UP: Preduzimaju se mjere povodom teksta IN4S-a i komentara upućenih uredništvu Standarda

"Napadi i prijetnje urednicima medija su neprihvatljivi i narušavaju princip neupitnog poštovanja slobode medija", poručili su iz Ministarstva kulture i medija

20717 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije
Ažurirano: 21.12.2022. 19:01h

Uprava policije preduzima mjere i radnje povodom teksta objavljenog na portalu IN4S, kao i komentara uvredljive i prijeteće sadržine na štetu glavne i odgovorne urednice Portala Standard Jasmine Muminović i zamjenika glavnog urednika Samira Rastodera, saopšteno je iz te institucije.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se izjasnio za sada da postoje elementi krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu Rastodera, a da će se u odnosu na ostale komentare naknadno izjasniti.

Preduzimaju se i radnje na identifikaciji osoba koje su postavile sporne komentare, saopštili su iz policije, rekavši da će javnost o svim preduzetim radnjama biti blagovremeno informisana.

Portal Standard danas je naveo da je IN4S juče objavio tekst ''Standar(dno) pokvareni: Jasmina i Samir posprdavaju se Srbima sa Kosmeta i vrijeđaju Srbe iz Crne Gore'', koji, kako su tada kazali, obiluje govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

"U navedenom tekstu urednici Standarda predstavljeni su kao mrzitelji Srba i srpskog naroda kako u Crnoj Gori, tako i šire, što je na samoj platformi ovog glasila i na njegovim komunikacionim kanalima izazvalo brojne prijetnje, uvrede i druge morbidne komentare na račun glavne i odgovorne urednice Jasmine Muminović i zamjenika urednika Samira Rastodera", naveli su ranije danas iz Standarda.

Ministarstvo: Napadi i prijetnje neprihvatljivi

Iz Ministarstva kulture i medija saopštili su da osuđuju "govor mržnje i prijetnje" upućene Jasmini Muminović i Rastoderu.

"Napadi i prijetnje urednicima medija su neprihvatljivi i narušavaju princip neupitnog poštovanja slobode medija koji mora biti do kraja poštovan i sproveden u djelo, bez obzira na uređivačku politiku medija", naveli su iz tog resora.

Kazali su kako vjeruju da će nadležni u najkraćem roku istražiti okolnosti slučaja.

"Medijska scena mora imati nultu toleranciju na govor mržnje, čijem suzbijanju će doprinijeti nova medijska strategija, na kojoj trenutno radimo u Ministarstvu kulture i medija", zaključuje se u saopštenju.

Nikolić: Proizvod atmosfere medijskog linča koji je kreirala skupštinska većina

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da je "sraman napad" na portal Standard proizvod "atmosfere medijskog linča koju je kreirala aktuelna parlamentarna većina" nakon izbora u avgustu 2020.

"Puna podrška Jasmini Muminović i Samiru Rastoderu za nastavak profesionalnog rada koji je posvećen građanskoj Crnoj Gori i njenoj budućnosti. Poziv nadležnim organima da što hitnije istraže slučaj i u skladu sa zakonom sankcionišu IN4S", napisao je Nikolić na Tviteru.

Omeragić: Država da zaštiti novinare

"Govor mržnje i prijetnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, koji su putem komentara na portalu In4S upućene urednicima portala Standard Jasmini Muminović i Samiru Rastoderu, nedopustivi su i zahtijevaju hitno procesuranje od strane tužilaštva i Uprave policije", saopštio je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Krajnje je neprihvatljivo, kako je kazao, za jedno demokratsko društvo, da se zbog uređivačke politike nekog medija novinarima prijeti i upućuju uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i da se vrijeđa njihova ličnost.

"Fašistički komentari ne smiju postati praksa u javnom diskursu i država mora da pokaže snažnu odlučnost u pravcu zaštite novinara od ovakvih i sličnih oblika govora mržnje”, saopštio je Omeragić.

Orlandić: Stati na kraj svima koji novinarima crtaju mete

Potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić kazao je da ta stranka osuđuje prijetnje i uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi upućene Jasmini Muminović i Samiru Rastoderu.

Poručio je da država mora novinarima obezbijediti adekvatan ambijent za obavljanje posla kojim se bave.

"U tom smislu, država mora stati na kraj svima koji, iz bilo kojeg razloga, novinarima crtaju mete ili ugrožavanu njihovu bezbjednost. Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i na adekvatan način zaštite Muminović i Rastodera", saopštio je Orlandić.

Bonus video: