Novi pokušaj da se izaberu tri člana Sudskog savjeta

To je tokom ove godine drugi poziv matičnog Odbora, nakon što je Skupština 20. septembra izabrala samo Radoja Koraća za člana Sudskog savjeta sa kvote uglednih pravnika

11511 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu donio je odluku da sjutra, 30. decembra 2022. godine, raspiše javni poziv za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

To je tokom ove godine drugi poziv matičnog Odbora, nakon što je Skupština 20. septembra izabrala samo Radoja Koraća za člana Sudskog savjeta sa kvote uglednih pravnika.

Kako piše u odluci Odbora, koju potpisuje predsjednik Momo Koprivica, za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ispunjava uslove propisane članom 16 stav 1 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

"Da ima petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživa lični i profesionalni ugled i da nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije u skladu sa Zakonom", navodi se u pozivu.

Prijave na Javni poziv sa dokumentacijom dostavljaju se u zatvorenoj koverti pisarnici Skupštine ili putem pošte, a rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana raspisivanja javnog poziva. U skladu sa Zakonom u Sudskom savjetu i sudijama, lista prijavljenih kandidata biće objavljena na internet stranici Skupštine i biče dostupna javnosti najmanje deset dana od dana objavljivanja.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu krajem maja ove godine raspisao je javni poziv za izbor četiri člana uglednih pravnika u SS-u, a na taj poziv se prijavilo čak 35 kandidata.

Odbor je tokom ljeta obavio višednevna konsultativna saslušanja, a odlukom članova izabrana su četiri kandidata - profesor Korać, advokat iz Bijelog Polja Fikret Kurgaš, advokat Dragan Šoć i profesor Pravmog fakulteta Nebojša Vučinić.

Da je taj izbor članova SS, još prije objavljivanja javnog poziva bila stvar političke trgovine, bilo je jasno i prije nego je skupštinski Odbor raspisao javni oglas kada su "Vijesti" objavile da su profesori Korać i Vučinić kao i advokat Šoć najozbiljniji kandidati za popunjavanje tog tijela iz reda uglednih pravnika.

Nakon što je taj izbor propao, nadležno radno tijelo saglasno članu 16a Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, bilo je dužno da po isteku dva mjeseca raspiše novi javni poziv, sve do izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika u punom sastavu.

U Sudskom savjetu sada 3. mandat uveliko troše tri ugledna pravnika - predsjednica Vesna Simović Zvicer, Dobrica Šljivančanin i Loro Markić, koji su na te funkcije izabrani još 2014. godine ali nakon zakonske promjene 2018. godine, njima je dozvoljeno da obavljaju tu poziciju sve do izbora novih članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Bonus video: