Viši sud obustavio krivični postupak protiv Olivere Ilinčić

Ilinčić je osnovala mrežu od četiri firme koje su kupovale zemljišne komplekse na pjeni od mora, od Petrovca do Budve, uzimajući milionske kredite kod banaka, koji do danas nijesu vraćeni

18824 pregleda 19 komentar(a)
Ilinčić, Foto: Vijesti
Ilinčić, Foto: Vijesti

Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića, neće odgovarati zbog prevare na organizovan način, za šta je teretilo Specijalno državno tužilaštvo.

To je odlučilo vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Pean, a u kom su bili i sudije Zoran Radović i Sanja Čakanović. SDT je u avgustu 2019. godine podiglo optužnicu protiv Ilinčićeve i još šest osoba, zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima u javnosti poznatim kao “Property investment” i “Krapina”.

Ilinčićeva je svojevremeno bila Marovićeva desna ruka - osnovala je mrežu od četiri firme koje su kupovale zemljišne komplekse na pjeni od mora, od Petrovca do Budve, uzimajući milionske kredite kod banaka, koji do danas nijesu vraćeni.

U tom poslu, prevarili su i mještane...

Nekadašnja Marovićeva savjetnica je, po tvrdnjama SDT-a prihvatila nalog odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe - da osnuje kompaniju “Property investments” preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Viši sud dva puta je SDT-u vraćao optužnicu na doradu, a istovremeno, Srbija je odbijala da izruči Ilinčićevu crnogorskim pravosudnim organima.

U poslednjoj sedmici 2022. godine, vijeće sutkinje Pean stavilo je tačku na taj predmet, zaključivši da nema mjesta optužbi protiv Ilinčić i ostalih.

"Protiv optužene Iličnić Olivera zbog produženog krivičnog djela prevara...izvršenog na organizovan način, optuženog Dragović Stevice i Pekić Katarine zbog produženog krivičnog djela prevara putem pomagana...izvršenog na organizovan način, optuženog pravnog lica 'Property Investments' zbog produženog krivičnog djela prevara...izvršenog na organizovan način, optuženima Baćević Novki, Klisić Milu, Vujović Marku i Blagojević Vesni zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način, koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Kts.br.189/15 od 27. 07. 2022. godine, jer nema dovolino dokaza da su optuženi osnovano sumniivi za krivična diela koja su predmet optužbe, pa se krivični postupak obustavlja", piše u rješenju donijetom 26. decembra.

Specijalno državno tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Bonus video: