Ubistva uz asistiranje agenta i policajca?

Petar Lazović, Ljubo Milović, Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković i Filip Knežević, osumnjičeni su da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo...

59894 pregleda 36 komentar(a)
Lazovića sprovode nakon saslušanja (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Lazovića sprovode nakon saslušanja (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Suspendovani tajni agent Petar Lazović i policajac Ljubo Milović učestvovali su u organizaciji ubistva visokorangiranih članova škaljarskog kriminalnog klana Alana Kožara i Damira Hadžića, 23. jula 2020. na Krfu, navodi se u Naredbi za pokretanje istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) podignutoj protiv 10 osoba.

Njih dvojica, zatim Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković i Filip Knežević, osumnjičeni su da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo...

Lazoviću se stavlja na teret i zloupotreba službenog položaja, a Filipu Kneževiću i krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja.

Naredbom se Zviceru i Vujotiću stavlja na teret da su, zajedno sa državljaninom Srbije Darkom Šarićem, u 2020. godini stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica...

”A svi su imali unaprijed određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020. godine, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge - prikupljali podatke o lokaciji i kretanju oštećenih A. K. i D. H., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije koje treba lišiti života, obezbjeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbjeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja djela i prevozna sredstva i plovila, odnosno ‘štek stanove’ za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog djela isplaćeno 1.400.000”, piše u saopštenju.

Navodno na čelu krimi grupe: Zvicer
Navodno na čelu krimi grupe: Zvicerfoto: Detectiv-info

Dodaje se da se okrivljenom Lazoviću u istrazi na teret stavlja i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao službeni položaj i ovlašćenja...

”Jer je kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih djela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kirminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojedinim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik”, navodi se u tekstu SDT-a koji potpisuje tužilac Vukas Radonjić.

Dodaje se da su prije donošenje naredbe o sprovođenju istrage, okrivljeni Kašćelan i Lazović saslušani pred specijalnim tužiocem, u prisustvu izabranih branilaca.

Objašnjava se da su iznijeli odbranu, negirajući krivična djela za koja se terete: “Ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju”.

Njih dvojica su u pritvoru zbog drugih krivičnih djela.

Ostali okrivljeni su trenutno u bjekstvu, ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, dok je krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, u nadležnosti njihovim matičnih država.

Hoće li sudije pustiti Lazovića na slobodu?

Viši sud navodno još nije odlučio o žalbi SDT-a na sudsko rješenje da se Lazović uz jemstvo brani sa slobode.

Sudija za istragu prihvatio je predlog Lazovićevih branilaca da osumnjičenog člana kavačkog kriminalnog klana puste na slobodu uz jemstvo vrijedno 6,2 miliona eura, kojim se garantuje da će biti dostupan nadležnim organima.

Vijeće Višeg suda nedavno je, odlučujući o žalbi, odbilo ponuđenu garanciju od 1.640.300 eura, zaključivši da po vrijednosti “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

18.

jula Lazović je uhapšen po nalogu SDT-a. Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe kavčani učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru. Zbog sumnje da je dio te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića

Bonus video: