Zvicer dao 210.000 eura za ubistvo u Ritopeku

Uhvatili smo živog krvnika, obavještavaju Beograđani navodnog vođu kavačkog klana nakon što su zarobili Ljepoju. Zvicer je, tvrde iz SDT-a, nalog za to ubistvo dao jer je smatrao da je Nišlija učestvovao u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu

90686 pregleda 25 komentar(a)
Soba za mučenje u beogradskom naselju Ritopek, Foto: MUP Srbije
Soba za mučenje u beogradskom naselju Ritopek, Foto: MUP Srbije

Radoje Zvicer naredio je da se ubije Milan Ljepoja, a šestoricu sprskih državljana koji su učestvovali u tom zločinu nagradio je sa po 35.000 eura.

To se navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv tog navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana i grupe kojom je rukovodio.

Ljepoja je navodno bio član grupe kradljivaca, takozvanih “Pink Pantera”, a Zvicer je nalog za njegovu likvidaciju dao, kako piše u dokumentima, jer ga je smatrao pripadnikom suprostavljene kriminalne organizacije i jednim od učesnika u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu, u Ukrajini.

”Uhvatili smo živog krvnika”, piše u jednoj od poruka koju Zviceru šalju pripadnici kavčana iz Srbije, nakon što su u kući u beogradskom naselju Ritopek namamili i zarobili Ljepoju.

Tu grupu, piše, činili su Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković, Srđan Lalić, Marko Budimir, Dejan Tešić, Marko Andrić, Vlado Draganić, Bojan Hrvatin i Nemanja Đurić.

Objašnjava se da je najprije Andrić, po nalogu Belivuka, saznao gdje je i čime se Ljepoja bavi u Nišu, da bi ga zatim Miljković namamio da dođe u Beograd - pričom da prodaje blindirano vozilo koje je ovaj kanio da kupi...

”Zbog čega su, nakon što je oštećeni Ljepoja prihvatio ovu lažnu ponudu, dana 08. 12. 2020. godine, u dvorištu kuće u Beogradu - Ritopek... dovezli i parkirali blindirano vozilo BMW... kako bi uvjerljivije namamili oštećenog Ljepoju da uđe u dvorište i kuću”, navodi se u spisima SDT-a.

Pa su ga tu, dodaje se, svi zajedno tukli, mučili i ispitivali kako bi iznudili informacije koje su ih interesovale o suparničkim kriminalnim grupama i navodnom učešću Ljepoje u pokušaju ubistva Zvicera u Ukrajini.

”Za koje vrijeme je oštećeni Ljepoja trpio teške bolove i patnje i prinudili su ga da otključa telefon da bi vidjeli sa kim je i kada bio u kontaktu”.

Belivuk i Lađić u Ritopeku nakon jednog od ubistava
Belivuk i Lađić u Ritopeku nakon jednog od ubistavafoto: MUP Srbije

Konstatuje se da su ga potom udavili Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković, tako što su mu preko glave naviklu kese i potom žicom stegli... Belivuk mu je, dodaje se, potom nožem presjekao vrat.

Iz tužilštva tvrde da su potom Belivuk, Budimir, Hrvatin, Draganić i Janković isjekli Ljepojino tijelo na manje komade, pa se sa tako masakriranim lešom fotografisali i te fotografije međusobno dijelili, ali i slali kontaktima žrtve.

Navodi se da su tijelo samljeli u industrijskoj mašini za mljevenje mesa, stavili u PVC džakove, odnijeli do dunava i bacili. Lične stvari Ljepoje, polili su benzinom i zapalili...

”Za koje radnje je okrivljeni Zvicer Radoje šestoricu saučesnika nagradio sa po 35.000e”, dodaje se u dokumentima.

Osnovana sumnja, kako piše, da je Zvicer izvršio to krivično djelo proizilazi iz sadržine tekstualnih poruka koje je razmijenio sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije.

”’Aj da uradimo bar njega do Nove, da zacementiramo rezultat’, ‘Nadam se da smo ti ulepšali dan, gledaj mu kontakte, da l znaš nekog... Kune se pacov da nema veze sa Ukrajinom’”, neke su od poruka koje su razmjenjivali sa Zvicerom.

Optužnica stigla u sud

Specijalno tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu protiv kriminalne grupe Zvicera, koju, kako tvrde iz SDT-a, čine i suspendovani službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i Uprave policije Ljubo Milović.

Lazoviću je potom produžen pritvor, dok je Milović u bjekstvu.

U naredbi za sprovođenje istrage SDT-a, navodi se da su tridesetdvogodišnji Lazović i sedam godina stariji Milović, pratili članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel. U tom dokumentu objašnjava se da su potencijalne žrtve nadzirali po nalogu šefa tog klana Zvicera.

Zvicera, Lazovića, Milovića, Radovana Pantovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića, Milana Vujotića, Nikšu Perovića i Duška Roganovića, SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja, zloupotrebu službenog položaja...

Lazović je uhapšen 18. jula. Dan kasnije pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Pantoviću.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, drugi kao službenik UP.

”I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Taj tužilački predmet ponovo je formiran početkom maja, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri mjeseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze na osnovu kojih je Lazović uhapšen, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Odluku da istraži vezu Lazovića sa kavačkim kriminalnim klanom, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović donio je nakon što je, početkom maja, portal Libertas objavio da su po podacima Europola sa Sky ECC aplikacije, on i Milović članovi kavačkog klana i da su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, ali i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Specijalni tužilac i njegov tim od tada su analizirali više od 700.000 presretnutih poruka, razmijenjenih preko kriptovane SKY Ecc aplikacije.

Na toj aplikaciji Lazović je navodno koristio nadimke Junior i Komandos, Milović je bio Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita.

Tužilac Čađenović nedavno je uhapšen zbog sumnje da je dio tog kavačkog kriminalnog klana.

Srećna mu lopata, ka’ što će bit’...

Ubice iz Beograda brinu i o finansijama Zvicerovim, pa mu telefonskom porukama poručuju da ih je bilo mnogo prilikom likvidacije Ljepoje.

”Neka brate, mnogo nas je bilo. Moramo da smanjimo to. Kratos i ja nećemo ništa, Flash, Leo, Barry, Hell, Cantona i Inženjer... ti reci koliko da im dam. Niko danas nije došao zbog para... A jes mi drago, još samo da rešiš one smećare u zatvoru”, navodi se u jednoj od poruka.

Dalje potom još pričaju o ubistvu Zvonceta, a jedan iz grupe najavljuje Zviceru: “Metak je zlatan, šta ćemo da mu radimo”...

”Kume, je li pošao Zvonce... hahaha... Znači, zarobiše ga braća, zna onaj dosta da kaže, srećna mu lopata, ka’ što će bit’ mnogima što zaslužuju... Zvonceta odmah zovite kume, radimo ga pod hitno, ali ako opalimo Zvonceta, mnogo će se patiti Pacov”, odgovaraju na poruke iz Crne Gore.

Bonus video: