Kontrola optužnice protiv Vesne Medenice odložena za 1. februar

Sudija je kazao da je razlog odlaganja ročišta neuredna dostava sudskog poziva za optuženo pravno lice "Kopad kompani" iz Nikšića

19102 pregleda 25 komentar(a)
Medenica (arhiva), Foto: Boris Pejović
Medenica (arhiva), Foto: Boris Pejović

Danas je u Višem sudu u Podgorici za prvi februar odloženo ročište na kojem je planirano da se raspravlja o zakonitosti i opravdanosti podignute optužnice protiv Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i ostalih okrivljenih.

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Goran Šćepanović je kazao da je razlog odlaganja ročišta neuredna dostava sudskog poziva za optuženo pravno lice "Kopad kompani d.o.o." iz Nikšića. Pojasnio je da je firma promijenila adresu, zaključana su vrata i preseljena je, te da nije bilo moguće da im se uruči sudski poziv. Pravni zastupnik te firme Luka Bakoč obratio se sudu, navodeći da je on primio sudski poziv.

Sudija Šćepanović je kazao da poziv nije uručen ni okrivljenom Vasiliju Petroviću, te da su neuredne dostave i za okrivljene Milorada Medenicu i Petra Milutinovića, jer su umjesto njih supruge primile pozive.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, kazao je novinarima ispred suda da je odlaganje ročišta pomalo neprijatna situacija, pogotovo zbog onih u pritvoru. Rekao je kako računa da je sud učinio sve da ne dođe do odlaganja i da se objektivno često dešava da se kontrola optužnice odlaže, kada je veliki broj okrivljenih i branilaca.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company d.o.o." Nikšić, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, kako se navodi, stavlja na teret da je u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret da se u periodu od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live“ i „Cijevna Commerce“, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je krajem 2018. i početkom 2019.godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke, navodi se u optužnici.

Okrivljenoj Vesni Medenici takođe se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022.godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva „Carine“.

Okrivljenom Darku Laloviću se stavlja na teret da je u 2020. godini, iskorišćavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašćeno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje, što je građanima zabranjeno, i nosio ga na javnom mjestu.

SDT vjeruje da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna, prihvatili mito, nakon što je odlučila da koristeći položaju sudstvu izdejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

Vlasnici “Fab lajva”, okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili su da plate 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu “Gugi komerca”, koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura.

Bonus video: