Odloženo suđenje Đokaju optuženom za ubistvo Šejle Bakije

Predsjednica krivičnog vijeća sudija, Irena Šofranac Nedović, je glavni pretres odložila za januar naredne godine jer tužilaštvo mora da odluči o predlogu

13955 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo suđenje za 20. januar naredne godine, optuženom Iliru Đokaju za ubistvo Šejle Bakije i ranjavanje njenog oca, jer je branilac okrivljenog advokat Srđan Lješković zatražio izuzeće državne tužiteljke Ane Radović u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

On je naveo da se odbrani moraju dati garancije za pravično suđenje.

Advokat Lješković je zatražio danas izuzeće nakon što je tužiteljka Radović na prethodnom ročištu koje je odloženo zatražila da se novčano kazni advokat zbog nedolaska iako je znala da se suđenje odlaže zbog izostanka člana vijeća.

Punomoćnik oštećene porodice je predložila da se da pauza kako bi Viši državni tužilac odlučio o zahtjevu, i glavni pretres odmah nastavi.

Predsjednica krivičnog vijeća sudija, Irena Šofranac Nedović, je glavni pretres odložila za januar naredne godine jer tužilaštvo mora da odluči o predlogu.

Advokat Lješković je dodao se izvinjava koleginici advokatici koja zastupa oštećenu porodicu, napominjući da odbrana želi pravično suđenje.

"Tražimo izuzeće postupajućeg tužioca jer je očito da su velike teškoće u transformaciji tužilaštva. Odbrani se moraju dati garancije pravičnog suđenja i da se tužilaštvo nauči da je njegova glavna funkcija krivični progon a ne vođenje postupka kako su to navikli u nekim predhodnim periodima. I ništa više. Tražeći od postupajućeg sudskog vijeća da se kaznim kao branilac zbog nedolaska na predhodnu glavnu raspravu, a da pri tom zna da se glavna rasprava ne odlaže zbog branioca već zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća", kazao je advokat Lješković.

Dodao je da nije odbrana kriva što je ovo društvo na samom rubu propasti, što je je saobraćajni kolaps u gradu, što ne možete proći ulicom a da neko nije istu blokirao i da ne protestuje zbog njima znanih razloga, nije odbrana kriva što nema kancelariju uz zgradu suda kao što to ima tužilaštvo.

"Na žalost u našem društvu dešavaju se i situacije da određeni moćni krugovi nebitno iz koje sfere društva vrše pritisak na tokove rada tužilašatva. Smatramo da je postupajući tužilac ovakvim zahtjevom pokušao skrenuti pažnju sa svih afera koje se zadnjih mjeseci dešavaju lišenjem slobode rukovodećih sudskih funkcionera i na taj način prebaciti pažnju javnosti na ovaj predmet. Da li se postupajući tužilac pokušao opravdati nevladinim organizacijama, nekom iz Evropske unije koji se nesumljivo miješaju ne samo u ovaj već i u mnoge druge predmete a da se njihovo mišljenje mora usvojiti i prihvatiti kao najbolje rješenje i ko zna kome što suđenje ne počinje. Zašto nije objasnila da su se sudije mijenjale u ovom predmetu, da nečija spriječenost od članova sudskog vijeća da pristupi glavnoj raspravi nije namjerno odlaganje glavne rasprave, da okrivljeni možda nije sposoban da prati ovo suđenje, zašto nije tim istim objasnila da postoje predmeti u ovom sudu koja suđenja nijesu počela već tri i više godina i da se ta lica nalaze na slobodi i dolaze sa slobode na suđenja a ista se sumnjiče za mnogo teža djela nego što je moj branjenik optužen. I nemojte da kažete da ih nema jer ja zastupam u nekima od njih", kazao je danas advokat Lješković.

Dodao je znaju da je Ilir Đokaj kriv zbog onoga što je uradio.

"Znamo da će za to odgovarati i znamo da će za to biti kažnjen. Ali budite sigurni da nećete afere koje drmaju ovo društvo ni na koji način pokušati sakrivati iza ovog sudskog postupka i skretati pažnju sa njih na nas", kazao je Lješković.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Đokaj lira, optuženog za ubistvo Šejle Bakije /19/ i ranjavanja njenog oca Šabana (42), na Karabuškom polju u Tuzima.

U optužnici državne tužiteljke Ane Radović, se navodi da je Đokaj izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 143 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Zato što je 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 časova, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela čija je izvršenja htio, znajući da su njegova djela zabranjena, sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu. iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana. Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara, koji je nevlašćeno držao i nosio na javnom mjestu i za koji nije imao izdat oružni list, nakon razgovora tokom kojeg je oštećena B. Š. ponovila svoju volju da ne želi da obnovi zajednicu sa njim i da ga ne voli, u prisustvu oca oštećene, ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt. Nakon toga, a u trenutku kada mu se oštećeni Bakija Šaban približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, okrivljeni pištolj okrenuo prema oštećenom i iz njega ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio, nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke ''audi'', registarskih oznaka HN, parkiranom ispred kuće. Da bi, pošto je oštećeni Šaban krenuo za njim, okrivljeni, ponovo, ispalio dva projektila, od kojih je jedan projektil oštećenog pogodio u predjelu trbuha i lijeve noge, dok je drugi projektil pogodio u stub na terasi kuće, kojom prilikom je oštećeni zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu povredu u vidu strijelne rane ustreline grudnog koša, strijelne rane prostreline trbuha i strijelne rane ustreline lijeve noge”, navodi se u optužnici.

Na održanom ročištu za kontrolu optužnice, okrivljeni Đokaj je rekao da se kaje zbog tragedije.

“Poštovani sude prije nego što išta kažem u vezi sa samim postupkom, želio bih da se duboko izvinim porodici Bakija za tragediju i izgubljen mladi život. To je moja ljudska i moralna obaveza zbog ljubavi koju sam imao prema mojoj Šejli. Moj život više nema smisla, s obzirom da sam izgubio ono šta sam najviše volio. Duboko se kajem što se sve ovako desilo jer smo ja i moja Šejla drugačije planirali i zamišljali naš zajednički život. Moj život više nema smisla jer sam izgubio ljubav, porodicu, snove i budužnost”, izjavio je optuženi Đokaj.