Advokati optuženih za stečajne mahinacije traže obustavu krivičnog postupka

Advokati su govorili o, po njihovom sudu, nedostacima tužilačkog akta, nezakonitostima i propustima u istrazi, zahtjevajući od suda da obustavi krivični postupak ili, ukoliko to ne učini, vrati SDT-u na dopunu

7437 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Branioci optuženih članova kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) formirao uhapšeni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, tvrde da ne postoji ni osnov sumnje da su njihovi branjenici počinili krivična djela.

To se čulo danas u sudnici Višeg suda u Podgorici, gdje se pred vijećem sudije Borisa Savića raspravlja o opravdanosti i zakonitosti optužnice.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je u sudnici da ostaje u cjelosti pri navodima optužnice, nakon čega je predsjednik vijeća dao riječ braniocima.

Tokom prvih dva sata glavnog pretresa advokati Predrag Đolević, Velibor Marković, Marko Radović, Filip Jovović, Danilo Mićović... Govorili su o, po njihovom sudu, nedostacima tužilačkog akta, nezakonitostima i propustima u istrazi, zahtjevajući od suda da obustavi krivični postupak ili, ukoliko to ne učini, vrati SDT-u na dopunu.

Advokat Đolević ocijenio je da je tužiteljka prekršila Ustav i Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, tumačeći sudske odluke Privrednog suda, čime je, kako je kazao, prekršila nezavisnost sudske vlasti.

SDT je ranije predao Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv Jovanića i 12 osumnjičenih članova njegove kriminalne grupe, kojoj se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Na optužnici su i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, kao i Pavić Globarević, Stana Čelebić, Darko Perović, Omer Markišić, Dejan Golubović, Danijela i Dušan Laković i preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro”, “Top force system” i “Ogimar MNE”.

Apelacioni sud je 25. novembra prošle godine donio odluku o produženju pritvora za Jovanića i stečajnu upravnicu Snežanu Jović. Ostali okrivljeni su pušteni na slobodu nakon podignute optužnice, jer nije bilo predloga za produženje pritvora.

Bonus video: