Vještačenje odložilo optužnicu za „Plantaže”

Zbog čekanja nalaza ekonomsko-finansijskog vještačenja, optužnica protiv bivših članova Odbora direktora i izvršne direktorice “Plantaža - 13. jul” nije podignuta u zakonskom roku od pola godine od otvaranja istrage

23454 pregleda 9 komentar(a)
Vinogradi Plantaža na Ćemovskom polju (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Vinogradi Plantaža na Ćemovskom polju (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Optužnica u predmetu protiv okrivljenih bivših članova odbora direktora i izvršne direktorice “Plantaža - 13. jul” neće biti podignuta u zakonskom roku od šest mjeseci, jer još nije završen nalaz vještačenja ekonomsko-finansijske struke po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva.

Postupajući tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je “Vijestima” da istraga još traje.

”Istraga u predmetu protiv okrivljenih pojedinih odgovornih lica - bivših članova Odbora direktora i izvršne direktorice oštećenog privrednog društva ‘Plantaže - 13. jul’, za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, koja je određena 15. jula, a proširena 25. avgusta prošle godine, još nije završena jer nije izvršeno naređeno ekonomsko-finansijsko vještačenje”, piše u odgovoru Radonjića.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu SDT-a, 11. jula 2022. godine uhapsili članove odbora direktora Veselina Vukotića, Boža Mihailovića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića i Anicu Hajduković, koje su sumnjičili za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju prilikom zaključenja ugovora o poravnanju s firmom “OMP Engineering”.

Osumnjičeni su negirali krivicu: Veselin Vukotić nakon hapšenja
Osumnjičeni su negirali krivicu: Veselin Vukotić nakon hapšenjafoto: BORIS PEJOVIC

Hajduković je istog dana puštena da se brani, a kasnije je SDT obustavilo istragu protiv nje, dok su Vukotić, Mihailović, Rajković, Šahman i Perović mjesecima bili u Istražnom zatvoru u Spužu.

SDT je 25. avgusta proširio istragu tokom koje je uhapšena bivša izvršna direktorica Verica Maraš zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju, te da je “Plantažama” napravila štetu od oko pet miliona eura...

Hapšenja su uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je novi menadžment “Plantaža - 13. jul” podnio krivičnu prijavu tvrdeći da su članovi odbora direktora iskorišćavanjem službenog položaja, odnosno zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju, pribavili drugome protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu kompaniji - djelujući organizovano kao članovi kriminalne grupe.

Verica Maraš
Verica Marašfoto: Luka Zeković

Nakon prvih hapšenja u vezi sa malverzacijama u nekadašnjem crmogorskom gigantu SDT je saopštio da postoji osnovana sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl. 272 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika.

”Jer su kao članovi odbora direktora donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva ‘13. jul - Plantaže’ AD i ‘OMP Engineering’ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a ‘OMP Engineeringu’ pribavljena korist”, piše u saopštenju SDT-a.

Tokom proširenja istrage, Maraš se sumnjiči da ima udjela u zaključenju štetnog vansudskog poravnanja između “Plantaža” i privrednog društva “OMP Engineering”, vezano za zajedničku proizvodnju briketa i osnivanje zajedničke fabrike briketa, koja nikada nije zaživjela.

Tokom sačinjavanja poslovne dokumentacije prilikom postupka poravnanja između “Plantaža” i “OMP Engineering”, a nakon neuspjelog posla s fabrikom briketa, državna kompanija obavezala se da firmi, koju su 2009. godine osnovali Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Predrag Bošković, koji je kasnije izašao iz posla, plati 350.000 eura i prenese im u vlasništvo 37.000 kvadrata zamljišta u Donjim Kokotima.

Prema ugovornoj obavezi, firma “OMP Engineering” obavezala se da na “Plantaže” prenese 50 odsto udjela u zajedničkoj firmi “Plant OMP”, koja nikada nije radila niti ostvarila bilo kakav prihod.

Iz SDT-a ranije su nezvanično kazali da su štetno poravnanje predložili, a potom i usvojili većinom glasova tadašnjeg Odbora direktora “Plantaža”, iako je pred Privrednim sudom u Podgorici u toku bio parnični postupak između dvije kompanije radi naknade štete po tužbi i protivtužbi, a u kojem su svi dokazi i izjave vještaka bile u korist državne kompanije.

Vještaci su, tokom parničnog postupka pred Privrednim sudom, naveli da vrijednost novca i zemlje prenijete na firmu “OMP Engineeringa” iznosi najmanje 1,4 miliona eura štete za državnu kompaniju. “Plantaže” su po mišljenju viještaka trebale da dobiju obeštećenje od oko 3,5 miliona eura, ali su pristale da one obeštete suprotnu stranu sa 1,4 miliona. Upitna je i vrijednost ustupljenog placa, tada procijenjena na nešto preko milion eura.

Decenijama crnogorski ponos, kompanija “Plantaže” je 2009. raspisala javni poziv u kojem su tražili partnera za fabriku briketa. Javio se “OMP Engineering”, firma koja je osnovana tačno tri dana nakon raspisivanja oglasa.

U julu 2011. godine organizovano je svečano otvaranje fabrike - pred kamerama, crvenu vrpcu presjekli su tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i Verica Maraš. I pored velikih planova, proizvodnja briketa nikada nije pokrenuta iako su “Plantaže” i privatna firma u fabriku, prema nalazu vještaka, uložili u novcu i zemlji 1.467.029,02 eura, dok je ulog “OMP Engineeringa” bio 1.278,674,47 eura.

”OMP Engineering” je 2014. pokrenuo tužbu protiv “Plantaža”, gdje je na početku traženo obeštećenje od šest miliona eura tvrdeći da su “Plantaže” nudile nekvalitetnu lozovinu i u nedovoljnim količinama, dok je ova državna kompanija naknadno pokrenula kontratužbu tvrdeći da je “OMP Engineering” u zajedničku fabriku instalirao opremu koja nije odgovarajuća za preradu lozovine.

Tokom postupka u Privrednom sudu vještak mašinske struke Goran Dedić donio je nalaz u korist “Plantaža”. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa”, koja je bila njihov ulog, ne bi uopšte mogla da se koristi u toj vrsti proizvodnje.

I pored takvog mišljenja vještaka bivši menadžment “Plantaža” je pokrenuo 2020. godine postupak sporazumnog poravnanja, a advokati kompanije Ana Đukanović i Marko Hajduković su otkazali punomoćje.

”Zaključivanje ovakvog poravnanja dodatno čudi i zabrinjava pri činjenici da su nalazi i mišljenja vještaka mašinske, ekonomske i poljoprivredne struke, kao i iskazi vašeg menadžmenta i vaših zaposlenih, u cjelosti išli u korist ‘Plantaža’”, upozorili su advokati Đukanović i Hajduković.

Sudija u višegodišnjem sporu pred Privrednim sudom bio je uhapšeni bivši predsjednik Blažo Jovanić.

Na zahtjev novog rukovodstva “Plantaža” krajem 2021. godine obnovljen je postupak pred Privrednim sudom između “OMP Engineering” i “Plantaža”, jer nova uprava nije željela da realizuje ugovor o poravnanju zbog sumnje da je ugovor štetan za kompaniju.

Bonus video: