Da li je advokatica ometala pravdu?

Osnovno tužilaštvo češlja Skaj komunikaciju kavačkog klana u kojoj je učestvovala i Natalija Karadžić Perković, pravna zastupnica Marija Miloševića

23533 pregleda 10 komentar(a)
Vanredne okolnosti: privođenje Miloševića na saslušanje u SDT (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Vanredne okolnosti: privođenje Miloševića na saslušanje u SDT (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Više državno tužilaštvo tražilo je od kolega iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva da utvrde da li je advokatica Natalije Karadžić Perković opstruirala pravdu u predmetu protiv Marija Miloševića i drugih zbog ubistva Radomira Đuričkovića 2016. godine.

Ona u tom slučaju zastupa Miloševića.

Tužilac Željko Tomković nedavno je zatražio da se u spise predmeta uvrsti i Skaj komunikacija, koju su, između ostalog, vodili prvookrivljeni Milošević i advokatica Karadžić Perković, a tokom koje su navodno dogovarali o pružanju lažnog alibija tom, kako piše u optužnici, direktnom izvršiocu ubistva na Cetinju 10. oktobra 2016. godine.

”Više državno tužilaštvo u Podgorici je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavilo Saj komunikacije koje su prethodno dostavljene ovom tužilaštvu od strane Uprave policije, a koje su predate Višem sudu u Podgorici, kao dokaz u postupku protiv M. M. i dr., zbog krivičnog djela teško ubistvo izvršeno na štetu R. Đ., kako bi to tužilaštvo ocijenilo da li su u radnjama advokatice N. K. P., te u radnjama nekih drugih lica ostvarena obilježja nekog od krivičnih djela koja su u nadležnosti tog tužilaštva. Istovremeno Vas obavještavamo da smo istog dana predmetne Skaj komunikacije dostavili i Advokatskoj komori Crne Gore kako bi isti cijenili da li je advokatica N. K. P., prilikom obavljanja predmetnih komunikacija postupala u skladu sa Zakonom o advokaturi, drugim zakonskim propisima, Kodeksom profesionalne etike advokata i Statutom Advokatske komore, odnosno da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje zbog teže povrede dužnosti advokata”, saopšteno je “Vijestima” iz VDT-a.

Advokatica Karadžić Perković juče se nije pojavila u nastavku suđenja Miloševiću i drugim optuženima - Vukanu Vujačiću i Igoru Mašanoviću zbog čega je kažnjena sa 1.000 eura.

Srđan Lješković, branilac kome je 13. januara predala zamjeničko punomoćje u tom predmetu, kazao je da se njegova koleginica nalazi u Švedskoj.

Zbog toga je zatražio odlaganje suđenja, objasnivši da nije upućen u taj slučaj.

Sudija Veljko Radovanović kazao je da se advokatica Karadžić Perković obavezuje i da plati troškove odlaganja suđenja.

Optuženi Milošević rekao je da nije saglasan da ga Lješković brani i da je “tek danas upoznat sa ovakvom situacijom”.

Tomković je spise dostavljene iz Europola dobio iz policijskog Sektora za borbu protiv kriminala, a nakon što je advokatica 28. novembra tražila njegovo izuzeće, optuživši ga da nije ništa preduzeo povodom transkripata koji govore o navodnom namještanju najteže zatvorske kazne za Miloševića.

Tužilac je rekao da je na sudu saznao za tu komunikaciju navodnih pripadnika škaljarskog klana i da ga propisi obavezuju da utvrdi i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za optužene, poslije čega je i zvanično zatražio spise od crnogorske Uprave policije.

Advokatica u subotu 14. januara nije željela da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem, rekavši da sa tom redakcijom ne komunicira.

Iz dokumenata Europola zaključuje se da je advokatica tokom 2020. godine koristila nalog Miloševićeve supruge u kriptovanoj telefonskoj komunukaciji.

Tim povodom odlazila je i na Kosovo, gdje je, kako piše, usaglašavala izjave sa plaćenim svjedocima koje je prethodno obezbijedio jedan od šefova kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, čiji zadatak je bio da lažno potvrde da je Milošević večerao sa njima u Gračanici u noći ubistva Đuričkovića.

Više puta okrivljeni u tim razgovorima pitao je advokaticu da li će to biti dovoljno za sud i šta o tome ona misli, nakon čega mu ta pravna zastupnica sugeriše šta je sve potrebno učiniti da bi sudije zagrizle tu udicu.

Optužnicom Višeg državnog tužilaštva, Milošević, Mašanović i Vujačić terete se da su učestvovali u ubistvu Đuričkovića 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost i život Milorada Radulovića.

Milošević je, prema navodima optužnice, označen kao direktni izvršilac ubistva.

Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni su za 2.100 eura kupili vozilo “reno megan” koje je korišćeno prilikom ubistva... Dodaje se da su 10. oktobra u Cetinju pratili kretanjeg Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo, nakon čega je Milošević ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usljed zadobijenih rana...

“Sve je spremno, zabetoniraću ga”

Advokatica Karadžić Perković na glavnom pretresu 28. novembra zatražila je izuzeće višeg državnog tužioca Željka Tomkovića zbog sumnje u nepristrasnost.

Ona je pred sudom kazala da Tomković nije ništa preduzeo povodom Skaj komunikacija u kojoj se eksplicitno, između ostalog, navodi: “Samo čekam suđenje da počne i kopam ga 40 godina, samo ne spominji nikome”, “Ma idu oni po 20 godina a Mario 40”, “Napraviću ja da je Mario pucao, sve sam spremio ja”, “Zabetoniraću ga”...

”U ovom slučaju, tužilaštvo od samog početka, prezumira krivicu Milošević Maria! Ne može biti da tužilaštvo ne vidi da se instruiraju svjedoci da daju lažne iskaze pred sudom i da se okrivljenom Miloševiću namješta robija” od 40 godina i da “kosti ne iznosi iz zatvora”. Ovakvim ponašanjem postupajućeg tužioca, stvara se pravna nesigurnost po sve građane Crne Gore jer se svi možemo naći u ulozi Milošević Maria. Vrši se, u istoriji crnogorskog pravosuđa, nezapamćena diskriminacija jednog čovjeka, bazirana na prezumpciji krivice a sve sa ciljem da se dode do osuđujuće presude”, navela je ona.

Tužilac je odgovorio da je na sudu saznao za tu komunikaciju navodnih pripadnika škaljarskog klana i da ga propisi obavezuju da utvrdi i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za optužene, poslije čega je i zvanično zatražio spise od crnogorske Uprave policije.

Bonus video: