Juventas: Napadnut LGBTIQ centar u Podgorici, prijetili osoblju i klijentima

"Napadu je prethodilo više incidenata koji su se tokom prethodnih dana dogodili u okolini LGBTIQ centra, kada je više mladića prijetilo osoblju centra nakon završetka radnog vremena kada su odlazili kući", navodi se u saopštenju

27828 pregleda 17 komentar(a)
Sa snimka, Foto: Screenshot/Juventas
Sa snimka, Foto: Screenshot/Juventas

Nevladina organizacija Juventas saopštila je da su danas popodne ponovo napadnute prostorije LGBTIQ Drop in centra u Podgorici.

"Šest lica je sa metalnim šipkama u rukama prijetilo osoblju LGBTIQ centra i prisutnim klijentima i pokušalo da razbije staklo na ulaznim vratima. Ovom napadu je prethodilo više incidenata koji su se tokom prethodnih dana dogodili u okolini LGBTIQ centra, kada je više mladića prijetilo osoblju centra nakon završetka radnog vremena kada su odlazili kući", navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su dostavili i video snimak napada, sa sigurnosnih kamera LGBTIQ centra.

Nevladine organizacije Juventas, Queer Montenegro, Spektra, Stana i Montenegro prajd, koje djeluju u tom prostoru u kojem se pružaju psihosocijalni servisi podrške za LGBTIQ osobe i koji, kako navode, predstavlja centar razvoja LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori od 2012, zahtijevaju od nadležnih institucija da "hitno pronađu napadače i procesuiraju ih u skladu sa zakonom".

"Imajući u vidu da se ovakvi događaji tokom 2022. godine događaju kontinurano, bez adekvatnog odgovora insitucija sistema, poručujemo da ćemo beskompromisno nastaviti našu borbu protiv nasilja i mržnje, ma od koga ona dolazila.

"Pozivamo ukupnu javnost, donosioce odluka i međunarodnu zajednicu da ulože sve napore da se zaustave zabrinjavajuće rastuća mržnja i netrpeljivost koje u Crnoj Gori postaju svakodnevica i razaraju društvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: