Potraga za nestalim dječakom u Herceg Novom nastavlja se ujutru, strahuje se da ga je odnijelo more

Vidljivost ispod mora zbog jakih valova i struja bila je gotovo ravna nuli, tako da ni ronioci, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu mogli biti efikasniji u pretrazi podmorja. Loši vremenski uslovi nisu dozvolili da se u akciju pretrage akvatorijuma iz vazduha uključe dronovi i helikopteri Vojske Crne Gore.

132187 pregleda 52 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL
Ažurirano: 18.01.2023. 16:11h

Trinaestogodišnji N. V. iz Herceg Novog nestao je sinoć oko 22 sata sa šetališta Pet Danica u Herceg Novom.

Akcija potrage za njim prekinuta je danas nešto poslije 15 sati.

Nepovoljne vremenske prilike i gubitak dnevne svjetlosti učinile su da ekipe UPSUL, policije, Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i RCUD-a koje su satima pretraživale akvatorijum ispred Herceg Novog, moraju obustaviti potragu.

Vidljivost ispod mora zbog jakih valova i struja bila je gotovo ravna nuli, tako da ni ronioci, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu mogli biti efikasniji u pretrazi podmorja.

Loši vremenski uslovi nisu dozvolili da se u akciju pretrage akvatorijuma iz vazduha uključe dronovi i helikopteri Vojske Crne Gore.

Potraga će biti nastavljena sjutra u rano jutro uz učešće dodatnih snaga i sa još više plovila, a očekuje se da će sjutra meteo prilike biti povoljnije, pa će se u akciju uključiti i vojni helikopter.

Prema informaciji koju je "Vijestima" jutros dao Žarko Lukšić, načelnik sektora za traganje i spasavanje na moru u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL), oko 23 sata sinoć su obaviješteni od Sektora granične i pomorske policije iz Herceg Novog da je maloljetnika odnijelo more dok je sa drugom boravio na šetalištu.

Pet Danica
foto: Mediabiro/TV HN

Na primorju je sinoć bio na snazi crveni meteo alarm zbog olujnog juga i kiše, a nadležne službe su pravovremeno izdale upozorenja građanima na opasnost od nevremena.

Udari juga koji su izmjereni na meteo stanici Obosnik u Boki sinoć su dostizali brzinu od čak 50 čvorova (skoro 100 kilometara na sat) zbog čega su se ne samo na otvorenom moru, već i u zalivu, podigli veliki valovi.

Strahuje se da je jedan od tih talasa odnio maloljetnika koji je bio na jednom od, udarima juga i mora, najizloženijih djelova novskog šetališta.

Pet Danica
foto: Mediabiro/TV HN

Potraga za N. V. trajala je od sinoć i u njoj su učestvovali pripadnici policije, Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Podgorice i UPSUL. U potrazi učestvuju i vatrogasci.

U jednom trenutku olujni vjetar je počeo da opada i da duva brzinom od 30 čvorova pa je UPSUL iz Bara doveo i u potragu uključio i skuter kojim može efikasnije da pretražuje akvatorijum u neposrednoj blizini obale na potezu prema rtu Kobila i dalje na zapad prema uvali Ćipavica gdje se pretpostavlja da su struje mogle odnijeti dječaka.

"Uslovi su jako loši, slaba je vidljivost pod vodom. Kiša spira zemlju sa brda, što dovodi do slabe vidljivosti. Dajemo sve od sebe da pronađemo dječaka. Dok se bude vidilo, pretraživaćemo podvodni dio. Za večeras je najavljeno jako nevrijeme, a ako danas ne budemo imali rezultate, nastavićemo sjutra", rekao je ranije danas rukovodilac Regionalnog centra za obuku ronilaca, Danilo Mijajlović za TV Herceg Novi.

Bonus video: