Miloševiću pritvor do 30 dana

"Pritvor je okrivljenom određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i opasnost od uticaja na svjedoke", rekla je portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović

81346 pregleda 59 komentar(a)
Privođenje Miloševića u Viši sud, Foto: Luka Zeković
Privođenje Miloševića u Viši sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2022. 16:29h

Doskorašnjem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću određen je pritvor u trajanju do 30 dana, potvrdila je portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

Odluku je nakon današnjeg saslušanja donio sudija za istragu Goran Šćepanović, a na predlog specijalnog tužioca Jovana Vukotića.

"Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Goran Šćepanović, odredio je pritvor okrivljenom R.M zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pritvor je okrivljenom određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i opasnost od uticaja na svjedoke. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec", rekla je Muzurović.

Branilac osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije koja je švercovala cigarete, advokat Vladan Bojić, ranije je kazao da je sudu predložio alternativne mjere - oduzimanje putnih isprava i zabranu napuštanja mjesta boravišta.

Bojić
Bojićfoto: Jelena Jovanović

Bojić je rekao i da je specijalni tužilac donio naredbu o sprovođenju istrage protiv Miloševića, ali da je u njoj izmijenio vremensku odrednicu i da njegov branjenik sada nije osumnjičen da je u aprilu formirao kriminalnu organizaciju, već u maju.

Bojić je rekao da očekuju odluku sudije, ali da ne može govoriti o tome kakva bi trebala biti, da se to ne bi smatralo medijskim pritiskom na sud.

"Neprihvatljivo mi je da za tri mjeseca - od 30. juna, kada je bilo prvo čuveno spaljivanje do kraja seprembra, okrivljeni Rade Milošević može biti paradigma šverca cigareta Crne Gore, koja je prepoznata na svim meridijanima. To je groteska", rekao je advokat.

Sinoć, nakon saslušanja Miloševića u Specijalnom državnom tužilaštvu, advokat je kazao da njegovog klijenta sumnjiče da je u aprilu formirao kriminalnu grupu, iako je tek u maju imenovan za direktora Uprave prihoda i carina.

Milošević je ranije danas priveden u podgorički Viši sud.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sinoć je kazao da je Milošević, koji je uhapšen u sklopu akcije protiv šverca cigareta, osumnjičen da je šef kriminalne grupe. Bivšem direktoru UPC juče je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja kod tužioca, gdje je negirao optužbe.

Privođenje u Viši sud
Privođenje u Viši sudfoto: Luka Zeković

"Vijesti" su jutros objavile da, prema saznjima iz istrage, hapšenje Miloševića nije kraj tužilačko-policijske akcije protiv šverca cigareta i da bi službenici Specijalnog policijskog odjeljenja mogli da otvore istragu protiv najmanje dvije osobe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje su navodno posredno učestvovale u nezakonitom poslu.

Bonus video: