Lazović uskoro na optuženičkoj klupi?

U Naredbi za sprovođenje istrage SDT-a, navodi se da su tridesetdvogodišnji Lazović i sedam godina stariji Milović, pratili članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel

11988 pregleda 2 komentar(a)
Lazovića privode na saslušanje (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Lazovića privode na saslušanje (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je 5. januara Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv suspendovanih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića i Uprave policije Ljuba Milovića.

To je Vijestima potvrdila portparolka Višeg suda Marija Raković, objasnivši da je Lazoviću nakon podizanja optužnice produžen pritvor. Milović je u bjekstvu.

Njih dvojica terete se da su članovi kavačkog kriminalnog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer.

U Naredbi za sprovođenje istrage SDT-a, navodi se da su tridesetdvogodišnji Lazović i sedam godina stariji Milović, pratili članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel.

U tom dokumentu objašnjava se da su potencijalne žrtve nadzirali po nalogu šefa tog klana - Zvicera.

Zvicera, Lazovića, Milovića, Radovana Pantovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića, Milana Vujotića, Nikšu Perovića i Duška Roganovića, SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja, zloupotrebu službenog položaja...

Lazović je uhapšen 18. jula. Dan kasnije pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Pantoviću.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

“I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u spisima konstatuje i da su Lazović i Milović prihvatili Zvicerovu naredbu da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična djela krijumčarenje droge i oružja, a tajni agent i da zloupotrebljava službeni položaj...

Predmet u kom je uhapšen, ponovo je formiran početkom maja, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri mjeseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze na osnovu kojih je Lazović uhapšen, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odluku da istraži vezu Lazovića sa kavačkim kriminalnim klanom, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović donio je nakon što je, početkom maja, portal Libertas objavio da su po podacima Europola sa Sky ECC aplikacije, on i Milović članovi kavačkog klana i da su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, ali i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Specijalni tužilac i njegov tim od tada su analizirali više od 700.000 presretnutih poruka, razmijenjenih preko kriptovane SKY Ecc aplikacije.

Na toj aplikaciji Lazović je navodno koristio nadimke Junior i Komandos, Milović Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita.

Te poruke tužioci su, navodno, potkrijepili i materijalnim dokazima da je kriminalna grupa sastavljena od policajaca i ljudi s one strane zakona, skupa švercovala stotine kilograma kokaina, ali i da su činili druga krivična djela.

Prema tim transkriptima, Lazović i Milović su, kao aktivni policajci, kavčanima i članovima njihovog klana optuženim za više monstruoznih ubistava, pružali zaštitu u Crnoj Gori.

Taj materijal crnogorskim istražiteljima Europol i francuski pravosudni organi dostavili su u julu i decembru 2021. godine.

Čađenović ostaje iza rešetaka

Vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je na još dva mjeseca pritvor specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

Portparolka Višeg suda Marija Raković potvrdila je “Vijestima” da je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke u krivičnom postupku.

Povezani članci

09. Januar 2023.

Čađenoviću produžen pritvor na još dva mjeseca

SDT je donijelo ranije naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer.

Bonus video: