja, pošto su od Radulovića uz obećanje da će ga ostaviti u životu izvukli sve informacije koje ih zanimaju, iskoristili njegov kriptovani telefon da namame pripadnike suprotstavljene grupe Kašćelan i Božović su dali nalog da se kapetan ubije.

Radonjić i Đurović su 21. decembra u kući koju je obezbijedio Roganović Raduloviću ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“. Radulović je preminuo od ugušenja a njegove posmrtne ostatke je do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju pasatom prevezao optuženi Vučković.

Vučković i Radonjić su na lomači od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura položili tijelo Radulovića i zapalili ga kako bi uništili sve tragove, predstavljeno je optužnicom.

Osim Kašćelana, za ubistvo Stanišića, Specijalno državno tužilaštvo optužuje i Kotoranina Radoja Zvicera, Dragana Kneževića, Miloša Radonjića, Srđana Juriševića, Radoja Živkovića, Vladimira Vučkovića, Zdravka Perunovića, Milana Vujotića, Aleksandra Dragićevića, Zorana Kažića i Milana Kneževića, Darka Prelevića i Krsta Maroša.

Prema dokazima SDT-a, Kašćelanova grupa je pratila je kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

U Višem sudu u Podgorici osmog novembra održano je ročište na kojem se razmatrala opravdanost i zakonitost podignute optužnice protiv okrivljenih za ubistvo Milete Radulovića zvanog Kapetan. Video linkom iz suda u Beogradu u sudnicu podgoričkog suda, na optužnicu izjašnjavali su se optuženi Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković.

Belivuk je u obraćanju sudu kazao da je oduševljen optužnicom, dodajući da te da je SKY komunikacija fotošopirana i montirana.

Nakon njegovog obraćanja vanraspravnom vijeću kojim presjedava sudija Boris Savić, optuženi Slobodan Kašćelan je kazao: "Živio Belivuk!" Optuženi Milljković je čak ustvrdio da je Mile Radulović živ.

“Ostajem pri ranijim iskazima koje sam dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom. Oduševljen sam optužnicom. Slažem se sa advokatima, SKY komunikacija je podmetnuta, fotošopirana i montirana. Netačno je da je Francuska otrkila SKY, prvo su Holandija i Belgija a kasnije se uključila Francuska. Tužilaštvu Crne Gore i Srbije su puna usta Francuske. Ovim prisluškivanjem su prekršeni svi zakoni. Nema telefona, nema leša, nema DNK...Nema ništa u ovoj optužnici. Ništa nisam počinio niti sam član kriminalne organizacije”, izjavio je Belivuk.

Optuženi Miljković je izjavio da je saglasan sa onim što je rekao Belivuk i sa stavom advokata.

“U potpunosti osporavam optužnicu, nerazumljiva je i nepotpuna. Ja sam detaljno čitao optužnicu i ne vidim kako su Kašćelan, Zvicer i Božović organizovali kriminalnu grupu. Nikakav dokaz ne mogu na nađem, ja bez dokaza ništa ne vjerujem. U ovom postupku SDT pokušava da predstavi operativna saznanja prikupljena putem međunarodne pravne pomoći. Kad se to uporedi sa zakonom, za ovaj postupak nije ispunjen ni jedan zakonski uslov. Iz svega se vidi da je Francuska dostavila podatke o masovnom prisluškivanju što je protivzakonito i da se ustraga vodi protiv NN lica. Smatra se da SKY koriste kriminalci, a koriste ga i advokati, tužioci, novinari, sudije, ljubavnici”, izjavio je Miljković. Podsjetio je da nema obdukcionog nalaza da je Mile Radulović mrtav.

“Ako je zaista mrtav a smrt nenasilna, biti mrtav nije krivično djelo. Smrt se utvrđuje samo obdukcionim nalazom, mi to nemamo. Ovakvo postupanje nije viđeno nigdje, ali jeste nažalost u Crnoj Gori. Skandal”, kazao je optuženi Miljković i tvrdi da je Mile Radulović živ i zdrav.

“Tvrdim da je Mile Radulović živ i zdravm, a sa tužilaštvom obmanjuje sud”, istakao je on.

Za ubistvo Kapetana, kako se navodi u optužnici, okrivljeni su Miloš Radonjić i Petar Đurović, jer su sumnjali da je Radulović učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Optuženi su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković. Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa koju su činili Miljković, Janković i Ratko Živković po prethodnom dogovoru sa Slobodanom Kašćelanom, Igorom Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe su 14. oktobra 2020. godine ,,silom, prijetnjom i obmanom zadržali oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupali na svirep način, u namjeri da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist“.

Okrivljeni Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem, potom ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi, jer se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu. Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju.

“Nakon što su od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti”, navodi se u optužnici. Dodaje se da su Radonjić i Đurović 21. decembra 2020. godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata. Tijelo pokojnog Radulovića je prevezeno do napuštenog vojnog objekta, a zatim ukopano na vrhu Babina glava na Cetinju gdje je zapaljen na lomači napravljenoj od starih automobilske guma i 50 kilograma roštiljskog ćumura", navodi se u optužnici.

Bonus video: