Bogdanović pitao Kovača: Da li SDT ima pristup podacima svih državnih organa

"Sa kojim od državnih organa ili organa državne uprave ova veza još nije uspostavljena, a Specijalno državno tužilaštvo je iskazalo interes da bude uspostavljena, kao i što je za sve proteklo vrijeme od donošenja Zakona 2015. godine do sada, predstavljalo smetnju da se Zakon primijeni i online veza uspostavi"

8540 pregleda 2 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora

Boris Bogdanović, predsjednik Kluba poslanika "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija", saopštio je da je od ministra pravde (Marka Kovača) tražio informaciju o tome da li Specijalno državno tužilaštvo ima pristup svim podacima iz informacionog sistema svih državnih organa i ako nema zašto isto SDT-u nije omogućeno.

On u zahtjevu navodi da je Skupština Crne Gore početkom 2015. godine usvojila Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu.

"Članom 36, st.1 tog Zakona propisano je: 'Specijalno državno tužilaštvo ima pristup podacima iz baze podataka informacionih sistema drugih državnih organa i organa državne uprave'. Siguran sam da nije nužno posebno dokazivati i obrazlagati koliko je značajno da Specijalno državno tužilaštvo ima online vezu sa bazama podataka drugih državnih organa i organa državne uprave za vršenje svojih nadležnosti u punom kapacitetu, uključujući posebno borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kao jednog od najvećih problema sa kojim se naše društvo susrijeće", naveo je Bogdanović.

Saglasno prethodnom, kaže Bogdanović, molim da mi dostavite sljedeće podatke i informacije:

"Sa kojim državnim organima i organima državne uprave, odnosno njihovim bazama podataka je uspostavljena online veza Specijalnog državnog tužilaštva i od kada je takva veza uspostavljena, uz navođenje vremena uspostavljanja online veze sa svakim od ovih organa?

- Sa kojim od državnih organa ili organa državne uprave ova veza još nije uspostavljena, a Specijalno državno tužilaštvo je iskazalo interes da bude uspostavljena, kao i što je za sve proteklo vrijeme od donošenja Zakona 2015. godine do sada, predstavljalo smetnju da se Zakon primijeni i online veza uspostavi?

- Šta nadležni državni organi konkretno preduzimaju u organizacionom, kadrovskom i tehničkom dijelu da se gore citirana odredba Zakona u cjelini ispuni, koliko iznose procijenjena ulaganja za realizaciju ove zakonske obaveze i kada se očekuje njen konačni završetak", istakao je Bogdanović.

Zaključuje da su mu zahtijevani podaci i informacije potrebni za što uspješnije obavljanje poslaničke funkcije, pa zbog toga moli da mu ih dostavi u što kraćem roku.

Bonus video: