Carinici na slobodi, Milošević ostao iza rešetaka

"U istrazi su saslušani određeni svjedoci, a okrivljenima je pritvor određen i produžavan zvog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na te svjedoke. Ostali okrivljeni su i dalje u pritvoru", kazao je Radonjić "Vijestima"

40650 pregleda 10 komentar(a)
Sa javnog paljenja cigareta u Nikšiću (arhiva), Foto: Gov.me
Sa javnog paljenja cigareta u Nikšiću (arhiva), Foto: Gov.me

Uhapšenim službenicima Uprave prihoda i carina - Radivoju Vujačiću, Željku Ivanoviću, Milutinu Pejoviću i Mihailu Saveljiću i vozaču kamiona Daliboru Brnoviću, ukinut je pritvor u kom su proveli skoro tri mjeseca, zbog sumnje da su umiješani u krađu šlepera cigareta.

Specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je "Vijestima" da je osumnjičenima pritvor ukinut na predlog SDT-a: "Jer su prestali da postoje zakonski razlozi za pritvor".

"U istrazi su saslušani određeni svjedoci, a okrivljenima je pritvor određen i produžavan zvog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na te svjedoke. Ostali okrivljeni su i dalje u pritvoru", kazao je Radonjić "Vijestima".

Bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, koji je uhapšen 21. decembra 2022. godine, ostao je iza rešetaka.

Njega SDT sumnjiči da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je, umjesto da ih uništi, švercovala zaplijenjene cigarete.

Iste noći kada je uhapšen, specijalni tužilac Jovan Vukotić, navodno mu je ponudio status svjedoka saradnika, u zamjenu za lakši položaj. Nakon što je odbio, ponuđeno mu je da se sa SDT nagodi i prizna krivicu.

Milošević je na saslušanju pred istražnim sudijom rekao da mu je nagoda nuđena, ali nije želio da kaže ko mu je, kada i šta ponudio.

Iz SDT-a tvrde da u pećima nije spaljen broj cigareta popisan u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici "Javorak“. U toj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred komisijom UPC koju je imenovao Milošević, uništen je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organizovala je javno paljenje - 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću. Posljednje spaljivanje organizovano je u Nikšiću, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vrijedna tri miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kazao je gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti, da je nakon što je SDT prikupilo dokaze da postoji osnov sumnje da je Milošević stvorio kriminalnu organizaciju dalo nalog za njegovo hapšenje.

Novović je kazao i da tužilašto sumnja da je modus operandi bio takav da se zaplijenjene cigarete ne uništavaju, odnosno da se u fabrikama sačinjavaju fiktivni izvještaji o uništenju, a da je svega deset odsto uništavano, a ostatak završavao na crnom tržištu.

Bonus video: