Simonović: Nije bilo razloga za moje izuzeće, Kovač nezadovoljan sudskom odlukom

Prema njenim riječima, Kovač je, odnosno Sudski savjet i zastupnik tužene, kao i druge stranke u postupku imao i mogućnost i ovlašćenje da zahtijeva nejno izuzeće - ali da to nije učinjeno, već se o navodnom "sukobu interesa" govori nakon okončanja postupka

12240 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović saopštila je da u procesu u kojem je donijeta sudska odluka o vraćanju sutkinje Vrhovnog suda Svetlane Vujanović na posao nije bilo razloga za njeno izuzeće.

"Jer da su postojale okolnosti koje dovode u sumnju njenu nepristrasnost, sama bi, po slovu zakona, dostavila odgovarajuću izjavu VD predsjednice suda", kazala je ona.

Simonović je reagovala na navode ministra pravde Marka Kovača da je u ona sukobu interesa u slučaju Vujanović.

Dodala je da ne želi da ćutanjem na tu izjavu ostavi utisak o ispravnosti njegovih stavova, a imajući uz to u vidu i da je većinu optužbi adresirao na nju lično, te da osjeća dužnost da se osvrne na te navode.

"Što se tiče postupka po tužbi Svetlane Vujanović i drugih sudija, isti je trajao više od jedne godine, a ne 4 dana, kako to insinuira g-din Kovač. Opšte je poznato da pojedini sudski postupci traju relativno dugo i ažurnost je Vrhovnog suda CG (i) u ovom predmetu za pohvalu, a ne razlog za kritiku i sumnju. Tim prije što je riječ o vise od 30 nosilaca pravosudnih funkcija, čijim je nezakonitim, prijevremenim penzionisanjem nanijeta ogromna šteta funkcionisanju najviših sudskih instanci, o čemu bi ministar morao da razmisli, ako mu je stalo do ažurnosti rada sudova, kako to sam predstavlja. Valjda smo svi, i kao građani a kamoli pravnici, svjesni pogubnih posljedica krize u koju je Država došla zbog nedostatka sudija Ustavnog suda, zbog koje je ugrožena i budućnost samog procesa učlanjenja CG u Evropsku uniju. O značaju sudijskog poziva i načelu podjele vlasti su, sve su prilike, upoznati svi osim resornog ministra", navodi se u njenom reagovanju.

Prema njenim riječima, Kovač je, odnosno Sudski savjet i zastupnik tužene, kao i druge stranke u postupku imao i mogućnost i ovlašćenje da zahtijeva nejno izuzeće - ali to nije učinjeno, već se o navodnom "sukobu interesa" govori nakon okončanja postupka, "jer su pojedinci (uključujući i g-dina Kovača) nezadovoljni sudskom odlukom".

Tome, smatra ona, zaista ne treba davati poseban komentar, uzimajući u obzir da su spisi predmeta traženi od Sudskog savjeta, početkom decembra 2022 godine, pa je bilo i više nego dovoljno vremena da se prevenira tobožnja "zloupotreba pozicija zarad ličnih interesa".

Kovaču je ukazala da je svoje lične, porodične i druge legitimne interese svesrdno branila, pa je, kako kaže, naredna i svemu što dolazi - podrazumijeva se, i odluci o njenom eventualnom razrješenju.

Iznad svake nepravde će se, po njenim uvjerenjima, uvijek izdići pravda, pa ako je ne prepoznaje i ne štiti Kovač, "svakako hoće nadležni crnogorski sudovi".

"Javnost je sa tokom i ishodom postupka (upravnog spora) koji je ovih dana glavna preokupacija ministra pravde (vjerovatno je probleme na poljima svojih nadležnosti već riješio, pa je odlučio da se pozabavi tuđim ingerencijama) u bitnom već upoznata, ali je sasvim nejasno čime su to motivisani javni nastupi g-dina Kovača, kojima je evidentno uspio samo ogoliti svoju nedoraslost funkciji koja ga je dopala isključivo zbog pripadnosti nekoj političkoj partiji. Pitanje je, otkud čovjeku na početku karijere, koji tek treba da gradi ugled, smjelost da na tako prizeman način upire prstom u ljude od dostojanstva i integriteta, kakve su sudije (u bilo kom civilizovanom društvu, pa valjda i našem), prijeti preispitivanjem odgovornosti, reizborom, vetingom", saopštila je Simonović.

Smatra i da se ne treba kriti iza zasluga drugih, niti stiđeti od tuđe sramote - pa ako je koji sudija učinio neko krivično djelo, ubjeđenja je da bi ga trebalo najstrože sankcionisati.

Takvi su navodi, naglašava Simonović, kojima se pokušava diskreditovati svaki crnogorski sudija, zapravo, odraz onog ko ih saopštava, ali poručuje da je dakako svjesna i da političari i sudije ne dijele iste principe i svjetonazore

" Za nas su primarni ideali pravo i pravda, a političarima vlast, pa su jedino u kontekstu takve ambicije i želje za eksponiranjem razumljiva reagovanja uvaženog ministra - dakle, kao namjera da se njegov mandat ne pamti samo po skandalima i da se zaokupi pažnja uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Za ministra pravde, očito, pravda i pravo koje čuva i sprovodi sud, ne važe, ali o Kovačevom poznavanju i poštovanju pravnih akata ne treba trošiti riječi - sam je to pokazao, o cemu je svoj sud dala crnogorska javnost", piše u reagovanju.

Simonović dodaje da je i u životu i u poslu mjera svačije vrijednosti uvijek bila u rezultatima rada, a danas je i dodatno u doprinosu koji nosioci najviših javnih funkcija daju u svrhu boljitka države i cjelokupnog društva.

"Ja sam povjerene mi poslove vazda obavljala časno, savjesno i zakonito, ne dirajući u ingerencije i integritet drugih, te sam čitav radni vijek (do kad god trajao) posvetila odbrani prava, a kako odlazeći ministar pravde štiti pravdu i interese Crne Gore, neka prosude građani", rekla je ona.

Simonović je pozvala nadležno tužilastvo da pokrene krivični postupak protiv Kovača zbog "izvršenja krivičnog dijela neizvršenje sudske odluke podstrekavanjem iz člana 395 st. 1 KZ u vezi sa članom 24 KZ i krivičnog dijela ometanje pravde iz člana 396a KZ CG".

Bonus video: