Kraljičina plaža kod Novovića

U Informaciji proslijeđenoj SDT-u tereti se bišvi izvršni direktor Dragan Miković, te članovi Odbora direktora Milena Radulović, Ana Todorović i Branko Medigović da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, te za eventualno i drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti

32817 pregleda 18 komentar(a)
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović

Gdje je nestao inventar prilikom rušenja hotela Kraljičina plaža, kako je, protivno ugovoru o zakupu, kamena vila u Miločerskom parku data kao kolateral za kredit koji je državna firma HTP Miločer uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedan od vlasnika kompanija Adriatic properties, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer, nepostojanje činidbene garancije za gradnju novog hotela, ali i kako je izvršni direktor sebi isplatio 40 hiljada eura.

Sa tim je upoznato Specijalno državno tužilaštvo (SDT), u informaciji koju im je dostavio izvršni direktor HTP Miločer Igor Đurašević.

Odbor direktora HTP Miločer, na čijem je čelu Đorđe Vujović, donio je odluku da se pokrene krivično-pravna odgovornost bivšeg rukovodstva te vladine kompanije, ali i funkcionera izvršne vlasti, nakon revizije poslovanja za 2020. kada su isplivale brojne nepravilnosti.

U Informaciji proslijeđenoj SDT-u na čijem je čelu Vladimir Novović, tereti se bišvi izvršni direktor Dragan Miković, te članovi Odbora direktora Milena Radulović, Ana Todorović i Branko Medigović da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, te za eventualno i drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Šta je sa inventarom

Đurašević je u prijavi naveo da prilikom uklanjanja hotela nije izvršen popis inventara hotela Kraljačina plaža.

”Niti je do danas poznato šta je bio inventor hotela (nesporno je morao biti namještaj, kuhinja, ventilacija...) i gdje je inventar u konačnom završio. Nepoznato je da li je uništen, prodat, poklonjen jer nakon stupanja na dužnost na mjesto izvršnog direktora u poslovnoj dokumentaciii ovog privrednog društva o tome ne postoji nikakav dokument, te je takvim postupanjem za društvo nastupila šteta koja će se procijeniti nakon sprovedene istrage”, naglasio je Đurašević.

Prema njegovim riječima, posebno veliki problem u bliskoj budućnosti predstavljaće preknjižavanje zemlje sa zelene površine u gradsko građevinsko zemljište, zbog neuporedivo većeg poreza.

”Trenutna šteta po ova dva osnova je 150.000 eura od rente i 80.000 eura po osnovu plaćenog poreza za 2018. godinu. Društvo nije na dan 31. 12. 2021. godine izvršilo procjenu vrijednosti investicionih nekretnina, kako bi iskazalo efekat preko Bilansa uspjeha, niti je vršilo amortizaciju istih”, istakao je Đurašević.

Kredit mimo ugovora

Kao jedan od spornih ugovora bivšeg rukovodstva, Đurašević navodi kreditno zaduženje.

”Odbor direktora je 9. marta 2018. donio Odluku kojom se odobrava zaduženje kod Universal Capital Banke u iznosu 867.000 eura. Kao sredstvo obezbjeđenja kredita izvršiće se upis hipoteke na parceli broj 966 KO Sveti Stefan koja je u vlasništvu društva. Kao kolateral društvo je dalo Vilu 600 u Miločerskom parku, iako glavnim ugovorom to nije dozvoljeno, odnosno da se ne može dati pod hipoteku trećem licu”.

Đurašević podsjeća da su ugovorom o zakupu sa kompanijom Adriatic properties od 31. januara 2007. godine, predviđene činidbene i bankarske garancije.

”Ugovorom o zakupu predviđeno je da će Adriatic properties obezbijediti izdavanje neopozive i bezuslovne bankarske garancije od strane neke međunarodne banke od ugleda na iznos od 500.000 eura i koja će uključivati preuzimanje obaveze od strane banke da na zahtjev isplati HTP Miločer iznos do sume od 500.000 eura pod uslovom da zakupac nije platio rentu”, naveo je Đurašević i dodao da HTP ne posjeduje navedene bankarske garancije, niti je u saznanju da su ikad postojale u poslovnoj dokumentaciji.

Đurašević je upoznao SDT da je bivši izvršni direktor Dragan Miković sam sebi isplatio 40.000 eura, bez navođenja osnova isplate.

”Od navedenog iznosa izvršen je povraćaj u iznosu od 28.000 eura na račun društva. Za preostalih 12.000 eura koje su evidentirane kao potraživanje od izvršnog direktora ne postoji osnov”.

Ugovor, aneks i tajnost

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela Sveti Stefan i Kraljičina plaža i vile Miločer. Potpis su tada stavili direktori HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, kao i predstavnici Aidway investments limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva, Ministarstvo turizma i Aman resorts management iz Holandije.

Prema tadašnjem ugovoru, garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se može mijenjati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura...

Vlada premijera Zdravka Krivokapića nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom.

Advokatica Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća Adriatic properties. Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija DPS-a i SDP-a nije imala većinu koja bi podržala taj akt. Kasnije je Đukanovićeva Vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondo-hotela, odnosno polovina apartmana za prodaju, a polovina za hotelsku djelatnost.

Lider Pozitivne Darko Pajović koji je presudio da se ugovor produži dobio je ambasadorsko mjesto u Pekingu...

Bonus video: