Jovanović: Nema DNK profila okrivljenih Marića i Delića na garderobi ubijene Simić

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14.46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić

11490 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Na garderobi ubijene kanadske državljanke Ljiljane Simić, nema bioloških tragova okrivljenih Zorana Marića i Radomira Delića, kazala je danas u podgoričkom Višem sudu u nastavku suđenja vještak za DNK profile Jelena Jovanović.

Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Marića i Radomira Delića zbog krivičnog djela teško ubistvo Ljiljane Simić. Optužnicom je predstavljeno da je Marić je direktni izvršilac ubistva.

Advokat Lazar Aković je naveo da njegov branjenik okrivljeni Marić ne priznaje izvršenje ubistva.

"Moj branjenik negira da je ubio Ljiljanu Simić, a što potvrđuje odsustvo njegovog (DNK) biološkog materijala na garderobi oštećene, a koji bi se morao naći da se događaj desio kako je to optužnicom predstavljeno", kazao je Aković.

Nakon što je saslušana vještak Jovanović, advokatica Dina Šabotić, branilac okrivljenog Delića, kazala je "Vijestima" da je nalaz pokazao da Delić nije kriv za ubistvo. Dodala je da će odbrana predložiti prekvalifkaciju krivičnog djela.

“Vještak za DNK profile Jelena Jovanović je ostala pri svom nalazu i mišljenju a koje se odnosi na mog branjenika Radomira Delića. Nalaz pokazuje da urađeno vještačenje ne podržava hipotezu da je lice prisutno kao jedan od donora na izuzetim uzorcima. Ovo konkretno znači da ne postoji podudaranje DNK profila biološkog traga I DNK profila mog branjenika , to jest da na tijelu i garderobi pokojne Ljiljane Simić ne postoje njegovi tragovi. Što ukazuje, između ostalog da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret, tako da će odbrana u daljem toku postupka predložiti prekvalifikaciju djela navedenog u optužnici”, izjavila je Šabotić.

Osim DNK nalaza, danas su pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Veljko Radovanović, pročitan i nalaz i mišljenje Forenzičkog centra u Danilovgradu vještaka trasološke struke Danila Sekulovića, zatim obdukcioni zapisnik vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića i nalaz vještaka mašinske sruke Gorana Čarapića.

Zastupnik optužnice, odbrana i okrivljeni nisu imali primjedbi.

Suđenje se nastavlja 21. februara 2023. godine. Sudija je najavio da će se u dokaznom postupku toga dana pregledati video materijal – snimak sa nadzornih kamera.

Iznoseći odbranju pred sudom u decembru 2021. godine, okrivljeni Delić je izjavio da mu je žao što je Ljiljana Simić mrtva i što on kao građanin nije prijavio njenu smrt.

“Kada smo došli do tog mjesta gdje sve sve desilo, Marić mi je rekao da čekam na makadamskom putu i da pazim da neko ne naiđe. Nijesam htio da čekam, i da im smetam pa sam krenuo da se vratim nazad u auto. Nijesam znao da će Zoran da ubije Ljiljanu. Kada se vratio, pitao sam ga šta se desilo. Rekao je da šutim i da ja ništa ne progovaram ništa: “Šuti, da ne bi završio kao Ljiljana”, rekao mi je Zoran. Bio sam izbezumljen i u šoku”, kazao je u odbrani Delić.

Okrivljeni Zoran Marić je na tom suđenju detaljno ispričao kako se upoznao sa Ljiljanom Simić. Naveo je da su Ljiljana i okrivljeni Delić zajedno pošli na Orjen…

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14.46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić.

Oni su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena. Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila.

Nakon čega su se obojica okrivljenih i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Nakon čega je na makadamskom putu zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt.

Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: