Vuković ostaje iza rešetaka

Odbijena žalba optuženog za pokušaj ubistva Jevrema Brkovića

21198 pregleda 1 komentar(a)
Osumnjičeni za pokušaj ubistva Brkovića nakon hapšenja: Vuković, Foto: SAVO PRELEVIC
Osumnjičeni za pokušaj ubistva Brkovića nakon hapšenja: Vuković, Foto: SAVO PRELEVIC

Sudije Apelacionog suda odbile su žalbu kojom je traženo puštanje na slobodu Željka Vukovića, nepravosnažno osuđenog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića.

Njemu je prethodno Viši sud produžio pritvor, nakon izricanja prvostepene presude kojom je zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine: “Tako da pritvor optuženom može trajati do pravosnažnosti navedene presude, a najduže dok ne istekne vrijeme izdržavanja kazne izrečene prvostepenom presudom”.

Objašnjava se da je to učinjeno zbog straha od bjekstva.

”Ispitujući prvostepeno rješenje... ovaj sud je našao da pobijano rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka... što znači ni povredama postupka na koje se neosnovano ukazuje izjavljenom žalbom, jer je prvostepeni sud u pobijanom rješenju, a vezano za pritvorski osnov po kojem je produžen pritvor okrivljenom, dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama, koji nijesu protivrječni. Dalje, kako je branilac okrivljenog naveo da žalbu izjavljuje zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ovaj sud je ispitivao i da li je prvostepeni sud počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 2 ZKP-a, te je utvrdio da pobijano rješenje nije zahvaćeno ni ovim povredama, budući da je prilikom donošenja istog pravilno primijenio sve odredbe Zakonika o krivičnom postupku relevantne za zakonito i pravilno odlučivanje u konkretnom slučaju”, navodi se u obrazloženju suda od sredine decembra 2022.

U konkretnom slučaju, piše, postoje teške okolnosti djela koje daju karakter posebno teškog - odnosno da je 24. novembra 2006. godine, zajedno sa još jednim NN licem, po prethodnom dogovoru umišljajno pokušao da liši života Brkovića...

”Na način što je zajednički sa jednim NN licem, naoružani metalnim šipkama u cilju realizacije zajedničkog plana, došao u Ulicu Oktobarske revolucije... gdje se u mraku skrivao sa njim čekajući dolazak oštećenog, pa kada je oštećeni došao putničkim motornim vozilom... kojim je upravljao V. S. (Vojičić) i kada su se parkirali u navedenoj ulici, a zatim oštećeni B. izašao iz vozila i uputio se ka svom stanu, okrivljeni V. zajedno sa jednim NN licem i naoružani metalnim šipkama iznenada i neopaženo prišao oštećenom B., a zatim ga, ostvarujući zajedničku namjeru da ga liše života, fizički napali šipkama”.

Navodi se da je Vuković zamahnuo u pravcu Brkovićeve glave, zakačivši ga šipkom, da bi u daljem napadu bio spriječen od oštećenog koji je uspio da mu otme šipku i da ga obori: “Za koje vrijeme ga je i to NN lice udaralo metalnom šipkom u predjelu glave i tijela, na koji način su mu nanijeli tjelesne povrede, da bi i to NN lice u daljem napadu bilo spriječeno od oštećenog B. koji je uspio da ga odgurne od sebe, kada je drugo NN lice u momentu kada je oštećeni S. V. na zapomaganje B. krenuo da mu pomogne, odmah u njega iz pištolja ispalio najmanje dva projektila, od kojih je jedan pogodio u lijevi slabinski predio, nanoseći mu povrede u vidu rane ustrjeline od koje je kod V. nastupila smrt”...

Dodaje se da su Vuković i njegov pomagač dovršili djelo, pa pobjegli sa lica mjesta:

”A što sve prednje ukazuje da je ovo krivično djelo posebno teško kako po načinu izvršenja, tako i po nastaloj posljedici. Kada se navedeno ima u vidu osnovano je prvostepeni sud produžio pritvor ovom okrivljenom po pritvorskom osnovu iz čl.175 st.1 tač. 4 ZKP (strah od bjekstva)”.

Bonus video: